Tikka masala tofu

Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Tofu tikka masala w miseczce
Tikka masala tofu
Tikka masala tofu to doskonały pomysł na indyjskie danie obiadowe dla całej rodziny. Wegetariańska potrawa idealnie komponuje się z dodatkiem ryżu. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie i Smażenie 25 min
258 kcal
Kcal w porcji
300 g
Wielkość porcji
30
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 4 porcji
  • Tofu wzbogacane wapniem (250 g)
  • Cebula - 2 średnie sztuki (100 g)
  • Czosnek - 4 ząbki (20 g)
  • Imbir korzeń (20 g)
  • Mleczko kokosowe - 1 puszka (400 ml)
  • Pomidory w puszce - 2 puszki (400 g)
  • Szczypiorek (20 g)
  • Olej rzepakowy - 2 łyżki stołowe (20 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
papryka słodka, kurkuma, kumin, papryka ostra, kolendra nasiona mielone, garam masala
Sprzęt kuchenny
kuchenka, patelnia głęboka

Przepis na tikka masala tofu krok po kroku

Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę i przełóż do miseczki.

Czosnek obierz i posiekaj. Imbir również obierz i posiekaj. Składniki przełóż do drugiej miseczki.

Szczypior umyj, osusz i pokrój na mniejsze kawałki.

Do czystej i suchej miseczki wsyp: 1 łyżkę garam masali, 1 łyżeczkę kuminu mielonego, 1 łyżeczkę kolendry mielonej, 1 łyżeczkę papryki słodkiej, 1 łyżeczkę kurkumy oraz pół łyżeczki papryki ostrej.

Tofu pokrój w kostkę.

Na patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim cebulę. Następnie dodaj czosnek z imbirem i całość smaż przez około minutę.

Na patelnię dodaj przyprawy i dokładnie wymieszaj składniki.

Następnie dodaj pomidory z puszki, wymieszaj i duś przez około 7 minut.

Po tym czasie dodaj mleczko kokosowe, dokładnie wymieszaj i duś kolejne 5 minut.

Na patelnię dodaj tofu i duś bez przykrycia 5 minut.

Tikka masala tofu posyp szczypiorkiem przed podaniem.

Danie podawaj z ulubionymi dodatkami.

Jak oceniasz przepis na tikka masala tofu
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób

Więcej informacji na temat tikka masala tofu

Tikka masala tofu to doskonała propozycja na indyjskie danie, które świetnie sprawdzi się na obiad. Wegetariańskie danie z tofu w sosie najlepiej podać z dodatkiem ugotowanego ryżu. Przepis na tofu tikka masala jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania potrawy potrzebne będą następujące produkty: tofu, cebula, czosnek, korzeń imbiru, mleczko kokosowe, pomidory w puszce, szczypiorek, olej rzepakowy, papryka słodka, kurkuma, kumin, papryka ostra, kolendra mielona oraz przyprawa masala.

A jak zrobić tofu tikka masala? Na patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim cebulę. Następnie dodaj czosnek z imbirem i całość smaż przez około minutę. Na patelnię dodaj przyprawy i dokładnie wymieszaj składniki. Następnie dodaj pomidory z puszki, wymieszaj i duś przez około 7 minut. Po tym czasie dodaj mleczko kokosowe, dokładnie wymieszaj i duś kolejne 5 minut. Na patelnię dodaj tofu i duś bez przykrycia 5 minut. Tikka masala tofu posyp szczypiorkiem przed podaniem. Danie podawaj z ulubionymi dodatkami.

Tofu to produkowany z mleka sojowego odpowiednik twarogu. Tofu jest dobrym źródłem białka w diecie. Soja zawiera niezbędne aminokwasy do całkowitego przyswajania białka, dlatego jest tak popularnym zamiennikiem mięsa w diecie wegan i wegetarian. Tofu nie ma konkretnego smaku, dlatego należy je podawać w towarzystwie wyrazistych przypraw. Tofu jest bardzo dobrym źródłem składników mineralnych, zawiera wapń, witaminy z grupy B, a także witaminę E i żelazo. Sojowy twaróg jest niskokaloryczny, dlatego mogą go spożywać osoby na dietach redukcyjnych.

Podsumowując najlepsza tikka masala tofu to doskonała propozycja na smaczne danie obiadowe dla całej rodziny. Doskonale smakuje z dodatkiem ugotowanego ryżu lub z chlebkami nann. Pyszna danie jest dobre do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu i najlepiej smakuje na ciepło. Produkty niezbędne do jego wykonania dostępne są w większości sklepów spożywczych.

Alergeny w tikka masala tofu

Lista alergenów dla tikka masala tofu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Tofu wzbogacane wapniem

Wartości odżywcze tikka masala tofu

na 100g gotowej potrawy

Tikka masala tofu to doskonała propozycja na wegetariański obiad. Warto podać go z dodatkiem ugotowanego ryżu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(300g)
Energia (kcal)
86.00
258.00
Białko (g)
3.39
10.18
Fenyloalanina (mg)
0.16
0.47
Brak danych dla: cebula.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(300g)
Węglowodany (g)
10.62
31.86
Węglowodany przyswajalne (g)
9.66
28.99
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.96
2.87

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(300g)
Tłuszcz (g)
3.92
11.77
Tłuszcze nasycone (g)
1.19
3.58
Tłuszcze nienasycone (g)
2.73
8.19
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.62
4.85
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.11
3.34
Cholesterol (mg)
3.58
10.73

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(300g)
Witamina A (µg (mcg))
14.93
44.78
Brak danych dla: tofu wzbogacane wapniem, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.11
0.32
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.10
0.29
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
5.17
15.52
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
7.48
22.44
Brak danych dla: tofu wzbogacane wapniem, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.06
0.18
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.08
0.24
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.51
1.52
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
12.06
36.17
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
89.43
268.29
Brak danych dla: tofu wzbogacane wapniem, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(300g)
Sód (mg)
142.77
428.32
Potas (mg)
191.78
575.34
Wapń (mg)
121.28
363.85
Fosfor (mg)
101.50
304.51
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
19.76
59.27
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.64
4.92
Cynk (mg)
0.41
1.22
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.12
0.36
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Mangan (mg)
0.23
0.68
Brak danych dla: cebula, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny tikka masala tofu 30
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania tikka masala tofu

Koszt składników
38.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Tofu wzbogacane wapniem
250 g
6.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
7.50
Za 250 g
Cebula
100 g
2 średnie sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Czosnek
20 g
4 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 20 g
Imbir korzeń
20 g
4.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 20 g
Mleczko kokosowe
400 ml
1 puszka
5.00
Za 400,0 ml
Liczba opakowań 1
5.00
Za 400 ml
Pomidory w puszce
400 g
2 puszki
2.30
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.30
Za 400 g
Szczypiorek
20 g
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 20 g
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki stołowe
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Koszt składników
38.80