Przepis na trifle krok po kroku
- Mleko 3,2% 1000 ml 1 butelka
- Śmietanka kremowa 30% 550 g
- Żółtko jajka 160 szt. z 8 jajek
- Cukier 300 g
- Mąka kukurydziana 50 g 2 łyżki
- Mąka pszenna typ 500 130 g 1 szklanka
- Jajko 165 szt. 3 sztuki
- Proszek do pieczenia 1 g
- Wino czerwone słodkie 150 ml
- Truskawki 500 g
- Maliny 500 g
Do garnka wlej mleko, 200 ml śmietany kremówki i ekstrakt waniliowy, zagotuj całość, co jakiś czas mieszając.
Wymieszaj cukier z mąką kukurydzianą.
Utrzyj mikserem na gładką masę żółtka razem z mieszanką cukru i mąki.
Do żółtek powoli dolej po trochu przestudzonego mleka.
Przelej krem do garnka i podgrzewaj na małym ogniu, ciągle mieszając, aż sos zgęstnieje.
Sos odstaw do przestygnięcia.
Przygotuj biszkopt: ubij białka z 3 jajek razem z 100 g cukru, następnie partiami dodawaj mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszając.
Piec biszkopt w 180 stopniach przez 20 minut.
Owoce pokrój, wymieszaj z 50 ml wina oraz cukrem.
350 ml śmietany ubij z cukrem i wstaw do lodówki.
W pucharkach układaj warstwy: nasączony winem, porwany na kawałki biszkopt, owoce, krem, bita śmietana, powinny wyjść 3 warstwy.

(liczba kalorii)
Trifle - cechy przepisu
Więcej o Trifle
Przepis na trifle nasączone winem lub sherry znalazłam przypadkowo na internecie. Od razu postanowiłam wypróbować. Przepis oczywiście zmodyfikowałam według własnych preferencji. A sam deser wyszedł pyszny.
Trifle jest to najlepszy angielski deser, warstwowy nasączony winem. Można wykorzystać do jego przygotowania dowolnych owoców jednak z truskawkami i malinami smakuje najlepiej.
Jak zrobić trifle? Podrzucam Wam mój pomysł na ten pyszny deser.
Zacznijmy od przygotowania angielskiego kremu, nazywanego inaczej custard. Krem sam w sobie jest bardzo smaczny i można go wykorzystać do wielu różnych deserów. Do garnka wlewamy mleko, śmietanę kremówkę i ekstrakt waniliowy. Zagotowujemy całość. Należy co jakiś czas mieszać, aby nie doszło do przypalenia. W małej miseczce mieszamy cukier z mąką kukurydzianą. Mikserem ucieramy żółtka razem z mieszanką cukru i mąki. Do ubitej masy z żółtkami dolewamy cienkim strumieniem ostudzone mleko. Następnie w garnku podgrzewamy całość, mieszając do zgęstnienia. Gotowy sos jak wystygnie, przykrywamy folią i odstawiamy do lodówki na czas przygotowywania deseru.
W kolejnym kroku przechodzimy do przygotowania ciasta biszkoptowego. Biszkopt z tego przepisu jest na tyle dobry, że wykorzystuję go do przygotowania wszystkich ciast biszkoptowych. Ubijamy pianę z 4 jajek z dodatkiem cukru. Do ubitej piany warstwami dodajemy szklankę mąki wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mieszając bardzo delikatnie. Pieczmy w 180 stopniach przez ok. 20 minut.
Następnie przygotowujemy warstwę owocową. Owoce myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Kroimy, mieszamy z winem i cukrem.
Zimną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Wstawiamy do lodówki.
Teraz została nam najciekawszą część, czyli ułożenie warstw deseru.
Na dnie naczynia układamy kawałki biszkoptu, który wcześniej nasączamy winem. Na biszkopt kładziemy 1/3 owoców. Owoce przykrywamy 1/3 angielskiego kremu. Następnie na krem kładziemy 1/3 bitej śmietany. Czynność powtarzamy 2 razy. Wstawiamy do lodówki na całą noc. Smacznego!
Wartości odżywcze Trifle
Energia i białka
(400g)
Węglowodany w trifle
(400g)
Tłuszcze
(400g)
Witaminy w przepisie na trifle
(400g)
Składniki mineralne w przepisie na trifle
(400g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w Trifle
Lista alergenów dla Trifle przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 3,2%
- Śmietanka kremowa 30%
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Żółtko jajka
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
- wino czerwone słodkie