Przepis na tartę z pomidorami krok po kroku

Składniki
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
piekarnik, okrągła forma do pieczenia, miska

Do miski wsyp mąkę, wbij jedno jajko i pokrojone masło.

Wymieszaj masę ciasta, dodaj odrobinę zimnej wody i szczyptę soli.

Wyrób ciasto w rękach, uformuj w kulę i odstaw do lodówki na 30 minut.

Trzy pomidory sparz w gorącej wodzie i obierz ze skóry.

Pokrój pomidory na mniejsze kawałki i wymieszaj z ziołami.

Ciasto rozwałkuj i ułóż na okrągłej blaszce do pieczenia, dodaj pokrojone pomidory.

W misce wymieszaj śmietankę z dwoma jajkami i zalej nią tarte.

Ostatniego pomidora pokrój w plastry i ułóż na tarcie, dodaj pokrojoną w ten sam sposób mozzarellę.

Zapiecz tartę w piekarniku przez 30 minut w 180 stopniach.

tarta z pomidorami
Tarta z pomidorami
Koszt przygotowania dania
24.28 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
676 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
85

Tarta z pomidorami - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o tarcie z pomidorami

Brakuje Ci pomysłu na pyszny obiad, który wykonasz w parę minut?

Dzisiaj przedstawię Ci przepis na tartę z pomidorami, która będzie świetnym pomysłem na obiad w rodzinnym gronie, ale także na imprezę ze znajomymi. Tarta nie musi być tylko przygotowana na słodko, jak to zazwyczaj bywa, wytrawna tarta jest równie pyszna.

Tartę możesz podawać na ciepło, ale na zimno będzie równie dobra, dlatego możesz zapakować ją i zabrać do pracy czy szkoły jako pyszny, pożywny lunch.

Zatem jak zrobić tartę z pomidorami?

Przepis jest bardzo prosty, a połączenie soczystych pomidorów z mozzarellą i aromatycznymi ziołami przeniesie Cię do słonecznych dni.

Będziesz potrzebować jedynie mąkę, masło, trzy jajka, kule mozzarelli, kilka pomidorów i śmietankę kremówkę.

Z tych kilku składników powstanie tarta z pomidorami, która będzie niezwykle pyszna.

Wystarczy, że do miski wsypiesz mąkę, najlepiej wcześniej przesianą przez sitko, wbijesz jedno jajko i dodasz pokrojone na mniejsze kawałki masło.

Następnie wymieszaj wszystkie składniki i dodaj kieliszek zimnej wody. Wyrób ciasto w rękach i uformuj w kulę.

Tak przygotowane ciasto włóż do lodówki na 30 minut. W tym czasie natnij na krzyż trzy pomidory i sparz je wrzątkiem, tak aby skóra odeszła. Pokrój pomidory na mniejsze kawałki i wymieszaj w misce z ziołami. Świetnie sprawdzi się tutaj oregano, zioła prowansalskie i odrobina czarnego pieprzu. Gdy ciasto odleży swoje w lodówce, rozwałkuj je na stole z odrobiną mąki i wyłóż nim okrągłą blachę. Następnie dodaj przygotowane wcześniej pomidory. W misce wymieszaj śmietankę z jajkiem i zalej całą tartę. Ostatni pomidor, który został pokrój w plastry i ułóż na wierzchu, dodaj plastry mozzarelli, także pokrojonej w plastry. Całość posyp bazylią i zapiecz tartę w piekarniku przez 30 minut w 180 stopniach.

Po tym czasie pyszny obiad lub przekąska gotowa.

Możesz wykorzystać świeże pomidory i samodzielnie je sparzyć tak jak w moim przepisie. Jednak, gdy chcesz oszczędzić czas, możesz użyć pomidorów z puszki. Obojętnie, które wykorzystasz, tarta będzie pyszna. Smacznego!

Wartości odżywcze tarty z pomidorami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kalorie)
270.77 kcal
676.93 kcal
Białko
7.80 g
19.51 g

Węglowodany w tarcie z pomidorami

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany
14.86 g
37.15 g
Węglowodany przyswajalne
14.52 g
36.30 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz
20.29 g
50.72 g
Tłuszcze nasycone
14.84 g
37.10 g

Witaminy w przepisie na tartę z pomidorami

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tiamina
0.19 mg
0.47 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.18 mg
0.45 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna
1.36 mg
3.39 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany
36.75 µg (mcg)
91.88 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na tartę z pomidorami

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód
88.75 mg
221.88 mg
Potas
119.66 mg
299.15 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń
87.48 mg
218.71 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor
105.21 mg
263.02 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez
13.96 mg
34.90 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo
1.33 mg
3.31 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk
0.81 mg
2.03 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź
0.06 mg
0.16 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny tarty z pomidorami 85
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w tarcie z pomidorami

Lista alergenów dla tarty z pomidorami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Ser Mozzarella
    • Śmietanka kremowa 30%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania tarty z pomidorami

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
250 g
1 szklanka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 250 g
Masło
200 g
3/4 kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Ser Mozzarella
200 g
1 kula
4.50
Za 125,0 g
Liczba opakowań 2
7.20
Za 200 g
Pomidor
400 g
5 sztuk
2.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 3
5.33
Za 400 g
Śmietanka kremowa 30%
200 g
1 opakowanie
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 200 g
Liczba porcji:
Koszt składników
32.00
Jak oceniasz przepis na tartę z pomidorami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób