Zupa kartoflanka
- Ziemniaki średnie - 4 średnie sztuki (400 g)
- Marchewka - 1 mała sztuka (100 g)
- Pietruszka - 1 mała sztuka (100 g)
- Seler korzeniowy - pół małej sztuki (100 g)
- Bulion warzywny (1000 ml)
- Oliwa z oliwek (50 ml)
- Mąka pszenna typ 750 (25 g)
- Jogurt naturalny 2% (75 g)
Przepis na zupę kartoflankę krok po kroku
Ziemniaki, marchew, pietruszkę i selera obierz, umyj i pokrój w średnią kostkę.
Oliwę rozgrzej w garnku, następnie dodaj do niej warzywa i smaż około 8 minut.
Po tym czasie warzywa zalej gorącym bulionem warzywnym.
Do wywaru dodaj kilka listków laurowych, kilka ziaren ziela angielskiego, szczyptę majeranku, soli i pieprzu.
Zupę gotuj około 30 minut, aż warzywa zmiękną.
W miseczce wymieszaj mąkę z jogurtem, następnie składniki zapraw gorącym wywarem.
Gotową mieszankę z mąki wlej do wywaru z warzywami ciągle go mieszając.
Całość gotuj jeszcze przez około 2 minuty.
Zupę podawaj na ciepło.
Więcej informacji na temat zupy kartoflanki
Zupa kartoflanka bez mięsa, z ziemniaków to doskonały pomysł na pyszny wegetariański obiad. Zupę możemy przygotować przez cały rok, ponieważ składniki których potrzebujemy są dostępne w sklepie zawsze. Przepis na kartoflankę jest dość prosty, dlatego nie wymaga on od Ciebie dużego doświadczenia kulinarnego. Zupę możemy spotkać pod inna nazwą jako zupa ziemniaczana. Aby przygotować ten prosty przepis na zupę po śląsku potrzebne są produkty spożywcze takie jak ziemniaki, marchewka, pietruszka, seler, bulion warzywny, oliwa z oliwek, mąka, jogurt naturalny, oraz przyprawy (sól, pieprz, majeranek, ziele angielskie i liść laurowy).
Jak ugotować zupę kartoflankę? Umyte ziemniaki, marchew, pietruszkę i seler pokrój w średnią kostkę. Na rozgrzaną oliwę w garnku wrzuć warzywa i smaż przez około 8 minut. Po tym czasie warzywa zalej gorącym bulionem warzywnym. Do wywaru dodaj liść laurowy, ziarenka ziela angielskiego, majeranek i dopraw solą oraz pieprzem. Zupę gotuj około 30 minut do momentu, aż warzywa zmiękną. W oddzielnej misce wymieszaj jogurt z mąką, a następnie składniki zapraw gorącym wywarem. Gotową mieszankę z mąki wlej do wywaru ciągle mieszając. Całość gotuj dwie minuty. Zupę podawaj na ciepło.
Ziemniaki, jako główny składnik dania, są bogatym źródłem wielu składników odżywczych. Znajdziemy w nich spore ilości potasu, który odpowiada za utrzymanie prawidłowego ciśnienia krwi. Dodatkowo występuje w nich magnez, który jest niezbędny do poprawy przemiany materii czy łagodzenia zmęczenia oraz stresu.
Podsumowując zupa kartoflanka to doskonała propozycja na wegetariański obiad i nie tylko. Nasz sprawdzony przepis nadawać będzie się również na obiad dla całej naszej rodziny. Nasza zupa kartoflanka jest dietetyczna i nadaje się dla osób, które są na diecie redukcyjnej lub wegetariańskiej. Zupa ziemniaczana jest daniem dość tanim w przygotowaniu, dlatego często gości w jadłospisach szpitalnych - nie martw się, nasz przepis na pewno przypadnie do gustu większości osób, która spróbuje kartoflanki.
Alergeny w zupie kartoflance
Lista alergenów dla zupy kartoflanki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Seler korzeniowy
- bulion warzywny
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 750
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Jogurt naturalny 2%
Wartości odżywcze zupy kartoflanki
Ziemniaki, jako główny składnik dania, są bogatym źródłem wielu składników odżywczych. Znajdziemy w nich spore ilości potasu, który odpowiada za utrzymanie prawidłowego ciśnienia krwi. Dodatkowo występuje w nich magnez, który jest niezbędny do poprawy przemiany materii czy łagodzenia zmęczenia oraz stresu. Jest to zupa niskokaloryczna, dlatego świetnie sprawdzi się w diecie osób odchudzających się.
Energia i białka
(370g)
Węglowodany
(370g)
Tłuszcze
(370g)
Witaminy
(370g)
Składniki mineralne
(370g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.