Tort cappuccino
- Masło - 1/2 kostki (125 g)
- Jajko (2 szt.)
- Żółtko jajka (4 szt.)
- Cukier - 1 szklanka (250 g)
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 1 szklanka (200 g)
- Mleko 2% (100 ml)
- Śmietanka kremowa 30% - 1 opakowanie (200 g)
- Mascarpone - 1 opakowanie (300 g)
- Żelatyna - 2 łyżeczki (20 g)
- Espresso - 1 filiżanka (50 ml)
Przepis na tort cappuccino krok po kroku
Jajka ubij cukrem do uzyskania gęstej piany.
Dodaj mąkę, proszek do pieczenia i wymieszaj.
W między czasie wlewaj rozpuszczone masło i mleko, wciąż mieszając.
Ciasto przelej do foremki i upiecz w piekarniku przez 40 minut w 180 st. C.
Żółtka jaj zmiksuj z cukrem, a następnie wymieszaj z serkiem mascarpone.
Przygotuj żelatynę według instrukcji na opakowaniu i odstaw do ostygnięcia.
Przygotuj espresso lub kawę rozpuszczalną, a następnie połącz ją z żelatyną i dokładnie wymieszaj.
Śmietankę przelej do miseczki i zmiksuj za pomocą miksera z serkiem mascarpone.
Upieczony biszkopt podziel na 3 równe blaty ciasta.
Nasącz warstwy biszkoptu przygotowaną kawą, a następnie przełóż je kremem.
Ciasto udekoruj za pomocą kakao.
Więcej informacji na temat tortu cappuccino
Zbliża się ważna okazja, która nie obejdzie się bez tortu? Świetnie się składa, dzisiaj przedstawię Ci przepis na tort cappuccino, który będzie idealnym pomysłem na przyjęcie urodzinowe lub spotkanie w gronie rodzinnym.
Tort cappuccino przygotujesz z kilku ogólnodostępnych składników, takich jak: serek mascarpone, śmietanka 30% tłuszczu, masło, jajka, żelatyna, mąka pszenna.
Dodatkowo espresso, które możesz zamienić na kawę rozpuszczalną, jeśli nie masz możliwości skorzystania z ekspresu do kawy.
W moim przepisie użyłam mąki pszennej, która naturalnie zawiera gluten w swoim składzie, więc jeśli cierpisz na choroby glutenozależne, zamień ją na taki rodzaj mąki, który naturalnie nie zawiera glutenu w swoim składzie. Może to być mąka gryczana lub mieszanka bezglutenowa. W przepisie dodatkowo użyłam cukier biały, zamiast niego możesz użyć cukier brązowy, nie robi to jednak wielkiej różnicy.
Nasz organizm tak samo metabolizuje cukier biały, jak i brązowy, różnią się praktycznie tylko źródłem pochodzenia. Cukier biały pozyskiwany jest z buraków, a brązowy z trzciny cukrowej.
Pamiętaj, że serek mascarpone jest wysokoenergetyczny. Swoją kremową konsystencję zawdzięcza wysokiej zawartości tłuszczu maślanego w swoim składzie, co ściśle wiąże się z dużą zawartością cholesterolu. W 100 g produktu znajduje się, aż 44 g tłuszczów w tym większość to nasycone kwasy tłuszczowe niekorzystne dla naszego organizmu. Ponadto w 100 g produktu znajduje się, aż 123 g cholesterolu. Jeśli, bardzo lubisz smak serka mascarpone w deserach, ale przerażają Cię ilości tłuszczu i cholesterolu, nic straconego.
Skorzystaj wtedy z serka mascarpone w wersji light.
Zawiera on w swoim składzie zdecydowanie niższą ilość tłuszczu i cholesterolu.
Dokładnie jak zrobić tort cappuccino opisuję nieco niżej.
W ciągu godziny jesteś w stanie przygotować pyszny tort urodzinowy z mascarpone. Moja wersja jest bardziej kawowa, ale jeśli masz ochotę, przygotuj tort z malinami. Będzie on dobry, gdy w przyjęciu będą brały udział dzieci.
Dodatkowo masa cappuccino do tortu sprawdzi się też do innych rodzajów ciast czy deserów.
Alergeny w torcie cappuccino
Lista alergenów dla tortu cappuccino przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Mleko 2%
- Śmietanka kremowa 30%
- mascarpone
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Żółtko jajka
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
- proszek do pieczenia
Wartości odżywcze tortu cappuccino
Serek mascarpone możesz zastąpić jego odpowiednikiem w wersji light. Będzie się on charakteryzował niższą zawartością tłuszczu w swoim składzie.
Energia i białka
(100g)
Węglowodany
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Witaminy
(100g)
Składniki mineralne
(100g)
-
masło,
jajka,
jajka,
cukier,
mąka pszenna,
mleko,
śmietana,
mascarpone,
żelatyna,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.