Wegańska czekolada
- Olej kokosowy - pół szklanki (110 ml)
- Kakao 16% (proszek) - pół szklanki (80 g)
- Syrop daktylowy - 5 łyżek (50 ml)
- Orzechy włoskie - 1 garść (30 g)
- Rodzynki - 1 garść (30 g)
Przepis na wegańską czekoladę krok po kroku
W rondelku umieść olej kokosowy i podgrzewaj, aż się rozpuści.
Dodaj kakao, syrop daktylowy i wymieszaj.
Przelej masę czekoladową do pojemnika z płaskim dnem wyłożonym papierem do pieczenia.
Rozprowadź masę równomiernie, powinna mieć ok. 1 cm grubości.
Posyp posiekanymi orzechami i rodzynkami.
Włóż do zamrażarki na ok. 2 godziny, aż całkowicie stwardnieje.
-
Naleśniki bez jajek
-
Deser z tapioki
-
Rachatłukum
-
Wegańskie bezy
-
Sorbet truskawkowy
-
Ciasto wegańskie
-
Wegańskie naleśniki
-
Tajskie lody
-
Tort wegański
-
Lody wegańskie
-
Wegańskie ciasto marchewkowe
-
Wege ciasto marchewkowe
-
Wegańskie ciastka
-
Piernik z pomidorów
-
Ciastka z ciecierzycy
-
Wegańskie lody
-
Sernik z kaszy jaglanej
-
Wegańska szarlotka
-
Wegańskie słodycze
Więcej informacji na temat wegańskiej czekolady
Zastanawiałeś/zastanawiałaś się kiedyś jak zrobić wegańską czekoladę? Jesteś w odpowiednim miejscu! Przedstawiamy prosty przepis na czekoladę bez mleka, na bazie oleju kokosowego i naturalnego kakao, która jest pyszna, idealnie kakaowa i będzie dobra również dla dzieci. Wegańska czekolada jest bardzo prosta i szybka w przygotowaniu, poradzisz sobie z tym bez żadnego problemu. Potrzebne Ci będą olej kokosowy, kakao, syrop daktylowy (możesz go zamienić na syrop klonowy lub syrop z agawy), a także ulubione dodatki. My przedstawiamy przepis na wegańską czekoladę z bakaliami – orzechami włoskimi i rodzynkami, jednak śmiało możesz do niej dodać inny rodzaj orzechów, suszone owoce, czy wiórki kokosowe. Jeśli chcesz aby czekolada była mniej kaloryczna, możesz zamienić część oleju kokosowego na mleko sojowe, pamiętaj też aby wybrać naturalne kakao, bez dodatku cukru – jest zdrowsze i zawiera sporo polifenoli, które mają działanie antyoksydacyjne i mogą zapobiegać powstawaniu wielu chorób. Aby przygotować wegańską czekoladę wystarczy, że rozpuścisz olej kokosowy, dodasz syrop słodzący i kakao, wymieszasz, wylejesz do pojemnika, posypiesz dodatkami i wstawisz do zamrażarki. Proste prawda? Jak widzisz, domowa czekolada wegańska jest w zasięgu możliwości każdego, co więcej pysznie smakuje i na pewno przypadnie do gustu nie tylko weganom. Koniecznie czytaj dalej aby poznać szczegółowy przepis na wegańską czekoladę z bakaliami i najlepsze proporcje składników.
Alergeny w wegańskiej czekoladzie
Lista alergenów dla wegańskiej czekolady przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Orzechy włoskie
Wartości odżywcze wegańskiej czekolady
Aby zmniejszyć kaloryczność i indeks glikemiczny czekolady można zamienić część syropu słodzącego na ksylitol.
Energia i białka
(0g)
Węglowodany
(0g)
Tłuszcze
(0g)
Witaminy
(0g)
Składniki mineralne
(0g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.