Tort z brzoskwiniami

Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Tort ozdobiony świeżymi brzoskwiniami
Tort z brzoskwiniami
Poznaj przepis na pyszny tort z brzoskwiniami, który sprawdzi się na wiele okazji.
Przygotowanie 40 min
Pieczenie 50 min
565 kcal
Kcal w porcji
230 g
Wielkość porcji
80
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Jajko (6 szt.)
  • Cukier puder - ok. 1 szklanki (180 g)
  • Mąka pszenna typ 500 - 10 łyżek (100 g)
  • Mąka ziemniaczana - 10 łyżek (100 g)
  • Mascarpone (500 g)
  • Śmietanka kremowa 36% (500 ml)
  • Ksylitol (cukier brzozowy) - 5 łyżek (50 g)
  • Brzoskwinie w syropie - 1 puszka (480 g)
  • Cytryna - 2 sztuki (200 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, duża miska, tortownica 26 cm, miska, szklana miska

Przepis na tort z brzoskwiniami krok po kroku

Żółtka utrzyj mikserem z połową cukru pudru do momentu, aż masa będzie puszta i gęsta.

W drugiej misce ubij białka z resztą cukru pudru.

Żółtka wymieszaj z białkami (łyżką, nie mikserem).

Do masy jajecznej dodaj ok. 1/3 mąki, wymieszaj i powtarzaj do wyczerpania składników.

Masę przełóż do tortownicy wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piecz ok. 40 minut.

W czasie pieczenia przygotuj masę do tortu. Śmietankę ubij na sztywną pianę z ksylitolem, następnie dodaj mascarpone. Wstaw do lodówki do schłodzenia.

Brzoskwinie pokroić w drobną kostkę.

Sok z cytryn i syrop z brzoskwiń wymieszaj z 3-4 łyżkami wody.

Upieczony biszkopt odstaw do wystudzenia a następnie przekrój na 3 poziome płaty.

Dolny płat posmaruj ok. 1/3 owoców, skrop 1/3 polewy do nasączania, a na koniec wyłóż 1/3 masy z mascarpone. Przykryj drugim płatem i powtarzaj do zakończenia składników.

Wierzch i boki tortu posmaruj cienką warstwą masy z mascarpone i posyp okruszkami powstałymi podczas krojenia biszkoptu.

Wstaw do lodówki do schłodzenia i przegryzienia smaków.

Jak oceniasz przepis na tort z brzoskwiniami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób

Więcej informacji na temat tortu z brzoskwiniami

Szukasz pomysły na pyszny tort urodzinowy lub imieninowy? A może chcesz upiec coś pysznego na deser, do kawy lub herbaty dla gości? Poznaj nasz przepis na tort z brzoskwiniami. Idealnie sprawdzi się na wiele okazji. Wyróżnia go nie tylko pyszny smak, ale również to, że pięknie prezentuje się na stole, stanowiąc jego dekorację i wzbudzając zainteresowanie wszystkich gości. Jak zrobić tort z brzoskwiniami? Koniecznie czytaj dalej i poznaj nasz prosty przepis, który będzie dla Ciebie świetną inspiracją i wskazówką. Niestety tort z brzoskwiniami jest ciastem dość czasochłonnym, ale nie zniechęcaj się, bo efekt końcowy na pewno będzie tego wart. Zatem jak zrobić tort brzoskwiniowy? Składa się z kilku elementów – nasączanego biszkoptu, masy z mascarpone oraz owoców. Składniki, które będą Ci potrzebne to mąka, cukier puder, jajka, brzoskwinie z puszki, cytryny, mascarpone, dobrze schłodzona śmietanka i mąka ziemniaczana. Przygotowanie najlepiej zacząć od biszkoptów, podczas ich pieczenia możesz zająć się przygotowaniem masy i owoców, dzięki czemu zaoszczędzisz czas. Mimo że nie jest to łatwy i szybki przepis, w ten sposób zdecydowanie ułatwisz sobie działania i skrócisz czas spędzony w kuchni. Domowy tort z brzoskwiniami możesz też przygotować w wersji kokosowej, używając śmietanki kokosowej zamiast tradycyjnej i cały biszkopt obsypując na koniec wiórkami kokosa. W sezonie wiosenno letnim możesz też wykorzystać świeże owoce zamiast tych z puszki. Chcesz dowiedzieć się, jak zrobić pyszny tort z brzoskwiniami samodzielnie w swojej kuchni? Koniecznie czytaj dalej i poznaj nasz przepis.

Alergeny w torcie z brzoskwiniami

Lista alergenów dla tortu z brzoskwiniami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • mascarpone
    • Śmietanka kremowa 36%

Wartości odżywcze tortu z brzoskwiniami

na 100g gotowej potrawy

Zamiast cukru warto wykorzystać ksylitol.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(230g)
Energia (kcal)
245.68
565.06
Białko (g)
3.83
8.81

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(230g)
Węglowodany (g)
20.63
47.45
Węglowodany przyswajalne (g)
19.92
45.82
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.71
1.63
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(230g)
Tłuszcz (g)
16.98
39.06
Tłuszcze nasycone (g)
16.20
37.27
Tłuszcze nienasycone (g)
0.78
1.79
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
74.29
170.86
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(230g)
Witamina C (mg)
5.03
11.57
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(230g)
Sód (mg)
29.25
67.27
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
40.87
94.00
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.59
1.35
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny tortu z brzoskwiniami 80
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania tortu z brzoskwiniami

Koszt składników
73.60
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
6 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Cukier puder
180 g
ok. 1 szklanki
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 180 g
Mąka pszenna typ 500
100 g
10 łyżek
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Mąka ziemniaczana
100 g
10 łyżek
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 100 g
Mascarpone
500 g
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
13.00
Za 500 g
Śmietanka kremowa 36%
500 ml
8.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
8.00
Za 500 ml
Ksylitol (cukier brzozowy)
50 g
5 łyżek
22.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.20
Za 50 g
Brzoskwinie w syropie
480 g
1 puszka
6.00
Za 460,0 g
Liczba opakowań 2
6.26
Za 480 g
Cytryna
200 g
2 sztuki
1.30
Za 180,0 g
Liczba opakowań 2
1.44
Za 200 g
Koszt składników
73.60