Jak zrobić czekoladę?

Aby zrobić czekoladę w pierwszej kolejności przygotuj:

- szklankę tłustego mleka,

- pół kostki masła,

- 40 gram kakao,

- 100 gram cukru,

- 200 gram mleka w proszku.

Przygotowanie:

1. Mleko zagotuj w rondelku i dodaj do niego masło.

2. Składniki mieszaj do całkowitego rozpuszczenia się masła.

3. Następnie do rondelka wsyp kakao oraz cukier.

4. Składniki mieszaj do powstania ciemnej, jednolitej konsystencji.

5. Masę przelej do miski, dodaj do niej mleko w proszku i dokładnie zmiksuj, aby nie powstały grudki.

6. Gotową masę przełóż do płaskiej foremki, ostudź i wstaw do lodówki.

7. Stężałą czekoladę pokrój na kawałki.

Czekoladę możesz przygotować również z:

- połowa szklanki oleju,

- 50 gram kakao,

- 20 gram cukru.

Przygotowanie:

1. Olej podgrzej w rondelku, następnie dodaj do niego kakao oraz cukier i mieszaj do całkowitego połączenia się składników.

2. Następnie masę czekoladową przelej do silikonowej formy, pozostaw do przestygnięcia i wstaw do stężenia do lodówki.

3. Gotową czekoladę pokrój na kawałki.

Zobacz pytania podobne do jak zrobić czekoladę?

To może wydać Ci się interesujące

Jak zrobić czekoladę? Co jeszcze warto wiedzieć?

Czekolada to wyrób cukierniczy, który przygotowywany jest na bazie miazgi kakaowej, tłuszczu kakaowego lub innego tłuszczu roślinnego, środka słodzącego oraz dodatków. W dalszej czeski dowiesz się jak samemu przygotować czekoladę w domowym zaciszu. Czekoladę mleczną przygotowuje się z dodatkiem mleka. Czekoladę możemy podzielić na gorzką, deserową, mleczną, białą oraz różową. Do przygotowania czekolady wykorzystuje się dodatek owoców suszonych, orzechów lub nasion. Czekolada chętnie jedzona jest na deser lub wykorzystywana jest do wypieków. Z czekolady przygotowuje się polewy na ciasta. Czekoladę możemy także wykorzystać jako dodatek do owsianek. Przepis na czekoladę przygotowywaną w domu jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Swojską czekoladę z kakao warto przygotować jako prezent.

A więc jak zrobić czekoladę z mleka w proszku? Aby zrobić czekoladę w pierwszej kolejności przygotuj szklankę tłustego mleka, pół kostki masła, 40 gram kakao, 100 gram cukru oraz 200 gram mleka w proszku. Następnie mleko zagotuj w rondelku i dodaj do niego masło. Składniki mieszaj do całkowitego rozpuszczenia się masła. Następnie do rondelka wsyp kakao oraz cukier. Składniki mieszaj do powstania ciemnej, jednolitej konsystencji. Masę przelej do miski, dodaj do niej mleko w proszku i dokładnie zmiksuj, aby nie powstały grudki. Gotową masę przełóż do płaskiej foremki, ostudź i wstaw do lodówki. Stężałą czekoladę pokrój na kawałki.

A jak przygotować czekoladę bez mleka w proszku? W tym celu przygotuj pół szklanki oleju, 50 gram kakao oraz 20 gram cukru. Olej podgrzej w rondelku, następnie dodaj do niego kakao oraz cukier i mieszaj do całkowitego połączenia się składników. Następnie masę czekoladową przelej do silikonowej formy, pozostaw do przestygnięcia i wstaw do stężenia do lodówki. Gotową czekoladę pokrój na kawałki.

Kakao otrzymywane jest z nasion kakaowca. Kakao jest produktem wysokokalorycznym, dlatego warto spożywać go w umiarkowanej ilości. Wysoką kaloryczność kakao zawdzięcza zawartości kwasów tłuszczonych - między innymi kwasu oleinowego, linolowego czy palmitynowego. Kakao stanowi również doskonałe źródło witamin oraz składników mineralnych, które spożywane w odpowiednich ilościach pozytywnie wpływają na funkcjonowanie organizmu. Wśród witamin obecnych w nasionach kakao najdziemy witaminę A, E oraz niektóre witaminy z grupy B. Do składników mineralnych obecnych w kakao możemy zaliczyć: sód, fosfor, wapń, potas, magnez oraz żelazo. Kakao w kuchni polskiej chętnie wykorzystywane jest jako składnik wypieków, dodatek do owsianek, koktajli, omletów czy naleśników.

Podsumowując: wiesz już jak przygotować najlepszą domową czekoladę na bazie kakao. Smaczna czekolada świetnie sprawdzi się jako deser dla dzieci i dorosłych. Pyszna czekolada domowa jest dobra do spożycia po stężeniu. Jako dodatki do czekolady możesz wykorzystać orzechy, migdały, owoce suszone lub owoce liofilizowane. Czekolada przygotowana w domu jest produktem wysokokalorycznym, dlatego warto ograniczyć jej ilość w diecie.

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto