Przepis na wilgotne ciasto czekoladowe z dżemem krok po kroku
- Masło 200 g
- Czekolada gorzka 200 g
- Jajko 3 szt.
- Cukier 200 g
- Mąka pszenna typ 500 140 g
- Powidła śliwkowe 80 g
Do miski wbij jajka i zmieszaj je i ubij je wraz z cukrem.
Do rondelka włóż masło i nieco je roztop. Dodaj do niego połamaną czekoladę.
Gdy czekolada będzie roztopiona, wlej ją do miski z jajkami, cały czas ubijając.
Do mieszanki dodaj dżem i dobrze wymieszaj mikserem.
Do miski przesiej mąkę i dokładnie ją rozmieszaj.
Formę wyłóż papierem do pieczenia i wylej na nią ciasto.
Formę włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz przez 30 minut.
-
Blok czekoladowy
-
Murzynek
-
Ciasto czekoladowe
-
Muffinki czekoladowe
-
Ciasto jogurtowe ze śliwkami, czekoladą i kajmakiem
-
Tort kinder
-
Ciasto salceson
-
Ciasto z mleka w proszku
-
Ciastka czekoladowe
-
Muffinki z czekoladą
-
Tort schachera
-
Tort Sachera
-
Ciasto ze słonecznikiem
-
Mazurek czekoladowy
-
Ciasto czekoladowe z wiśniami
-
Słonecznikowiec
-
Ciasto bezglutenowe
-
Ciasto czekoladowe z kremem
-
Ciasta czekoladowe

(liczba kalorii)
Wilgotne ciasto czekoladowe z dżemem - cechy przepisu
Więcej o wilgotnym cieście czekoladowym z dżemem
Wilgotne ciasto czekoladowe z dżemem to pomysł na pyszny kakaowy deser. Ma wspaniały smak i świetnie sprawdzi się na co dzień, gdyż jest proste w przygotowaniu. To ciasto będzie doskonałą opcją dla wszystkich, którzy kochają naprawdę słodkie wypieki. Oprócz czekolady gości w nim również mnóstwo dżemu.
Przepis na wilgotne ciasto czekoladowe z dżemem jeden z najłatwiejszych sposobów na wypieki. Do jego przygotowania potrzeba tylko kilku produktów, a wszystkie z łatwością można znaleźć w każdej domowej spiżarni. Choć w większości do ciast czekoladowych używa się raczej kakao, które dodaje się do mąki, to jednak wersja z roztopioną czekoladą jest bardziej aromatyczna. Najważniejszą częścią tego ciasta jest czekolada. Ciasto z udziałem topionej czekolady jest naprawdę fantastyczne i na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom tej słodkości. By wyszło jak najlepiej, należy dostosować wybór czekolady do własnych preferencji. Osoby, które nie przepadają za zbyt słodkimi ciastami, na pewno zadowolą się gorzką czekoladą, która sprawia, że całość nie jest zbyt mdła. Jeśli nie lubi się, gdy ciasto jest zbyt gorzkie, warto postawić na czekoladę mleczną lub deserową. Można je również zmieszać. Świetnie sprawdzą się czekolady o zawartości kakao co najmniej 70%. Dzięki czemu całość jest naprawdę aromatyczna. Oprócz tego można pokusić się o zakup takiej czekolady, która ma jak najmniej konserwantów, czy dodatków. Dzięki czemu jakość ciasta naprawdę wzrośnie.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić wilgotne ciasto czekoladowe z dżemem, które będzie naprawdę smaczne, jednak niezbyt skomplikowane, to ten przepis przypadnie ci do gustu. Całość zabiera tylko kilka chwil, więc będzie odpowiednia nawet dla zabieganych osób. W przypadku tego ciasta równie ważny jest dodatek dżemu, który sprawia, że wypiek jest delikatny, bardzo słodki i niesamowicie wilgotny. W przepisie sugerowany jest dżem śliwkowy, który wspaniale komponuje się z czekoladą. Jednak sprawdzi się również dżem porzeczkowy, gdyż jest nieco kwaskowy. To dobre rozwiązanie, by stworzyć naprawdę pyszne i ciekawe ciasto o wyjątkowym smaku.
Wartości odżywcze wilgotnego ciasta czekoladowego z dżemem
Energia i białka
(97g)
Węglowodany w wilgotnym cieście czekoladowym z dżemem
(97g)
Tłuszcze
(97g)
Witaminy w przepisie na wilgotne ciasto czekoladowe z dżemem
(97g)
Składniki mineralne w przepisie na wilgotne ciasto czekoladowe z dżemem
(97g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w wilgotnym cieście czekoladowym z dżemem
Lista alergenów dla wilgotnego ciasta czekoladowego z dżemem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500