Przepis na tukmachi krok po kroku

Składniki dla 8 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
To będzie niezbędne
piekarnik, kuchenka, garnek, blaszka do pieczenia 30x25 cm

Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie.

Wystudzone ziemniaki umieść w malakserze i rozdrobnij.

Dodaj do ziemniaków jajka, kwaśną śmietanę, sól, pieprz i gałkę muszkatołową, wymieszaj.

Obierz z łupiny cebulę i pokrój w kostkę.

Rozgrzej masło klarowane na patelni i zeszklij cebulę.

Dodaj cebulę do ziemniaków i wymieszaj.

Blaszkę posmaruj masłem i wysyp bułką tartą.

Przełóż do blaszki masę ziemniaczaną.

Piecz w nagrzanym do 220 stopni C piekarniku przez 35 minut.

Podawaj z marynowanymi ogórkami lub grzybami.

Tukmachi podane w naczyniu do zapiekania.
Tukmachi
Koszt przygotowania dania
16.66 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
424 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
75

Tukmachi - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o tukmachi

Tukmachi to danie wywodzące się z kuchni białoruskiej. Przygotowuje się je na bazie gotowanych ziemniaków zapiekanych z dodatkiem cebuli. Kuchnia białoruska jest bardzo podobna do kuchni Polskiej. Dzięki bliskiemu sąsiedztwu obu krajów widać mocny wpływ obydwu kuchni na siebie nawzajem. Przepis na tukmachi jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia ziemniaczanej zapiekanki potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: ziemniaki, cebula, jajka, masło klarowane, śmietana kwaśna, gałka muszkatołowa, sól, pieprz, bułka tarta.

Jak zrobić tukmachi? Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie. Wystudzone ziemniaki umieść w malakserze i rozdrobnij. Dodaj do ziemniaków jajka, kwaśną śmietanę, sól, pieprz i gałkę muszkatołową, wymieszaj. Obierz z łupiny cebulę i pokrój w kostkę. Rozgrzej masło klarowane na patelni i zeszklij cebulę. Dodaj cebulę do ziemniaków i wymieszaj. Blaszkę posmaruj masłem i wysyp bułką tartą. Przełóż do blaszki masę ziemniaczaną. Piecz w nagrzanym do 220 stopni piekarniku przez 35 minut. Podawaj z marynowanymi ogórkami lub grzybami. Możesz dodać także ser pleśniowy lub solony wędzony twaróg.

Ziemniaki są warzywem zawierającym bardzo dużą ilość błonnika pokarmowego. Są także źródłem potasu, który obniża ciśnienie krwi i reguluje pracę serca. Ziemniaki są bardzo popularne na całym świecie. Spotkać można różne odmiany ziemniaków, różniące się nie tylko zawartością skrobi, ale również kolorem. W zależności od ilości skrobi ziemniaki używa się do przygotowania innych potraw. Cebula jest obecnym w kuchni warzywem, które dodaje się do prawie każdej potrawy. Z cebuli można przygotowywać dania wytrawne oraz słodką konfiturę. Cebula świetnie karmelizuje. Jest bardzo dobrym źródłem witaminy C oraz kwercetyny, która jest naturalnym przeciwutleniaczem.

Podsumowując pyszna zapiekanka ziemniaczana tukmachi to danie świetnie sprawdzające się jako dodatek do obiadu lub przekąska. Możesz wykorzystać do jego przygotowania gotowane, dzień wcześniej do obiadu ziemniaki.

Wartości odżywcze tukmachi

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kalorie)
169.78 kcal
424.46 kcal
Białko
3.54 g
8.84 g

Węglowodany w tukmachi

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany
14.16 g
35.39 g
Węglowodany przyswajalne
12.64 g
31.61 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.51 g
3.79 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz
11.30 g
28.26 g
Tłuszcze nasycone
7.37 g
18.43 g
Tłuszcze nienasycone
3.93 g
9.83 g
Tłuszcze jednonasycone
3.22 g
8.05 g
Tłuszcze wielonasycone
0.71 g
1.77 g
Cholesterol
67.64 mg
169.11 mg

Witaminy w przepisie na tukmachi

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina A
97.43 µg (mcg)
243.56 µg (mcg)
Witamina B6
0.19 mg
0.49 mg
Witamina B12
0.15 µg (mcg)
0.38 µg (mcg)
Witamina C
10.94 mg
27.35 mg
Witamina D
0.22 µg (mcg)
0.54 µg (mcg)
Witamina E
0.43 mg
1.07 mg
Retinol
95.84 µg (mcg)
239.60 µg (mcg)
Tiamina
0.10 mg
0.26 mg
Ryboflawina
0.11 mg
0.27 mg
Niacyna
0.89 mg
2.23 mg
Foliany
21.55 µg (mcg)
53.89 µg (mcg)
Beta karoten
18.76 µg (mcg)
46.91 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na tukmachi

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód
59.43 mg
148.56 mg
Potas
271.56 mg
678.91 mg
Wapń
36.89 mg
92.23 mg
Fosfor
72.16 mg
180.40 mg
Magnez
17.50 mg
43.74 mg
Żelazo
0.87 mg
2.18 mg
Cynk
0.43 mg
1.07 mg
Miedź
0.08 mg
0.21 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny tukmachi 75
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w tukmachi

Lista alergenów dla tukmachi przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Śmietana 18%
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bułka tarta
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania tukmachi

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ziemniaki późne
1000 g
10 średnich sztuk
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 4
4.00
Za 1000 g
Cebula
300 g
3 dużych sztuk
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Masło
200 g
1 kostka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Śmietana 18%
200 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.20
Za 200 g
Bułka tarta
100 g
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.56
Za 100 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Koszt składników
23.00
Jak oceniasz przepis na tukmachi
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób