Przepis na zupę kartoflankę krok po kroku

Składniki dla 5 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, patelnia mała, szklana miska

Ziemniaki, marchew, pietruszkę i selera obierz, umyj i pokrój w średnią kostkę.

Oliwę rozgrzej w garnku, następnie dodaj do niej warzywa i smaż około 8 minut.

Po tym czasie warzywa zalej gorącym bulionem warzywnym.

Do wywaru dodaj kilka listków laurowych, kilka ziaren ziela angielskiego, szczyptę majeranku, soli i pieprzu.

Zupę gotuj około 30 minut, aż warzywa zmiękną.

W miseczce wymieszaj mąkę z jogurtem, następnie składniki zapraw gorącym wywarem.

Gotową mieszankę z mąki wlej do wywaru z warzywami ciągle go mieszając.

Całość gotuj jeszcze przez około 2 minuty.

Zupę podawaj na ciepło.

Zupa kartoflanka podana w ciemnym, głębokim talerzu.
Zupa kartoflanka
Koszt przygotowania dania
28.75 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
219 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
68

Zupa kartoflanka - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o zupie kartoflance

Zupa kartoflanka bez mięsa, z ziemniaków to doskonały pomysł na pyszny wegetariański obiad. Zupę możemy przygotować przez cały rok, ponieważ składniki których potrzebujemy są dostępne w sklepie zawsze. Przepis na kartoflankę jest dość prosty, dlatego nie wymaga on od Ciebie dużego doświadczenia kulinarnego. Zupę możemy spotkać pod inna nazwą jako zupa ziemniaczana. Aby przygotować ten prosty przepis na zupę po śląsku potrzebne są produkty spożywcze takie jak ziemniaki, marchewka, pietruszka, seler, bulion warzywny, oliwa z oliwek, mąka, jogurt naturalny, oraz przyprawy (sól, pieprz, majeranek, ziele angielskie i liść laurowy).

Jak ugotować zupę kartoflankę? Umyte ziemniaki, marchew, pietruszkę i seler pokrój w średnią kostkę. Na rozgrzaną oliwę w garnku wrzuć warzywa i smaż przez około 8 minut. Po tym czasie warzywa zalej gorącym bulionem warzywnym. Do wywaru dodaj liść laurowy, ziarenka ziela angielskiego, majeranek i dopraw solą oraz pieprzem. Zupę gotuj około 30 minut do momentu, aż warzywa zmiękną. W oddzielnej misce wymieszaj jogurt z mąką, a następnie składniki zapraw gorącym wywarem. Gotową mieszankę z mąki wlej do wywaru ciągle mieszając. Całość gotuj dwie minuty. Zupę podawaj na ciepło.

Ziemniaki, jako główny składnik dania, są bogatym źródłem wielu składników odżywczych. Znajdziemy w nich spore ilości potasu, który odpowiada za utrzymanie prawidłowego ciśnienia krwi. Dodatkowo występuje w nich magnez, który jest niezbędny do poprawy przemiany materii czy łagodzenia zmęczenia oraz stresu.

Podsumowując zupa kartoflanka to doskonała propozycja na wegetariański obiad i nie tylko. Nasz sprawdzony przepis nadawać będzie się również na obiad dla całej naszej rodziny. Nasza zupa kartoflanka jest dietetyczna i nadaje się dla osób, które są na diecie redukcyjnej lub wegetariańskiej. Zupa ziemniaczana jest daniem dość tanim w przygotowaniu, dlatego często gości w jadłospisach szpitalnych - nie martw się, nasz przepis na pewno przypadnie do gustu większości osób, która spróbuje kartoflanki.

Wartości odżywcze zupy kartoflanki

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(370g)
Energia (kalorie)
59.34 kcal
219.55 kcal
Białko
1.13 g
4.17 g

Węglowodany w zupie kartoflance

Na 100g
Na porcję
(370g)
Węglowodany
7.52 g
27.83 g
Węglowodany przyswajalne
6.52 g
24.13 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.00 g
3.70 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(370g)
Tłuszcz
2.92 g
10.79 g
Tłuszcze nasycone
0.58 g
2.15 g
Tłuszcze nienasycone
2.31 g
8.54 g
Tłuszcze jednonasycone
1.99 g
7.36 g
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.32 g
1.18 g
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Cholesterol
0.45 mg
1.65 mg

Witaminy w przepisie na zupę kartoflankę

Na 100g
Na porcję
(370g)
Witamina A
51.62 µg (mcg)
191.00 µg (mcg)
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Witamina B6
0.09 mg
0.34 mg
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Witamina B12
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Witamina C
6.15 mg
22.74 mg
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Witamina E
0.51 mg
1.88 mg
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Retinol
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Tiamina
0.05 mg
0.19 mg
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.03 mg
0.12 mg
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Niacyna
0.52 mg
1.92 mg
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Foliany
10.80 µg (mcg)
39.95 µg (mcg)
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Beta karoten
508.07 µg (mcg)
1879.85 µg (mcg)
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na zupę kartoflankę

Na 100g
Na porcję
(370g)
Sód
176.24 mg
652.10 mg
Potas
157.32 mg
582.10 mg
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Wapń
17.64 mg
65.25 mg
Fosfor
27.20 mg
100.65 mg
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Magnez
9.15 mg
33.85 mg
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Żelazo
0.37 mg
1.36 mg
Cynk
0.16 mg
0.58 mg
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Miedź
0.04 mg
0.17 mg
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy kartoflanki 68
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w zupie kartoflance

Lista alergenów dla zupy kartoflanki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler korzeniowy
    • bulion warzywny
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 750
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt naturalny 2%

Cena przygotowania zupy kartoflanki

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ziemniaki średnie
400 g
4 średnie sztuki
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
1.60
Za 400 g
Marchewka
100 g
1 mała sztuka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Pietruszka
100 g
1 mała sztuka
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 100 g
Seler korzeniowy
100 g
pół małej sztuki
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 100 g
Bulion warzywny
1000 ml
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 2
21.43
Za 1000 ml
Oliwa z oliwek
50 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
2.00
Za 50 ml
Mąka pszenna typ 750
25 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.07
Za 25 g
Jogurt naturalny 2%
75 g
1.30
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
0.65
Za 75 g
Koszt składników
68.30
Jak oceniasz przepis na zupę kartoflankę
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób