Trifle

Opublikowano: 09.12.2022 r., 18:30 | Autor: Martyna Bednarczyk
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Warstwowy deser owocowy w szklance
Trifle
Warstwy biszkoptu przełożonego owocami skąpanymi w czerwonym winie (w wersji dla dzieci dodajemy sok owocowy), kremem angielskim i bitą śmietaną. Pycha!
Przygotowanie 60 min
723 kcal
Kcal w porcji
400 g
Wielkość porcji
55
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 6 porcji
  • Mleko 3,2% - 1 butelka (1000 ml)
  • Śmietanka kremowa 30% (550 g)
  • Żółtko jajka - z 8 jajek (160 szt.)
  • Cukier (300 g)
  • Mąka kukurydziana - 2 łyżki (50 g)
  • Mąka pszenna typ 500 - 1 szklanka (130 g)
  • Jajko - 3 sztuki (165 szt.)
  • Proszek do pieczenia (1 g)
  • Wino czerwone słodkie (150 ml)
  • Truskawki (500 g)
  • Maliny (500 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
aromat waniliowy
Sprzęt kuchenny
garnek, mikser, pucharki

Przepis na trifle krok po kroku

Do garnka wlej mleko, 200 ml śmietany kremówki i ekstrakt waniliowy, zagotuj całość, co jakiś czas mieszając.

Wymieszaj cukier z mąką kukurydzianą.

Utrzyj mikserem na gładką masę żółtka razem z mieszanką cukru i mąki.

Do żółtek powoli dolej po trochu przestudzonego mleka.

Przelej krem do garnka i podgrzewaj na małym ogniu, ciągle mieszając, aż sos zgęstnieje.

Sos odstaw do przestygnięcia.

Przygotuj biszkopt: ubij białka z 3 jajek razem z 100 g cukru, następnie partiami dodawaj mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszając.

Piec biszkopt w 180 stopniach przez 20 minut.

Owoce pokrój, wymieszaj z 50 ml wina oraz cukrem.

350 ml śmietany ubij z cukrem i wstaw do lodówki.

W pucharkach układaj warstwy: nasączony winem, porwany na kawałki biszkopt, owoce, krem, bita śmietana, powinny wyjść 3 warstwy.

Jak oceniasz przepis na trifle
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,3% osób

Więcej informacji na temat trifle

Przepis na trifle nasączone winem lub sherry znalazłam przypadkowo na internecie. Od razu postanowiłam wypróbować. Przepis oczywiście zmodyfikowałam według własnych preferencji. A sam deser wyszedł pyszny.

Trifle jest to najlepszy angielski deser, warstwowy nasączony winem. Można wykorzystać do jego przygotowania dowolnych owoców jednak z truskawkami i malinami smakuje najlepiej.

Jak zrobić trifle? Podrzucam Wam mój pomysł na ten pyszny deser.

Zacznijmy od przygotowania angielskiego kremu, nazywanego inaczej custard. Krem sam w sobie jest bardzo smaczny i można go wykorzystać do wielu różnych deserów. Do garnka wlewamy mleko, śmietanę kremówkę i ekstrakt waniliowy. Zagotowujemy całość. Należy co jakiś czas mieszać, aby nie doszło do przypalenia. W małej miseczce mieszamy cukier z mąką kukurydzianą. Mikserem ucieramy żółtka razem z mieszanką cukru i mąki. Do ubitej masy z żółtkami dolewamy cienkim strumieniem ostudzone mleko. Następnie w garnku podgrzewamy całość, mieszając do zgęstnienia. Gotowy sos jak wystygnie, przykrywamy folią i odstawiamy do lodówki na czas przygotowywania deseru.

W kolejnym kroku przechodzimy do przygotowania ciasta biszkoptowego. Biszkopt z tego przepisu jest na tyle dobry, że wykorzystuję go do przygotowania wszystkich ciast biszkoptowych. Ubijamy pianę z 4 jajek z dodatkiem cukru. Do ubitej piany warstwami dodajemy szklankę mąki wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mieszając bardzo delikatnie. Pieczmy w 180 stopniach przez ok. 20 minut.

Następnie przygotowujemy warstwę owocową. Owoce myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Kroimy, mieszamy z winem i cukrem.

Zimną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Wstawiamy do lodówki.

Teraz została nam najciekawszą część, czyli ułożenie warstw deseru.

Na dnie naczynia układamy kawałki biszkoptu, który wcześniej nasączamy winem. Na biszkopt kładziemy 1/3 owoców. Owoce przykrywamy 1/3 angielskiego kremu. Następnie na krem kładziemy 1/3 bitej śmietany. Czynność powtarzamy 2 razy. Wstawiamy do lodówki na całą noc. Smacznego!

Alergeny w trifle

Lista alergenów dla Trifle przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%
    • Śmietanka kremowa 30%
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
    • wino czerwone słodkie

Wartości odżywcze trifle

na 100g gotowej potrawy

Jest to smaczny deser, ale bardzo kaloryczny.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(400g)
Energia (kcal)
180.88
723.53
Białko (g)
11.15
44.61

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(400g)
Węglowodany (g)
5.16
20.65
Węglowodany przyswajalne (g)
4.87
19.49
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.29
1.16
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(400g)
Tłuszcz (g)
12.41
49.64
Tłuszcze nasycone (g)
5.77
23.07
Tłuszcze nienasycone (g)
6.64
26.57
Brak danych dla: mąka kukurydziana.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
443.83
1775.34
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, mąka kukurydziana, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(400g)
Witamina A (µg (mcg))
174.99
699.97
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, mąka kukurydziana, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.18
0.72
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.96
3.84
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, mąka kukurydziana, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
2.75
11.00
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, mąka kukurydziana, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
2.36
9.45
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, mąka kukurydziana, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
1.15
4.62
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, mąka kukurydziana, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
172.76
691.05
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, mąka kukurydziana, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.08
0.31
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.40
1.58
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.17
0.66
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
61.01
244.03
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
19.29
77.15
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, mąka kukurydziana, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(400g)
Sód (mg)
95.98
383.90
Potas (mg)
126.25
505.01
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
69.41
277.64
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
207.12
828.49
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
10.48
41.91
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.69
6.77
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
1.29
5.16
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.06
0.26
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny trifle 55
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania trifle

Koszt składników
413.10
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mleko 3,2%
1000 ml
1 butelka
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
2.50
Za 1000 ml
Śmietanka kremowa 30%
550 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 3
8.25
Za 550 g
Żółtko jajka
160 szt.
z 8 jajek
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 27
160.00
Za 160 szt.
Cukier
300 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 300 g
Mąka kukurydziana
50 g
2 łyżki
3.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.17
Za 50 g
Mąka pszenna typ 500
130 g
1 szklanka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.39
Za 130 g
Jajko
165 szt.
3 sztuki
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 28
165.00
Za 165 szt.
Proszek do pieczenia
1 g
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.02
Za 1 g
Wino czerwone słodkie
150 ml
20.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
4.29
Za 150 ml
Truskawki
500 g
10.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
10.00
Za 500 g
Maliny
500 g
8.00
Za 125,0 g
Liczba opakowań 4
32.00
Za 500 g
Koszt składników
413.10