Muffinki warzywne

Opublikowano: 01.06.2022 r., 16:07 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Muffinki warzywne na białym talerzu
Muffinki warzywne
Muffinki warzywne to świetny przepis, który możecie wykorzystać na śniadanie, na obiad czy na kolację. Te dobre muffinki zasmakują nawet największym oponentom warzyw.
Przygotowanie 15 min
Pieczenie i Mieszanie i łączenie 20 min
258 kcal
Kcal w porcji
150 g
Wielkość porcji
80
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 12 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 (400 g)
  • Margaryna do pieczenia (100 g)
  • Papryka czerwona 1 sztuka (240 g)
  • Cukinia 1 sztuka (400 g)
  • Pomidor 1 sztuka (180 g)
  • Ser gouda (150 g)
  • Mleko 3,2% 1 szklanka (250 ml)
  • Jajko (2 szt.)
  • Proszek do pieczenia 2 łyżeczki (10 g)
  • Natka pietruszki 1,5 łyżeczki (10 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, natka pietruszki świeża
Sprzęt kuchenny
piekarnik, papilotki do muffinek, tarka, miska, rondelek, forma na muffiny

Przepis na muffinki warzywne krok po kroku

Warzywa umyj i pokrój w drobną kostkę. Ser zetrzyj na tarce.

Do miski wsyp mąkę, szczyptę soli i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszaj.

Margarynę rozpuść. Dodaj do mąki razem z mlekiem i jajkami i wymieszaj.

Do ciasta dodaj warzywa, posiekaną natkę pietruszki oraz ser i dokładnie wymieszaj.

Ciasto rozlej do papilotek umieszczonych w formie na muffinki.

Piecz 20 minut w 200 st. C.

Jak oceniasz przepis na muffinki warzywne
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,8% osób

Więcej informacji na temat muffinki warzywne

Muffinki warzywne to świetny przepis, który możecie wykorzystać na pyszne śniadanie, na obiad czy na kolację. Te dobre muffinki zasmakują nawet największym oponentom warzyw.

Ten sprawdzony przepis na muffinki warzywne wykonasz w kilka minut. Na początku warzywa umyj i pokrój w drobną kostkę. Ser zetrzyj na tarce. Do miski wsyp mąkę, szczyptę soli i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszaj. Margarynę rozpuść. Dodaj do mąki razem z mlekiem i jajkami i wymieszaj. Do ciasta dodaj warzywa, posiekaną natkę pietruszki oraz ser i dokładnie wymieszaj. Ciasto rozlej do papilotek umieszczonych w formie na muffinki. Piecz w piekarniku przez 20 minut w 200 stopniach. W tych kilku krokach wiesz już jak zrobić muffinki warzywne. Sami się przekonajcie, jaki to świetny pomysł na pełnowartościowy posiłek.

Choć smak cukinii jest neutralny, to jest to bardzo dobre źródło witamin takich jak: witamina C, witamina E i witaminy z grupy B. 100 g cukinii dostarcza około 20 kcal, dlatego jest to warzywo szczególnie polecane dla osób chcących zadbać o swoją masę ciała. Niska kaloryczność wynika z tego, że w 90 procentach składa się ona z wody. Jest warzywem łatwostrawnym, dlatego jest bezpieczna do spożycia nawet przez najmłodsze dzieci, już po 6. miesiącu życia. Można spożywać ją w formie surowej lub gotowanej.

Pomidory to świetne źródło witaminy C i potasu. Ten ostatni składnik pomaga m.in. utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi. Wraz z dużą garścią pomidorków koktajlowych (ok. 100 g) dostarczymy tylko 19 kcal, dlatego to świetne uzupełnienie posiłków podczas stosowania diety niskokalorycznej.

Dania z warzyw to dobre rozwiązanie dla osób, które chciałyby wzbogacić swoją dietę w witaminy i składniki odżywcze. Codziennie powinno spożywać się przynajmniej 400 g warzyw. Dieta zbilansowana, bogata w warzywa i błonnik jest najlepsza dla naszego zdrowia. Żaden suplement nie zapewni tego, co odpowiednio zbilansowana dieta bogata w warzywa. Dodatek tłuszczu do warzyw zwiększa przyswajanie z nich witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, czyli A, D, E i K.

Alergeny w muffinki warzywne

Lista alergenów dla muffinki warzywne przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser gouda
    • Mleko 3,2%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze muffinki warzywne

na 100g gotowej potrawy

Dodatek tłuszczu do warzyw zwiększa przyswajanie z nich witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, czyli A, D, E i K.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(150g)
Energia (kcal)
172.24
258.36
Białko (g)
6.80
10.20

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(150g)
Węglowodany (g)
18.75
28.13
Węglowodany przyswajalne (g)
18.12
27.18
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.64
0.95
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(150g)
Tłuszcz (g)
8.07
12.11
Tłuszcze nasycone (g)
3.48
5.22
Tłuszcze nienasycone (g)
4.59
6.89
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.05
4.57
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.54
2.32
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
32.98
49.48
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(150g)
Witamina A (µg (mcg))
100.38
150.57
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.13
0.19
Witamina B12 (µg (mcg))
0.26
0.38
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
22.53
33.80
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.51
0.76
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.37
0.56
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
68.51
102.77
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.24
0.36
Ryboflawina (mg)
0.20
0.31
Niacyna (mg)
1.73
2.60
Foliany (µg (mcg))
49.95
74.93
Beta karoten (µg (mcg))
342.34
513.51
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(150g)
Sód (mg)
124.75
187.13
Potas (mg)
231.17
346.76
Wapń (mg)
110.48
165.72
Fosfor (mg)
148.14
222.21
Magnez (mg)
19.56
29.34
Żelazo (mg)
1.57
2.35
Cynk (mg)
0.81
1.21
Miedź (mg)
0.07
0.10
Szacunkowy indeks glikemiczny muffinki warzywne 80
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania muffinki warzywne

Koszt składników
33.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
400 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 400 g
Margaryna do pieczenia
100 g
2.70
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
1.08
Za 100 g
Papryka czerwona
240 g
1 sztuka
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
4.32
Za 240 g
Cukinia
400 g
1 sztuka
2.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 2
2.67
Za 400 g
Pomidor
180 g
1 sztuka
2.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
2.40
Za 180 g
Ser gouda
150 g
4.20
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
4.20
Za 150 g
Mleko 3,2%
250 ml
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 ml
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Proszek do pieczenia
10 g
2 łyżeczki
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 10 g
Natka pietruszki
10 g
1,5 łyżeczki
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.67
Za 10 g
Koszt składników
33.50