Przepis na zupę jagodową krok po kroku
- Jagody mrożone 300 g
- Cukier 100 g
- Mąka ziemniaczana 50 g
- Jogurt naturalny 2% 180 g
- Makaron muszelki 120 g
Do garnka wlej 2 litry wody i zagotuj.
Do gotującej się wody dodaj mrożone jagody i gotuj przez około 5 minut.
Następnie dodaj cukier (możesz zastąpić słodzikiem), cukier wanilinowy oraz sok wyciśnięty z całej cytryny. Gotuj przez kolejne 5 minut.
Do szklanki wlej trochę wody, wsyp mąkę i dokładnie wymieszaj, aby nie było grudek. Mieszaninę wlej do zupy i dokładnie wymieszaj.
Zupę gotuj jeszcze przez 5 minut i wyłącz. Zostaw do wystygnięcia.
Do wystygniętej zupy dodaj jogurt naturalny.
Zupę podawaj z makaronem ugotowanym według instrukcji na opakowaniu.
Często zadawane pytania

(liczba kalorii)
Zupa jagodowa - cechy przepisu
Więcej o zupie jagodowej
Zupa jagodowa z makaronem to doskonały pomysł na smaczną przekąskę, słodki deser lub danie obiadowe dla dzieci. Zupę możesz przygotować z kompotu, wystarczy, że dodasz mąkę ziemniaczaną aby go zagęścić i przygotujesz kluski lane lub ugotujesz makaron. Przepis na tą potrawę jest bardzo prosty, dlatego nie potrzebujesz dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. A więc jak zrobić zupę jagodową z mrożonych jagód? Przygotuj czarne jagody mrożone, cukier, mąkę ziemniaczaną, jogurt naturalny, sok z cytryny, cukier wanilinowy oraz makaron muszelki. W garnku zagotuj wodę, dodaj do nie mrożone jagody, następnie dodaj cukier, cukier wanilinowy oraz sok wyciśnięty z cytryny, całość zagotuj. Z mąki i wody przygotuj zawiesinę, którą użyj do zagęszczenia zupy jagodowej. Następnie zupę pozostaw do wystygnięcia i dodaj do niej jogurt naturalny, dokładnie wymieszaj. Zupa jagodowa na zimno najlepiej smakuje z ugotowanym makaronem, w przypadku naszego przepisu użyj makaronu w kształcie muszelek. Zupę możesz przygotować także z borówek.W celu wzbogacenia zupy w dodatkowe walory smakowe możesz przygotować ją również z kisielem (możesz nim również zastąpić mąkę ziemniaczaną, ponieważ kisiel doskonale sprawdzi się w roli produktu zagęszczającego). Zupa w przepisie zabielana jest za pomocą jogurtu naturalnego, jednak możesz podać ją również ze śmietaną (pamiętaj jednak, że śmietana jest bardziej kaloryczna niż jogurt naturalny).
Podsumowując ta pyszna zupa z jagód doskonale sprawdzi się jako smaczna przekąska, słodki deser lub zupa obiadowa dla małych dzieci. W przepisie nie występują żadne produkty mięsne, dlatego zupa świetnie sprawdzi się w diecie wegetariańskiej. Osoby chorujące na cukrzycę powinny uważać na ten przepis, ponieważ zawiera on sporo cukrów prostych, które w szybkim czasie mogą podnieść poziom glukozy w ich krwi. Obecność makaronu znacząco poprawia sytość po posiłku, ponieważ gdy użyjemy makaronu pełnoziarnistego dostarczymy do organizmu większych ilości błonnika pokarmowego, który wpływa na dłuższe uczucie sytości po posiłku.
Wartości odżywcze zupy jagodowej
Energia i białka
(450g)
Węglowodany w zupie jagodowej
(450g)
Tłuszcze
(450g)
Witaminy w przepisie na zupę jagodową
(450g)
Składniki mineralne w przepisie na zupę jagodową
(450g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w zupie jagodowej
Lista alergenów dla zupy jagodowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Jogurt naturalny 2%
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Makaron muszelki