Przepis na zupa ogórkowa z makaronem krok po kroku

Składniki dla 9 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, tarka

Udka umieść w garnku, dodaj liść laurowy i ziele angielskie.

Wlej wodę (3 litry) i gotuj na wolnym ogniu przez 35 minut.

Obierz marchew i pietruszkę ze skórki.

Pokrój w kostkę i dodaj do garnka.

Gotuj przez 10 minut.

Zetrzyj ogórki na tarce.

Udka wyjmij z zupy i oddziel mięso od kości.

Posiekaj mięso i dodaj wraz z ogórkami do zupy.

Wsyp makaron i gotuj przez 10 minut.

Dodaj posiekany koper i wymieszaj.

Dopraw całość solą i pieprzem.

Zupę podawaj w głębokim talerzu.

Zupa ogórkowa z makaronem podana w miseczce, która kształtem przypomina mały garnuszek.
Zupa ogórkowa z makaronem
Koszt przygotowania dania
22.20 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
779 kcal
Liczba alergenów w daniu
dane niepełne
71

Zupa ogórkowa z makaronem - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o zupie ogórkowej z makaronem

Zupa ogórkowa z makaronem to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Zupa jest lekko kwaśna i doskonale sprawdza się jako dodatek do obiadu lub danie główne. Zupa ogórkowa może zostać podana z dodatkiem śmietany lub serka mascarpone. Przepis na zupę ogórkową z makaronem jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia zupy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: makaron świderki, ogórki kiszone, marchew, koper, udka z kurczaka, liść laurowy, ziele angielskie, pietruszka, sól, pieprz.

Jak zrobić zupę ogórkową z makaronem? Udka umieść w garnku, dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Wlej wodę i gotuj na wolnym ogniu przez 35 minut. Obierz marchew i pietruszkę ze skórki. Pokrój w kostkę i dodaj do garnka. Gotuj przez 10 minut. Zetrzyj ogórki na tarce. Udka wyjmij z zupy i oddziel mięso od kości. Posiekaj mięso i dodaj wraz z ogórkami do zupy. Wsyp makaron i gotuj przez 10 minut. Dodaj posiekany koper i wymieszaj. Dopraw całość solą i pieprzem. Zupę podawaj w głębokim talerzu.

Udka z kurczaka są źródłem pełnowartościowego, łatwo przyswajalnego białka zwierzęcego. Białko ma bardzo ważny wpływ na nasz organizm. Białko jest składnikiem wielu enzymów w naszym organizmie, bierze udział w szeregach reakcji odpowiadających za metabolizm. Jest także potrzebne do budowy komórek naszego ciała, dlatego powinniśmy dbać o prawidłową podaż tego makroskładnika. Zawsze staraj się wybierać mięso z chowu bez antybiotyków. Dobrej jakości mięso ma pozytywny wpływ na nasze zdrowie.

Podsumowując pyszna zupa świetnie sprawdzi się na obiad dla całej rodziny. Zupa ogórkowa jest doskonała także jako danie na imprezę w gronie znajomych. Można zagęścić ją, dodając do niej serki topione. Smaczna zupa może zostać podana jako danie podczas imprezy urodzinowej dla dzieci. Najlepsza zupa to ta przygotowana z dobrej jakości kiszonych ogórków. Zupa jest dobra do spożycia od razu po ugotowaniu. Można ją przechowywać w lodówce przez 2-3 dni.

Wartości odżywcze zupy ogórkowej z makaronem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(500g)
Energia (kalorie)
155.95 kcal
779.75 kcal
Białko
7.70 g
38.51 g

Węglowodany w zupie ogórkowej z makaronem

Na 100g
Na porcję
(500g)
Węglowodany
20.12 g
100.61 g
Węglowodany przyswajalne
18.22 g
91.09 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.90 g
9.52 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(500g)
Tłuszcz
4.83 g
24.17 g
Tłuszcze nasycone
1.88 g
9.42 g
Tłuszcze nienasycone
2.95 g
14.75 g
Tłuszcze jednonasycone
1.87 g
9.36 g
Tłuszcze wielonasycone
1.08 g
5.39 g
Tłuszcze trans
0.02 g
0.08 g
Cholesterol
25.41 mg
127.05 mg

Witaminy w przepisie na zupa ogórkowa z makaronem

Na 100g
Na porcję
(500g)
Witamina A
107.97 µg (mcg)
539.84 µg (mcg)
Witamina B6
0.15 mg
0.75 mg
Witamina B12
0.15 µg (mcg)
0.77 µg (mcg)
Witamina C
4.22 mg
21.12 mg
Witamina D
0.03 µg (mcg)
0.14 µg (mcg)
Witamina E
0.28 mg
1.42 mg
Brak danych dla: koperek ogrodowy świeży.
czytaj dalej
Retinol
7.65 µg (mcg)
38.25 µg (mcg)
Tiamina
0.06 mg
0.29 mg
Ryboflawina
0.07 mg
0.36 mg
Niacyna
1.87 mg
9.37 mg
Foliany
17.16 µg (mcg)
85.79 µg (mcg)
Beta karoten
927.60 µg (mcg)
4637.98 µg (mcg)
Brak danych dla: koperek ogrodowy świeży.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na zupa ogórkowa z makaronem

Na 100g
Na porcję
(500g)
Sód
364.50 mg
1822.49 mg
Potas
198.55 mg
992.73 mg
Wapń
18.00 mg
90.00 mg
Fosfor
100.15 mg
500.77 mg
Magnez
23.25 mg
116.26 mg
Żelazo
0.79 mg
3.94 mg
Cynk
0.82 mg
4.11 mg
Miedź
0.12 mg
0.61 mg
Mangan
0.29 mg
1.46 mg
Brak danych dla: marchewka.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy ogórkowej z makaronem 71
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w zupie ogórkowej z makaronem

Lista alergenów dla zupy ogórkowej z makaronem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Makaron świderki

W przepisie na zupa ogórkowa z makaronem nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • liście laurowe
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Cena przygotowania zupy ogórkowej z makaronem

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Makaron świderki
400 g
4.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
3.20
Za 400 g
Ogórki kiszone
500 g
6.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 500 g
Marchewka
200 g
1 duża sztuka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Koperek ogrodowy świeży
30 g
1 pęczek
2.50
Za 25,0 g
Liczba opakowań 2
3.00
Za 30 g
Udko kurczaka ze skórą
500 g
8.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
8.00
Za 500 g
Pietruszka
200 g
1 duża sztuka
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 200 g
Koszt składników
27.00
Jak oceniasz przepis na zupa ogórkowa z makaronem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób