Wegańska czekolada

Opublikowano: 16.03.2022 r., 19:12 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kawałki ciemnej wegańskiej czekolady
Wegańska czekolada
Poznaj przepis na domową wegańską czekoladę, która przypadnie do gustu nie tylko weganom.
Przygotowanie 20 min
brak danych
Kcal w porcji
0 g
Wielkość porcji
75
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 0 porcji
  • Olej kokosowy - pół szklanki (110 ml)
  • Kakao 16% (proszek) - pół szklanki (80 g)
  • Syrop daktylowy - 5 łyżek (50 ml)
  • Orzechy włoskie - 1 garść (30 g)
  • Rodzynki - 1 garść (30 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
garnek, pojemnik plastikowy do mrożenia

Przepis na wegańską czekoladę krok po kroku

W rondelku umieść olej kokosowy i podgrzewaj, aż się rozpuści.

Dodaj kakao, syrop daktylowy i wymieszaj.

Przelej masę czekoladową do pojemnika z płaskim dnem wyłożonym papierem do pieczenia.

Rozprowadź masę równomiernie, powinna mieć ok. 1 cm grubości.

Posyp posiekanymi orzechami i rodzynkami.

Włóż do zamrażarki na ok. 2 godziny, aż całkowicie stwardnieje.

Jak oceniasz przepis na wegańską czekoladę
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,0% osób

Więcej informacji na temat wegańskiej czekolady

Zastanawiałeś/zastanawiałaś się kiedyś jak zrobić wegańską czekoladę? Jesteś w odpowiednim miejscu! Przedstawiamy prosty przepis na czekoladę bez mleka, na bazie oleju kokosowego i naturalnego kakao, która jest pyszna, idealnie kakaowa i będzie dobra również dla dzieci. Wegańska czekolada jest bardzo prosta i szybka w przygotowaniu, poradzisz sobie z tym bez żadnego problemu. Potrzebne Ci będą olej kokosowy, kakao, syrop daktylowy (możesz go zamienić na syrop klonowy lub syrop z agawy), a także ulubione dodatki. My przedstawiamy przepis na wegańską czekoladę z bakaliami – orzechami włoskimi i rodzynkami, jednak śmiało możesz do niej dodać inny rodzaj orzechów, suszone owoce, czy wiórki kokosowe. Jeśli chcesz aby czekolada była mniej kaloryczna, możesz zamienić część oleju kokosowego na mleko sojowe, pamiętaj też aby wybrać naturalne kakao, bez dodatku cukru – jest zdrowsze i zawiera sporo polifenoli, które mają działanie antyoksydacyjne i mogą zapobiegać powstawaniu wielu chorób. Aby przygotować wegańską czekoladę wystarczy, że rozpuścisz olej kokosowy, dodasz syrop słodzący i kakao, wymieszasz, wylejesz do pojemnika, posypiesz dodatkami i wstawisz do zamrażarki. Proste prawda? Jak widzisz, domowa czekolada wegańska jest w zasięgu możliwości każdego, co więcej pysznie smakuje i na pewno przypadnie do gustu nie tylko weganom. Koniecznie czytaj dalej aby poznać szczegółowy przepis na wegańską czekoladę z bakaliami i najlepsze proporcje składników.

Alergeny w wegańskiej czekoladzie

Lista alergenów dla wegańskiej czekolady przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Orzechy włoskie

Wartości odżywcze wegańskiej czekolady

na 100g gotowej potrawy

Aby zmniejszyć kaloryczność i indeks glikemiczny czekolady można zamienić część syropu słodzącego na ksylitol.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(0g)
Energia (kcal)
534.53
0.00
Białko (g)
7.83
0.00

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(0g)
Węglowodany (g)
37.16
0.00
Węglowodany przyswajalne (g)
24.28
0.00
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
12.88
0.00

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(0g)
Tłuszcz (g)
46.55
0.00
Tłuszcze nasycone (g)
36.64
0.00
Tłuszcze nienasycone (g)
9.91
0.00
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.43
0.00
Tłuszcze wielonasycone (g)
5.48
0.00
Tłuszcze trans (g)
0.01
0.00
Brak danych dla: kakao 16% (proszek).
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(0g)
Witamina A (µg (mcg))
0.10
0.00
Brak danych dla: syrop daktylowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.09
0.00
Brak danych dla: syrop daktylowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: syrop daktylowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
1.17
0.00
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: syrop daktylowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: syrop daktylowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.07
0.00
Brak danych dla: syrop daktylowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.10
0.00
Brak danych dla: syrop daktylowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.81
0.00
Brak danych dla: syrop daktylowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
18.63
0.00
Brak danych dla: syrop daktylowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
1.20
0.00
Brak danych dla: syrop daktylowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(0g)
Sód (mg)
36.10
0.00
Potas (mg)
649.67
0.00
Wapń (mg)
55.43
0.00
Fosfor (mg)
246.17
0.00
Magnez (mg)
158.53
0.00
Żelazo (mg)
4.41
0.00
Cynk (mg)
2.28
0.00
Miedź (mg)
1.20
0.00
Brak danych dla: syrop daktylowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny wegańskiej czekolady 75
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania wegańskiej czekolady

Koszt składników
39.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Olej kokosowy
110 ml
pół szklanki
9.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.98
Za 110 ml
Kakao 16% (proszek)
80 g
pół szklanki
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 80 g
Syrop daktylowy
50 ml
5 łyżek
10.00
Za 340,0 ml
Liczba opakowań 1
1.47
Za 50 ml
Orzechy włoskie
30 g
1 garść
10.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 30 g
Rodzynki
30 g
1 garść
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 30 g
Koszt składników
39.00