Wilgotne ciasto czekoladowe z dżemem

Opublikowano: 18.01.2022 r., 12:09 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Wilgotne ciasto czekoladowe z dżemem podane na talerzykach z dżemem.
Wilgotne ciasto czekoladowe z dżemem
Wilgotne ciasto czekoladowe z dżemem to pomysł na pyszny kakaowy deser. Ma wspaniały smak i świetnie sprawdzi się na co dzień, gdyż jest proste w przygotowaniu.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie 30 min
424 kcal
Kcal w porcji
97 g
Wielkość porcji
91
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Masło (200 g)
  • Czekolada gorzka (200 g)
  • Jajko (3 szt.)
  • Cukier (200 g)
  • Mąka pszenna typ 500 (140 g)
  • Powidła śliwkowe (80 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, kuchenka, mikser, duża miska, papier do pieczenia, forma do pieczenia 24 cm x 24 cm, rondelek

Przepis na wilgotne ciasto czekoladowe z dżemem krok po kroku

Do miski wbij jajka i zmieszaj je i ubij je wraz z cukrem.

Do rondelka włóż masło i nieco je roztop. Dodaj do niego połamaną czekoladę.

Gdy czekolada będzie roztopiona, wlej ją do miski z jajkami, cały czas ubijając.

Do mieszanki dodaj dżem i dobrze wymieszaj mikserem.

Do miski przesiej mąkę i dokładnie ją rozmieszaj.

Formę wyłóż papierem do pieczenia i wylej na nią ciasto.

Formę włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz przez 30 minut.

Jak oceniasz przepis na wilgotne ciasto czekoladowe z dżemem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,8% osób

Więcej informacji na temat wilgotnego ciasta czekoladowego z dżemem

Wilgotne ciasto czekoladowe z dżemem to pomysł na pyszny kakaowy deser. Ma wspaniały smak i świetnie sprawdzi się na co dzień, gdyż jest proste w przygotowaniu. To ciasto będzie doskonałą opcją dla wszystkich, którzy kochają naprawdę słodkie wypieki. Oprócz czekolady gości w nim również mnóstwo dżemu.

Przepis na wilgotne ciasto czekoladowe z dżemem jeden z najłatwiejszych sposobów na wypieki. Do jego przygotowania potrzeba tylko kilku produktów, a wszystkie z łatwością można znaleźć w każdej domowej spiżarni. Choć w większości do ciast czekoladowych używa się raczej kakao, które dodaje się do mąki, to jednak wersja z roztopioną czekoladą jest bardziej aromatyczna. Najważniejszą częścią tego ciasta jest czekolada. Ciasto z udziałem topionej czekolady jest naprawdę fantastyczne i na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom tej słodkości. By wyszło jak najlepiej, należy dostosować wybór czekolady do własnych preferencji. Osoby, które nie przepadają za zbyt słodkimi ciastami, na pewno zadowolą się gorzką czekoladą, która sprawia, że całość nie jest zbyt mdła. Jeśli nie lubi się, gdy ciasto jest zbyt gorzkie, warto postawić na czekoladę mleczną lub deserową. Można je również zmieszać. Świetnie sprawdzą się czekolady o zawartości kakao co najmniej 70%. Dzięki czemu całość jest naprawdę aromatyczna. Oprócz tego można pokusić się o zakup takiej czekolady, która ma jak najmniej konserwantów, czy dodatków. Dzięki czemu jakość ciasta naprawdę wzrośnie.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić wilgotne ciasto czekoladowe z dżemem, które będzie naprawdę smaczne, jednak niezbyt skomplikowane, to ten przepis przypadnie ci do gustu. Całość zabiera tylko kilka chwil, więc będzie odpowiednia nawet dla zabieganych osób. W przypadku tego ciasta równie ważny jest dodatek dżemu, który sprawia, że wypiek jest delikatny, bardzo słodki i niesamowicie wilgotny. W przepisie sugerowany jest dżem śliwkowy, który wspaniale komponuje się z czekoladą. Jednak sprawdzi się również dżem porzeczkowy, gdyż jest nieco kwaskowy. To dobre rozwiązanie, by stworzyć naprawdę pyszne i ciekawe ciasto o wyjątkowym smaku.

Alergeny w wilgotnym cieście czekoladowym z dżemem

Lista alergenów dla wilgotnego ciasta czekoladowego z dżemem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500

Wartości odżywcze wilgotnego ciasta czekoladowego z dżemem

na 100g gotowej potrawy

To ciasto, jak inne słodkości nie powinno gościć w menu zbyt często, ze względu na duży udział cukru prostego.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(97g)
Energia (kcal)
437.17
424.06
Białko (g)
5.55
5.39

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(97g)
Węglowodany (g)
47.03
45.62
Węglowodany przyswajalne (g)
45.40
44.04
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.62
1.58
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(97g)
Tłuszcz (g)
26.14
25.35
Tłuszcze nasycone (g)
17.26
16.74
Tłuszcze nienasycone (g)
8.88
8.61
Cholesterol (mg)
107.19
103.97
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(97g)
Witamina B6 (mg)
0.05
0.04
Brak danych dla: powidła śliwkowe.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.15
0.15
Brak danych dla: powidła śliwkowe.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.16
0.16
Brak danych dla: powidła śliwkowe.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.12
1.09
Brak danych dla: powidła śliwkowe.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(97g)
Sód (mg)
28.68
27.82
Potas (mg)
161.57
156.73
Brak danych dla: powidła śliwkowe.
czytaj dalej
Wapń (mg)
29.75
28.85
Fosfor (mg)
108.46
105.20
Brak danych dla: powidła śliwkowe.
czytaj dalej
Magnez (mg)
43.25
41.96
Brak danych dla: powidła śliwkowe.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
2.38
2.31
Cynk (mg)
0.93
0.90
Brak danych dla: powidła śliwkowe.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.30
0.29
Brak danych dla: powidła śliwkowe.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny wilgotnego ciasta czekoladowego z dżemem 91
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania wilgotnego ciasta czekoladowego z dżemem

Koszt składników
31.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Masło
200 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Czekolada gorzka
200 g
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
10.00
Za 200 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Cukier
200 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Mąka pszenna typ 500
140 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.42
Za 140 g
Powidła śliwkowe
80 g
4.50
Za 280,0 g
Liczba opakowań 1
1.29
Za 80 g
Koszt składników
31.00