Przepis na trifle krok po kroku

Składniki dla 6 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
aromat waniliowy
To będzie niezbędne
garnek, mikser, pucharki

Do garnka wlej mleko, 200 ml śmietany kremówki i ekstrakt waniliowy, zagotuj całość, co jakiś czas mieszając.

Wymieszaj cukier z mąką kukurydzianą.

Utrzyj mikserem na gładką masę żółtka razem z mieszanką cukru i mąki.

Do żółtek powoli dolej po trochu przestudzonego mleka.

Przelej krem do garnka i podgrzewaj na małym ogniu, ciągle mieszając, aż sos zgęstnieje.

Sos odstaw do przestygnięcia.

Przygotuj biszkopt: ubij białka z 3 jajek razem z 100 g cukru, następnie partiami dodawaj mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszając.

Piec biszkopt w 180 stopniach przez 20 minut.

Owoce pokrój, wymieszaj z 50 ml wina oraz cukrem.

350 ml śmietany ubij z cukrem i wstaw do lodówki.

W pucharkach układaj warstwy: nasączony winem, porwany na kawałki biszkopt, owoce, krem, bita śmietana, powinny wyjść 3 warstwy.

deser z owocami w pucharku
trifle
Koszt przygotowania dania
383.37 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
723 kcal
Liczba alergenów w daniu
5
55

Trifle - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
Dieta:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o Trifle

Przepis na trifle nasączone winem lub sherry znalazłam przypadkowo na internecie. Od razu postanowiłam wypróbować. Przepis oczywiście zmodyfikowałam według własnych preferencji. A sam deser wyszedł pyszny.

Trifle jest to najlepszy angielski deser, warstwowy nasączony winem. Można wykorzystać do jego przygotowania dowolnych owoców jednak z truskawkami i malinami smakuje najlepiej.

Jak zrobić trifle? Podrzucam Wam mój pomysł na ten pyszny deser.

Zacznijmy od przygotowania angielskiego kremu, nazywanego inaczej custard. Krem sam w sobie jest bardzo smaczny i można go wykorzystać do wielu różnych deserów. Do garnka wlewamy mleko, śmietanę kremówkę i ekstrakt waniliowy. Zagotowujemy całość. Należy co jakiś czas mieszać, aby nie doszło do przypalenia. W małej miseczce mieszamy cukier z mąką kukurydzianą. Mikserem ucieramy żółtka razem z mieszanką cukru i mąki. Do ubitej masy z żółtkami dolewamy cienkim strumieniem ostudzone mleko. Następnie w garnku podgrzewamy całość, mieszając do zgęstnienia. Gotowy sos jak wystygnie, przykrywamy folią i odstawiamy do lodówki na czas przygotowywania deseru.

W kolejnym kroku przechodzimy do przygotowania ciasta biszkoptowego. Biszkopt z tego przepisu jest na tyle dobry, że wykorzystuję go do przygotowania wszystkich ciast biszkoptowych. Ubijamy pianę z 4 jajek z dodatkiem cukru. Do ubitej piany warstwami dodajemy szklankę mąki wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mieszając bardzo delikatnie. Pieczmy w 180 stopniach przez ok. 20 minut.

Następnie przygotowujemy warstwę owocową. Owoce myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Kroimy, mieszamy z winem i cukrem.

Zimną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Wstawiamy do lodówki.

Teraz została nam najciekawszą część, czyli ułożenie warstw deseru.

Na dnie naczynia układamy kawałki biszkoptu, który wcześniej nasączamy winem. Na biszkopt kładziemy 1/3 owoców. Owoce przykrywamy 1/3 angielskiego kremu. Następnie na krem kładziemy 1/3 bitej śmietany. Czynność powtarzamy 2 razy. Wstawiamy do lodówki na całą noc. Smacznego!

Wartości odżywcze Trifle

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(400g)
Energia (kalorie)
180.88 kcal
723.53 kcal
Białko
11.15 g
44.61 g

Węglowodany w trifle

Na 100g
Na porcję
(400g)
Węglowodany
5.16 g
20.65 g
Węglowodany przyswajalne
4.87 g
19.49 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.29 g
1.16 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(400g)
Tłuszcz
12.41 g
49.64 g
Tłuszcze nasycone
5.76 g
23.04 g
Brak danych dla: mąka kukurydziana.
czytaj dalej
Tłuszcze nienasycone
6.64 g
26.57 g
Brak danych dla: mąka kukurydziana.
czytaj dalej
Cholesterol
443.83 mg
1775.34 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, mąka kukurydziana, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na trifle

Na 100g
Na porcję
(400g)
Witamina A
174.99 µg (mcg)
699.97 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, mąka kukurydziana, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6
0.18 mg
0.72 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B12
0.96 µg (mcg)
3.84 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, mąka kukurydziana, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C
2.75 mg
11.00 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, mąka kukurydziana, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D
2.36 µg (mcg)
9.45 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, mąka kukurydziana, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E
1.15 mg
4.62 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, mąka kukurydziana, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol
172.76 µg (mcg)
691.05 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, mąka kukurydziana, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina
0.08 mg
0.31 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.40 mg
1.58 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna
0.17 mg
0.66 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany
61.01 µg (mcg)
244.03 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Beta karoten
19.29 µg (mcg)
77.15 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, mąka kukurydziana, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na trifle

Na 100g
Na porcję
(400g)
Sód
95.98 mg
383.90 mg
Potas
126.25 mg
505.01 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń
69.41 mg
277.64 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor
207.12 mg
828.49 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez
10.48 mg
41.91 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo
1.69 mg
6.77 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk
1.29 mg
5.16 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź
0.06 mg
0.26 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny Trifle 55
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w Trifle

Lista alergenów dla Trifle przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%
    • Śmietanka kremowa 30%
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
    • wino czerwone słodkie

Cena przygotowania Trifle

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mleko 3,2%
1000 ml
1 butelka
2.50
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
2.50
Za 1000 ml
Śmietanka kremowa 30%
550 g
3.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 3
8.25
Za 550 g
Żółtko jajka
160 szt.
z 8 jajek
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 27
160.00
Za 160 szt.
Cukier
300 g
2.50
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 300 g
Mąka kukurydziana
50 g
2 łyżki
3.50
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.17
Za 50 g
Mąka pszenna typ 500
130 g
1 szklanka
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.39
Za 130 g
Jajko
165 szt.
3 sztuki
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 28
165.00
Za 165 szt.
Proszek do pieczenia
1 g
0.60
Za 30.0 g
Liczba opakowań 1
0.02
Za 1 g
Wino czerwone słodkie
150 ml
20.00
Za 700.0 ml
Liczba opakowań 1
4.29
Za 150 ml
Truskawki
500 g
10.00
Za 500.0 g
Liczba opakowań 1
10.00
Za 500 g
Maliny
500 g
8.00
Za 125.0 g
Liczba opakowań 4
32.00
Za 500 g
Koszt składników
413.10
Jak oceniasz przepis na trifle
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0.0% osób