Tarta z pomidorami
- Mąka pszenna typ 500 - 1 szklanka (250 g)
- Masło - 3/4 kostki (200 g)
- Jajko (3 szt.)
- Ser Mozzarella - 1 kula (200 g)
- Pomidor - 5 sztuk (400 g)
- Śmietanka kremowa 30% - 1 opakowanie (200 g)
Przepis na tartę z pomidorami krok po kroku
Do miski wsyp mąkę, wbij jedno jajko i pokrojone masło.
Wymieszaj masę ciasta, dodaj odrobinę zimnej wody i szczyptę soli.
Wyrób ciasto w rękach, uformuj w kulę i odstaw do lodówki na 30 minut.
Trzy pomidory sparz w gorącej wodzie i obierz ze skóry.
Pokrój pomidory na mniejsze kawałki i wymieszaj z ziołami.
Ciasto rozwałkuj i ułóż na okrągłej blaszce do pieczenia, dodaj pokrojone pomidory.
W misce wymieszaj śmietankę z dwoma jajkami i zalej nią tarte.
Ostatniego pomidora pokrój w plastry i ułóż na tarcie, dodaj pokrojoną w ten sam sposób mozzarellę.
Zapiecz tartę w piekarniku przez 30 minut w 180 stopniach.
-
Ciastka maślane
-
Kruche ciasto
-
Tarta
-
Mazurek wielkanocny
-
Tarta z jabłkiem
-
Ciastka kruche
-
Pleśniak
-
Szarlotka z kruszonką
-
Tarta z jabłkami
-
Tarta ze szpinakiem
-
Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem
-
Szarlotka z bezą
-
Tarta z owocami
-
Tarta z malinami
-
Jabłecznik na kruchym cieście
-
Jabłecznik z budyniem
-
Tarta cytrynowa
-
Tarta z truskawkami
-
Kruche ciasto
Więcej informacji na temat tarty z pomidorami
Brakuje Ci pomysłu na pyszny obiad, który wykonasz w parę minut?
Dzisiaj przedstawię Ci przepis na tartę z pomidorami, która będzie świetnym pomysłem na obiad w rodzinnym gronie, ale także na imprezę ze znajomymi. Tarta nie musi być tylko przygotowana na słodko, jak to zazwyczaj bywa, wytrawna tarta jest równie pyszna.
Tartę możesz podawać na ciepło, ale na zimno będzie równie dobra, dlatego możesz zapakować ją i zabrać do pracy czy szkoły jako pyszny, pożywny lunch.
Zatem jak zrobić tartę z pomidorami?
Przepis jest bardzo prosty, a połączenie soczystych pomidorów z mozzarellą i aromatycznymi ziołami przeniesie Cię do słonecznych dni.
Będziesz potrzebować jedynie mąkę, masło, trzy jajka, kule mozzarelli, kilka pomidorów i śmietankę kremówkę.
Z tych kilku składników powstanie tarta z pomidorami, która będzie niezwykle pyszna.
Wystarczy, że do miski wsypiesz mąkę, najlepiej wcześniej przesianą przez sitko, wbijesz jedno jajko i dodasz pokrojone na mniejsze kawałki masło.
Następnie wymieszaj wszystkie składniki i dodaj kieliszek zimnej wody. Wyrób ciasto w rękach i uformuj w kulę.
Tak przygotowane ciasto włóż do lodówki na 30 minut. W tym czasie natnij na krzyż trzy pomidory i sparz je wrzątkiem, tak aby skóra odeszła. Pokrój pomidory na mniejsze kawałki i wymieszaj w misce z ziołami. Świetnie sprawdzi się tutaj oregano, zioła prowansalskie i odrobina czarnego pieprzu. Gdy ciasto odleży swoje w lodówce, rozwałkuj je na stole z odrobiną mąki i wyłóż nim okrągłą blachę. Następnie dodaj przygotowane wcześniej pomidory. W misce wymieszaj śmietankę z jajkiem i zalej całą tartę. Ostatni pomidor, który został pokrój w plastry i ułóż na wierzchu, dodaj plastry mozzarelli, także pokrojonej w plastry. Całość posyp bazylią i zapiecz tartę w piekarniku przez 30 minut w 180 stopniach.
Po tym czasie pyszny obiad lub przekąska gotowa.
Możesz wykorzystać świeże pomidory i samodzielnie je sparzyć tak jak w moim przepisie. Jednak, gdy chcesz oszczędzić czas, możesz użyć pomidorów z puszki. Obojętnie, które wykorzystasz, tarta będzie pyszna. Smacznego!
Alergeny w tarcie z pomidorami
Lista alergenów dla tarty z pomidorami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Ser Mozzarella
- Śmietanka kremowa 30%
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze tarty z pomidorami
Mozarellę możesz zastąpić dowolnym serem.
Energia i białka
(250g)
Węglowodany
(250g)
Tłuszcze
(250g)
Witaminy
(250g)
Składniki mineralne
(250g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.