Tarta z owocami

Opublikowano: 23.05.2021 r., 17:47 | Autor: Monika Słowikowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Owocowa tarta z miętą
Tarta z owocami
Tarta z owocami jest zrobiona z kruchego ciasta, kremu budyniowego oraz dużej ilości świeżych owoców. Jest to idealne ciasto na lato, bo mamy sezon na wiele owoców.
Przygotowanie 55 min
Gotowanie i Pieczenie 30 min
581 kcal
Kcal w porcji
210 g
Wielkość porcji
75
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 8 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 (200 g)
  • Jajko (1 szt.)
  • Masło - 200 do ciasta i 200 do kremu (400 g)
  • Cukier - 4 łyżki do ciasta i 4 łyżki do kremu (100 g)
  • Mleko 2% (400 ml)
  • Budyń (proszek) - 1 opakowanie (bez cukru) (40 g)
  • Truskawki - Możesz użyć 1 rodzaju owoców (160 g)
  • Maliny (120 g)
  • Borówka amerykańska (200 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, kuchenka, garnek, mikser, stolnica, papier do pieczenia, wałek, folia spożywcza, miska, forma do tarty 24 cm

Przepis na tartę z owocami krok po kroku

200 g masła posiekaj z 4 łyżkami cukru i mąką.

Dodaj jajko i szybko zagnieć.

Zawiń w folię spożywczą i schowaj na 15 minut do zamrażarki.

W tym czasie rozgrzej piekarnik do 180 st. C.

300 ml mleka wlej do garnka i zagotuj, a w 100 ml rozmieszaj budyń z 4 łyżkami cukru.

Do gotującego się mleka wlej mleko z budyniem gotuj około 1 minuty cały czas mieszając.

Ugotowany budyń wystudź.

Ciasto odwiń z folii i rozwałkuj na stolnicy posypanej mąką.

Przełóż ciasto do formy na tartę, wyłożonej papierem do pieczenia.

Na cieście połóż kolejną warstwę papieru do pieczenia i wysyp coś co będzie obciążeniem, aby ciasto nie rosło (np. suche nasiona roślin strączkowych).

Tak przygotowane ciasto wstaw do piekarnika i piecz 30 minut w 180 C (w połowie pieczenia możesz wyjąć ciasto i zdjąć obciążenie).

Schłodzony budyń stopniowo dodawaj do 200 g masła i miksuj na gładki krem.

Upieczony spód przestudź, posmaruj kremem i ułóż świeże owoce.

Jak oceniasz przepis na tartę z owocami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,9% osób

Więcej informacji na temat tarty z owocami

Tarta z owocami kojarzy mi się z latem i bogactwem różnych owoców. Spód do tarty stanowi kruche ciasto, na którym znajduje się krem budyniowy, a wierzch wypełniony jest owocami. Najlepiej smakuje oczywiście ze świeżymi owocami, ale poza sezonem możesz wykorzystać mrożone owoce, z których zrobisz mus, ponieważ po rozmrożeniu niestety nie będą one wyglądały tak ładnie i jędrnie jak świeże. Dlatego lato do dobra pora na tego typu ciasta.

Przepis na tartę z owocami jest też bardzo łatwy, co przemawia zdecydowanie na jego korzyść. Wystarczy zrobić kruche ciasto na tartę z mąki, masła, cukru i jajek. Żeby było zdrowiej, możesz wykorzystać mąkę pełnoziarnistą i jasną, w stosunku 1:1, oraz zastąpić cukier słodzikiem. Wbrew ogólnej opinii o szkodliwości słodzików są one nie tylko mniej kaloryczne, w porównaniu z cukrem, ale także są zdrowsze, ponieważ nie powodują próchnicy zębów, która jest bardzo powszechnym problemem zarówno dzieci, jak i dorosłych. Jeżeli natomiast nie możesz jeść mąki z glutenem, to jest jeszcze mąka kukurydziana, z której ja bardzo często korzystam, robiąc ciasta bezglutenowe, lub bezglutenowej owsianej, gryczanej, ryżowej itp. Pamiętaj, że zależnie od mąki zmieni się smak i/lub konsystencja ciasta. Na mąkach bezglutenowych ciasto będzie bardziej się kruszyć, dlatego lepiej ja zetrzeć na tarce do blachy na tartę i wykleić ciastem. Rozwałkowanie takiego ciasta i przeniesienie w całości będzie bardzo trudne.

Środek tarty najlepiej wypełnić kremem na bazie budyniu i masła lub samym budyniem, jeśli chcesz zmniejszyć kaloryczność deseru. Oczywiście krem możesz też zmienić, na taki jak lubisz i użyć bitej śmietany lub zrobić krem czekoladowy. Na wierzch układamy świeże owoce. Opcjonalnie możesz przygotować cytrynową galaretkę i delikatnie posmarować nią owoce, aby ładnie się błyszczały. W ten szybki sposób mamy gotową tartę z owocami, która jest pyszna. Dzięki owocom nie tylko wygląda ona zachwycająco, ale także jest niezwykle smaczna i delikatna.

Sprawdź dokładny przepis, aby dowiedzieć się, jak zrobić tartę z owocami.

Alergeny w tarcie z owocami

Lista alergenów dla tarty z owocami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Mleko 2%

Wartości odżywcze tarty z owocami

na 100g gotowej potrawy

Tarte z owocami możesz przygotować na mące pełnoziarnistej i jasnej lub na mące bezglutenowej (np. kukurydzianej). Żeby obniżyć kaloryczność ciasta możesz także zamienić: cukier na słodzik, krem z masłem na sam budyń oraz masło na twardą margarynę.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(210g)
Energia (kcal)
276.83
581.34
Białko (g)
3.37
7.07

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(210g)
Węglowodany (g)
21.40
44.94
Węglowodany przyswajalne (g)
20.44
42.93
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.96
2.01
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(210g)
Tłuszcz (g)
20.47
42.99
Tłuszcze nasycone (g)
13.79
28.97
Tłuszcze nienasycone (g)
6.68
14.03
Tłuszcze jednonasycone (g)
5.82
12.22
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.86
1.81
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
65.47
137.48
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(210g)
Witamina A (µg (mcg))
189.01
396.93
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.04
0.09
Witamina B12 (µg (mcg))
0.20
0.42
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
8.70
18.27
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.33
0.69
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.66
1.39
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
185.31
389.16
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.14
0.29
Ryboflawina (mg)
0.12
0.25
Niacyna (mg)
0.95
2.00
Foliany (µg (mcg))
24.56
51.58
Beta karoten (µg (mcg))
43.80
91.97
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(210g)
Sód (mg)
31.95
67.09
Potas (mg)
98.62
207.10
Wapń (mg)
44.14
92.70
Fosfor (mg)
57.49
120.72
Magnez (mg)
11.56
24.27
Żelazo (mg)
0.85
1.79
Cynk (mg)
0.36
0.75
Miedź (mg)
0.05
0.10
Szacunkowy indeks glikemiczny tarty z owocami 75
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania tarty z owocami

Koszt składników
55.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
200 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Masło
400 g
200 do ciasta i 200 do kremu
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
10.00
Za 400 g
Cukier
100 g
4 łyżki do ciasta i 4 łyżki do kremu
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Mleko 2%
400 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.00
Za 400 ml
Budyń (proszek)
40 g
1 opakowanie (bez cukru)
1.00
Za 40,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 40 g
Truskawki
160 g
Możesz użyć 1 rodzaju owoców
10.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
3.20
Za 160 g
Maliny
120 g
8.00
Za 125,0 g
Liczba opakowań 1
7.68
Za 120 g
Borówka amerykańska
200 g
6.00
Za 125,0 g
Liczba opakowań 2
9.60
Za 200 g
Koszt składników
55.00