Tarta z owocami
- Mąka pszenna typ 500 (200 g)
- Jajko (1 szt.)
- Masło - 200 do ciasta i 200 do kremu (400 g)
- Cukier - 4 łyżki do ciasta i 4 łyżki do kremu (100 g)
- Mleko 2% (400 ml)
- Budyń (proszek) - 1 opakowanie (bez cukru) (40 g)
- Truskawki - Możesz użyć 1 rodzaju owoców (160 g)
- Maliny (120 g)
- Borówka amerykańska (200 g)
Przepis na tartę z owocami krok po kroku
200 g masła posiekaj z 4 łyżkami cukru i mąką.
Dodaj jajko i szybko zagnieć.
Zawiń w folię spożywczą i schowaj na 15 minut do zamrażarki.
W tym czasie rozgrzej piekarnik do 180 st. C.
300 ml mleka wlej do garnka i zagotuj, a w 100 ml rozmieszaj budyń z 4 łyżkami cukru.
Do gotującego się mleka wlej mleko z budyniem gotuj około 1 minuty cały czas mieszając.
Ugotowany budyń wystudź.
Ciasto odwiń z folii i rozwałkuj na stolnicy posypanej mąką.
Przełóż ciasto do formy na tartę, wyłożonej papierem do pieczenia.
Na cieście połóż kolejną warstwę papieru do pieczenia i wysyp coś co będzie obciążeniem, aby ciasto nie rosło (np. suche nasiona roślin strączkowych).
Tak przygotowane ciasto wstaw do piekarnika i piecz 30 minut w 180 C (w połowie pieczenia możesz wyjąć ciasto i zdjąć obciążenie).
Schłodzony budyń stopniowo dodawaj do 200 g masła i miksuj na gładki krem.
Upieczony spód przestudź, posmaruj kremem i ułóż świeże owoce.
-
Ciastka maślane
-
Kruche ciasto
-
Tarta
-
Mazurek wielkanocny
-
Tarta z jabłkiem
-
Ciastka kruche
-
Pleśniak
-
Szarlotka z kruszonką
-
Tarta z jabłkami
-
Tarta ze szpinakiem
-
Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem
-
Szarlotka z bezą
-
Tarta z malinami
-
Jabłecznik na kruchym cieście
-
Jabłecznik z budyniem
-
Tarta cytrynowa
-
Tarta z truskawkami
-
Pychotka
-
Kruche ciasto
Więcej informacji na temat tarty z owocami
Tarta z owocami kojarzy mi się z latem i bogactwem różnych owoców. Spód do tarty stanowi kruche ciasto, na którym znajduje się krem budyniowy, a wierzch wypełniony jest owocami. Najlepiej smakuje oczywiście ze świeżymi owocami, ale poza sezonem możesz wykorzystać mrożone owoce, z których zrobisz mus, ponieważ po rozmrożeniu niestety nie będą one wyglądały tak ładnie i jędrnie jak świeże. Dlatego lato do dobra pora na tego typu ciasta.
Przepis na tartę z owocami jest też bardzo łatwy, co przemawia zdecydowanie na jego korzyść. Wystarczy zrobić kruche ciasto na tartę z mąki, masła, cukru i jajek. Żeby było zdrowiej, możesz wykorzystać mąkę pełnoziarnistą i jasną, w stosunku 1:1, oraz zastąpić cukier słodzikiem. Wbrew ogólnej opinii o szkodliwości słodzików są one nie tylko mniej kaloryczne, w porównaniu z cukrem, ale także są zdrowsze, ponieważ nie powodują próchnicy zębów, która jest bardzo powszechnym problemem zarówno dzieci, jak i dorosłych. Jeżeli natomiast nie możesz jeść mąki z glutenem, to jest jeszcze mąka kukurydziana, z której ja bardzo często korzystam, robiąc ciasta bezglutenowe, lub bezglutenowej owsianej, gryczanej, ryżowej itp. Pamiętaj, że zależnie od mąki zmieni się smak i/lub konsystencja ciasta. Na mąkach bezglutenowych ciasto będzie bardziej się kruszyć, dlatego lepiej ja zetrzeć na tarce do blachy na tartę i wykleić ciastem. Rozwałkowanie takiego ciasta i przeniesienie w całości będzie bardzo trudne.
Środek tarty najlepiej wypełnić kremem na bazie budyniu i masła lub samym budyniem, jeśli chcesz zmniejszyć kaloryczność deseru. Oczywiście krem możesz też zmienić, na taki jak lubisz i użyć bitej śmietany lub zrobić krem czekoladowy. Na wierzch układamy świeże owoce. Opcjonalnie możesz przygotować cytrynową galaretkę i delikatnie posmarować nią owoce, aby ładnie się błyszczały. W ten szybki sposób mamy gotową tartę z owocami, która jest pyszna. Dzięki owocom nie tylko wygląda ona zachwycająco, ale także jest niezwykle smaczna i delikatna.
Sprawdź dokładny przepis, aby dowiedzieć się, jak zrobić tartę z owocami.
Alergeny w tarcie z owocami
Lista alergenów dla tarty z owocami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Mleko 2%
Wartości odżywcze tarty z owocami
Tarte z owocami możesz przygotować na mące pełnoziarnistej i jasnej lub na mące bezglutenowej (np. kukurydzianej). Żeby obniżyć kaloryczność ciasta możesz także zamienić: cukier na słodzik, krem z masłem na sam budyń oraz masło na twardą margarynę.
Energia i białka
(210g)
Węglowodany
(210g)
Tłuszcze
(210g)
Witaminy
(210g)
Składniki mineralne
(210g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.