Przepis na tort cappuccino krok po kroku

Składniki dla 13 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
proszek do pieczenia, kakao
To będzie niezbędne
piekarnik, mikser, miska

Jajka ubij cukrem do uzyskania gęstej piany.

Dodaj mąkę, proszek do pieczenia i wymieszaj.

W między czasie wlewaj rozpuszczone masło i mleko, wciąż mieszając.

Ciasto przelej do foremki i upiecz w piekarniku przez 40 minut w 180 st. C.

Żółtka jaj zmiksuj z cukrem, a następnie wymieszaj z serkiem mascarpone.

Przygotuj żelatynę według instrukcji na opakowaniu i odstaw do ostygnięcia.

Przygotuj espresso lub kawę rozpuszczalną, a następnie połącz ją z żelatyną i dokładnie wymieszaj.

Śmietankę przelej do miseczki i zmiksuj za pomocą miksera z serkiem mascarpone.

Upieczony biszkopt podziel na 3 równe blaty ciasta.

Nasącz warstwy biszkoptu przygotowaną kawą, a następnie przełóż je kremem.

Ciasto udekoruj za pomocą kakao.

tort cappuccino
Tort cappuccino
Koszt przygotowania dania
23.78 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
353 kcal
Liczba alergenów w daniu
4
100

Tort cappuccino - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o torcie cappuccino

Zbliża się ważna okazja, która nie obejdzie się bez tortu? Świetnie się składa, dzisiaj przedstawię Ci przepis na tort cappuccino, który będzie idealnym pomysłem na przyjęcie urodzinowe lub spotkanie w gronie rodzinnym.

Tort cappuccino przygotujesz z kilku ogólnodostępnych składników, takich jak: serek mascarpone, śmietanka 30% tłuszczu, masło, jajka, żelatyna, mąka pszenna.

Dodatkowo espresso, które możesz zamienić na kawę rozpuszczalną, jeśli nie masz możliwości skorzystania z ekspresu do kawy.

W moim przepisie użyłam mąki pszennej, która naturalnie zawiera gluten w swoim składzie, więc jeśli cierpisz na choroby glutenozależne, zamień ją na taki rodzaj mąki, który naturalnie nie zawiera glutenu w swoim składzie. Może to być mąka gryczana lub mieszanka bezglutenowa. W przepisie dodatkowo użyłam cukier biały, zamiast niego możesz użyć cukier brązowy, nie robi to jednak wielkiej różnicy.

Nasz organizm tak samo metabolizuje cukier biały, jak i brązowy, różnią się praktycznie tylko źródłem pochodzenia. Cukier biały pozyskiwany jest z buraków, a brązowy z trzciny cukrowej.

Pamiętaj, że serek mascarpone jest wysokoenergetyczny. Swoją kremową konsystencję zawdzięcza wysokiej zawartości tłuszczu maślanego w swoim składzie, co ściśle wiąże się z dużą zawartością cholesterolu. W 100 g produktu znajduje się, aż 44 g tłuszczów w tym większość to nasycone kwasy tłuszczowe niekorzystne dla naszego organizmu. Ponadto w 100 g produktu znajduje się, aż 123 g cholesterolu. Jeśli, bardzo lubisz smak serka mascarpone w deserach, ale przerażają Cię ilości tłuszczu i cholesterolu, nic straconego.

Skorzystaj wtedy z serka mascarpone w wersji light.

Zawiera on w swoim składzie zdecydowanie niższą ilość tłuszczu i cholesterolu.

Dokładnie jak zrobić tort cappuccino opisuję nieco niżej.

W ciągu godziny jesteś w stanie przygotować pyszny tort urodzinowy z mascarpone. Moja wersja jest bardziej kawowa, ale jeśli masz ochotę, przygotuj tort z malinami. Będzie on dobry, gdy w przyjęciu będą brały udział dzieci.

Dodatkowo masa cappuccino do tortu sprawdzi się też do innych rodzajów ciast czy deserów.

Wartości odżywcze tortu cappuccino

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kalorie)
353.44 kcal
353.44 kcal
Białko
5.69 g
5.69 g

Węglowodany w torcie cappuccino

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany
31.05 g
31.05 g
Węglowodany przyswajalne
30.80 g
30.80 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.25 g
0.25 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz
22.91 g
22.91 g
Tłuszcze nasycone
19.07 g
19.07 g
Tłuszcze nienasycone
3.84 g
3.84 g
Cholesterol
137.44 mg
137.44 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na tort cappuccino

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina C
0.01 mg
0.01 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na tort cappuccino

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód
28.30 mg
28.30 mg
Wapń
54.93 mg
54.93 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo
1.38 mg
1.38 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny tortu cappuccino 100
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w torcie cappuccino

Lista alergenów dla tortu cappuccino przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Mleko 2%
    • Śmietanka kremowa 30%
    • mascarpone
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
    • proszek do pieczenia

Cena przygotowania tortu cappuccino

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Masło
125 g
1/2 kostki
5.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
3.12
Za 125 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Żółtko jajka
4 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Cukier
250 g
1 szklanka
2.50
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 g
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
200 g
1 szklanka
2.30
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.46
Za 200 g
Mleko 2%
100 ml
2.50
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 ml
Śmietanka kremowa 30%
200 g
1 opakowanie
3.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 200 g
Mascarpone
300 g
1 opakowanie
6.50
Za 250.0 g
Liczba opakowań 2
7.80
Za 300 g
Żelatyna
20 g
2 łyżeczki
2.50
Za 20.0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 20 g
Espresso
1 ml
1 filiżanka
1.00
Za 50.0 ml
Liczba opakowań 1
0.02
Za 1 ml
Koszt składników
43.80
Jak oceniasz przepis na tort cappuccino
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób