Zupa jagodowa
- Jagody mrożone (300 g)
- Cukier (100 g)
- Mąka ziemniaczana (50 g)
- Jogurt naturalny 2% (180 g)
- Makaron muszelki (120 g)
Przepis na zupę jagodową krok po kroku
Do garnka wlej 2 litry wody i zagotuj.
Do gotującej się wody dodaj mrożone jagody i gotuj przez około 5 minut.
Następnie dodaj cukier (możesz zastąpić słodzikiem), cukier wanilinowy oraz sok wyciśnięty z całej cytryny. Gotuj przez kolejne 5 minut.
Do szklanki wlej trochę wody, wsyp mąkę i dokładnie wymieszaj, aby nie było grudek. Mieszaninę wlej do zupy i dokładnie wymieszaj.
Zupę gotuj jeszcze przez 5 minut i wyłącz. Zostaw do wystygnięcia.
Do wystygniętej zupy dodaj jogurt naturalny.
Zupę podawaj z makaronem ugotowanym według instrukcji na opakowaniu.
Więcej informacji na temat zupy jagodowej
Zupa jagodowa z makaronem to doskonały pomysł na smaczną przekąskę, słodki deser lub danie obiadowe dla dzieci. Zupę możesz przygotować z kompotu, wystarczy, że dodasz mąkę ziemniaczaną aby go zagęścić i przygotujesz kluski lane lub ugotujesz makaron. Przepis na tą potrawę jest bardzo prosty, dlatego nie potrzebujesz dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. A więc jak zrobić zupę jagodową z mrożonych jagód? Przygotuj czarne jagody mrożone, cukier, mąkę ziemniaczaną, jogurt naturalny, sok z cytryny, cukier wanilinowy oraz makaron muszelki. W garnku zagotuj wodę, dodaj do nie mrożone jagody, następnie dodaj cukier, cukier wanilinowy oraz sok wyciśnięty z cytryny, całość zagotuj. Z mąki i wody przygotuj zawiesinę, którą użyj do zagęszczenia zupy jagodowej. Następnie zupę pozostaw do wystygnięcia i dodaj do niej jogurt naturalny, dokładnie wymieszaj. Zupa jagodowa na zimno najlepiej smakuje z ugotowanym makaronem, w przypadku naszego przepisu użyj makaronu w kształcie muszelek. Zupę możesz przygotować także z borówek.W celu wzbogacenia zupy w dodatkowe walory smakowe możesz przygotować ją również z kisielem (możesz nim również zastąpić mąkę ziemniaczaną, ponieważ kisiel doskonale sprawdzi się w roli produktu zagęszczającego). Zupa w przepisie zabielana jest za pomocą jogurtu naturalnego, jednak możesz podać ją również ze śmietaną (pamiętaj jednak, że śmietana jest bardziej kaloryczna niż jogurt naturalny).
Podsumowując ta pyszna zupa z jagód doskonale sprawdzi się jako smaczna przekąska, słodki deser lub zupa obiadowa dla małych dzieci. W przepisie nie występują żadne produkty mięsne, dlatego zupa świetnie sprawdzi się w diecie wegetariańskiej. Osoby chorujące na cukrzycę powinny uważać na ten przepis, ponieważ zawiera on sporo cukrów prostych, które w szybkim czasie mogą podnieść poziom glukozy w ich krwi. Obecność makaronu znacząco poprawia sytość po posiłku, ponieważ gdy użyjemy makaronu pełnoziarnistego dostarczymy do organizmu większych ilości błonnika pokarmowego, który wpływa na dłuższe uczucie sytości po posiłku.
Alergeny w zupie jagodowej
Lista alergenów dla zupy jagodowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Jogurt naturalny 2%
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Makaron muszelki
Wartości odżywcze zupy jagodowej
Energia i białka
(450g)
Węglowodany
(450g)
Tłuszcze
(450g)
Witaminy
(450g)
Składniki mineralne
(450g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.