Tikka masala tofu
- Tofu wzbogacane wapniem (250 g)
- Cebula - 2 średnie sztuki (100 g)
- Czosnek - 4 ząbki (20 g)
- Imbir korzeń (20 g)
- Mleczko kokosowe - 1 puszka (400 ml)
- Pomidory w puszce - 2 puszki (400 g)
- Szczypiorek (20 g)
- Olej rzepakowy - 2 łyżki stołowe (20 ml)
Przepis na tikka masala tofu krok po kroku
Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę i przełóż do miseczki.
Czosnek obierz i posiekaj. Imbir również obierz i posiekaj. Składniki przełóż do drugiej miseczki.
Szczypior umyj, osusz i pokrój na mniejsze kawałki.
Do czystej i suchej miseczki wsyp: 1 łyżkę garam masali, 1 łyżeczkę kuminu mielonego, 1 łyżeczkę kolendry mielonej, 1 łyżeczkę papryki słodkiej, 1 łyżeczkę kurkumy oraz pół łyżeczki papryki ostrej.
Tofu pokrój w kostkę.
Na patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim cebulę. Następnie dodaj czosnek z imbirem i całość smaż przez około minutę.
Na patelnię dodaj przyprawy i dokładnie wymieszaj składniki.
Następnie dodaj pomidory z puszki, wymieszaj i duś przez około 7 minut.
Po tym czasie dodaj mleczko kokosowe, dokładnie wymieszaj i duś kolejne 5 minut.
Na patelnię dodaj tofu i duś bez przykrycia 5 minut.
Tikka masala tofu posyp szczypiorkiem przed podaniem.
Danie podawaj z ulubionymi dodatkami.
-
Fasola po bretońsku
-
Ratatuj
-
Pasztet wegetariański
-
Zupa czosnkowa
-
Flaczki z boczniaków
-
Kotlet z kaszy gryczanej
-
Fuczki
-
Placki z kabaczka
-
Małdrzyki
-
Spaghetti neapolitana
-
Cannoli ze szpinakiem
-
Tartaletki z warzywami
-
Risotto ze szparagami
-
Kotleciki z ziemniaków
-
Kotlety z brokułów
-
Makaron z tofu
-
Ryż z jajkiem
-
Cukinia z piekarnika
-
Szybki obiad wegański
Więcej informacji na temat tikka masala tofu
Tikka masala tofu to doskonała propozycja na indyjskie danie, które świetnie sprawdzi się na obiad. Wegetariańskie danie z tofu w sosie najlepiej podać z dodatkiem ugotowanego ryżu. Przepis na tofu tikka masala jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania potrawy potrzebne będą następujące produkty: tofu, cebula, czosnek, korzeń imbiru, mleczko kokosowe, pomidory w puszce, szczypiorek, olej rzepakowy, papryka słodka, kurkuma, kumin, papryka ostra, kolendra mielona oraz przyprawa masala.
A jak zrobić tofu tikka masala? Na patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim cebulę. Następnie dodaj czosnek z imbirem i całość smaż przez około minutę. Na patelnię dodaj przyprawy i dokładnie wymieszaj składniki. Następnie dodaj pomidory z puszki, wymieszaj i duś przez około 7 minut. Po tym czasie dodaj mleczko kokosowe, dokładnie wymieszaj i duś kolejne 5 minut. Na patelnię dodaj tofu i duś bez przykrycia 5 minut. Tikka masala tofu posyp szczypiorkiem przed podaniem. Danie podawaj z ulubionymi dodatkami.
Tofu to produkowany z mleka sojowego odpowiednik twarogu. Tofu jest dobrym źródłem białka w diecie. Soja zawiera niezbędne aminokwasy do całkowitego przyswajania białka, dlatego jest tak popularnym zamiennikiem mięsa w diecie wegan i wegetarian. Tofu nie ma konkretnego smaku, dlatego należy je podawać w towarzystwie wyrazistych przypraw. Tofu jest bardzo dobrym źródłem składników mineralnych, zawiera wapń, witaminy z grupy B, a także witaminę E i żelazo. Sojowy twaróg jest niskokaloryczny, dlatego mogą go spożywać osoby na dietach redukcyjnych.
Podsumowując najlepsza tikka masala tofu to doskonała propozycja na smaczne danie obiadowe dla całej rodziny. Doskonale smakuje z dodatkiem ugotowanego ryżu lub z chlebkami nann. Pyszna danie jest dobre do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu i najlepiej smakuje na ciepło. Produkty niezbędne do jego wykonania dostępne są w większości sklepów spożywczych.
Alergeny w tikka masala tofu
Lista alergenów dla tikka masala tofu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Tofu wzbogacane wapniem
Wartości odżywcze tikka masala tofu
Tikka masala tofu to doskonała propozycja na wegetariański obiad. Warto podać go z dodatkiem ugotowanego ryżu.
Energia i białka
(300g)
Węglowodany
(300g)
Tłuszcze
(300g)
Witaminy
(300g)
Składniki mineralne
(300g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.