Zupa jagodowa

Opublikowano: 23.04.2021 r., 12:43 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Zupa jagodowa znajduje się w białej misce, udekorowana jest borówkami. Talerz stoi na niebiesko białym ręczniku kuchennym, który znajduje się na drewnianym blacie.
Zupa jagodowa
Zupa jagodowa to pyszna propozycja na obiad dla najmłodszych. Świetnie sprawdzi się również jako danie deserowe dla dorosłych. Powróć na chwilę do smaków dzieciństwa!
Przygotowanie 20 min
Gotowanie 30 min
768 kcal
Kcal w porcji
450 g
Wielkość porcji
67
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 5 porcji
  • Jagody mrożone (300 g)
  • Cukier (100 g)
  • Mąka ziemniaczana (50 g)
  • Jogurt naturalny 2% (180 g)
  • Makaron muszelki (120 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sok z cytryny, cukier wanilinowy
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, sitko

Przepis na zupę jagodową krok po kroku

Do garnka wlej 2 litry wody i zagotuj.

Do gotującej się wody dodaj mrożone jagody i gotuj przez około 5 minut.

Następnie dodaj cukier (możesz zastąpić słodzikiem), cukier wanilinowy oraz sok wyciśnięty z całej cytryny. Gotuj przez kolejne 5 minut.

Do szklanki wlej trochę wody, wsyp mąkę i dokładnie wymieszaj, aby nie było grudek. Mieszaninę wlej do zupy i dokładnie wymieszaj.

Zupę gotuj jeszcze przez 5 minut i wyłącz. Zostaw do wystygnięcia.

Do wystygniętej zupy dodaj jogurt naturalny.

Zupę podawaj z makaronem ugotowanym według instrukcji na opakowaniu.

Jak oceniasz przepis na zupę jagodową
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,0% osób

Więcej informacji na temat zupy jagodowej

Zupa jagodowa z makaronem to doskonały pomysł na smaczną przekąskę, słodki deser lub danie obiadowe dla dzieci. Zupę możesz przygotować z kompotu, wystarczy, że dodasz mąkę ziemniaczaną aby go zagęścić i przygotujesz kluski lane lub ugotujesz makaron. Przepis na tą potrawę jest bardzo prosty, dlatego nie potrzebujesz dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. A więc jak zrobić zupę jagodową z mrożonych jagód? Przygotuj czarne jagody mrożone, cukier, mąkę ziemniaczaną, jogurt naturalny, sok z cytryny, cukier wanilinowy oraz makaron muszelki. W garnku zagotuj wodę, dodaj do nie mrożone jagody, następnie dodaj cukier, cukier wanilinowy oraz sok wyciśnięty z cytryny, całość zagotuj. Z mąki i wody przygotuj zawiesinę, którą użyj do zagęszczenia zupy jagodowej. Następnie zupę pozostaw do wystygnięcia i dodaj do niej jogurt naturalny, dokładnie wymieszaj. Zupa jagodowa na zimno najlepiej smakuje z ugotowanym makaronem, w przypadku naszego przepisu użyj makaronu w kształcie muszelek. Zupę możesz przygotować także z borówek.W celu wzbogacenia zupy w dodatkowe walory smakowe możesz przygotować ją również z kisielem (możesz nim również zastąpić mąkę ziemniaczaną, ponieważ kisiel doskonale sprawdzi się w roli produktu zagęszczającego). Zupa w przepisie zabielana jest za pomocą jogurtu naturalnego, jednak możesz podać ją również ze śmietaną (pamiętaj jednak, że śmietana jest bardziej kaloryczna niż jogurt naturalny).

Podsumowując ta pyszna zupa z jagód doskonale sprawdzi się jako smaczna przekąska, słodki deser lub zupa obiadowa dla małych dzieci. W przepisie nie występują żadne produkty mięsne, dlatego zupa świetnie sprawdzi się w diecie wegetariańskiej. Osoby chorujące na cukrzycę powinny uważać na ten przepis, ponieważ zawiera on sporo cukrów prostych, które w szybkim czasie mogą podnieść poziom glukozy w ich krwi. Obecność makaronu znacząco poprawia sytość po posiłku, ponieważ gdy użyjemy makaronu pełnoziarnistego dostarczymy do organizmu większych ilości błonnika pokarmowego, który wpływa na dłuższe uczucie sytości po posiłku.

Alergeny w zupie jagodowej

Lista alergenów dla zupy jagodowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt naturalny 2%
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Makaron muszelki

Wartości odżywcze zupy jagodowej

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(450g)
Energia (kcal)
170.73
768.30
Białko (g)
3.87
17.42
Fenyloalanina (mg)
0.14
0.61
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(450g)
Węglowodany (g)
37.24
167.57
Węglowodany przyswajalne (g)
35.25
158.64
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.99
8.93

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(450g)
Tłuszcz (g)
1.09
4.91
Tłuszcze nasycone (g)
0.81
3.63
Tłuszcze nienasycone (g)
0.28
1.28
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
2.64
11.88

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(450g)
Witamina A (µg (mcg))
0.80
3.60
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.10
0.44
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
1.25
5.64
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.03
0.15
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.04
0.19
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.03
0.14
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.71
3.21
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
7.35
33.06
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
11.20
50.40
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(450g)
Sód (mg)
35.88
161.46
Potas (mg)
124.21
558.96
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
53.27
239.70
Fosfor (mg)
45.84
206.28
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
14.81
66.66
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.38
1.70
Cynk (mg)
0.29
1.31
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.07
0.33
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy jagodowej 67
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zupy jagodowej

Koszt składników
36.10
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jagody mrożone
300 g
11.00
Za 280,0 g
Liczba opakowań 2
11.79
Za 300 g
Cukier
100 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Mąka ziemniaczana
50 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 50 g
Jogurt naturalny 2%
180 g
1.30
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
1.56
Za 180 g
Makaron muszelki
120 g
4.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.96
Za 120 g
Koszt składników
36.10