Tarta z dynią

Opublikowano: 24.01.2022 r., 17:51 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Jesienna tarta z dyniowym nadzieniem
Tarta z dynią
Tarta z dynią to pyszne połączenie kruchego spodu z delikatnym nadzieniem dyniowym. Postaw na to połączenie i przygotuj deser dla całej swojej rodziny.
Przygotowanie 60 min
Pieczenie i Czas chłodzenia 40 min
316 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
95
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 1 szklanka (250 g)
  • Masło - 1 kostka (200 g)
  • Jajko (3 szt.)
  • Cukier puder - 4 łyżki (40 g)
  • Puree z dyni - 1 szklanka (250 g)
  • Mleko skondensowane (zagęszczone) - 1/2 szklanki (125 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, cynamon, gałka muszkatołowa
Sprzęt kuchenny
piekarnik, okrągła forma do pieczenia, lodówka

Przepis na tartę z dynią krok po kroku

Mąkę przesiej do miski, dodaj jedno jajko, odrobinę wody i pokrojone masło.

Zagnieć ciasto w rękach i uformuj kulę, odłóż do lodówki na 20 minut.

Następnie rozwałkuj ciasto i wyłóż nim blachę, upiecz w piekarniku przez 30 minut w 180 stopniach C.

Puree z dyni wymieszaj z mlekiem za pomocą rózgi.

Dodaj jajka i przyprawy, masę wylej na upieczone ciasto i ponownie upiecz w piekarniku przez 25 minut w 180 stopniach C.

Jak oceniasz przepis na tartę z dynią
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,4% osób

Więcej informacji na temat tarty z dynią

Naszła Cię ochota na coś słodkiego? Świetnie się składa, dzisiaj przedstawię Ci przepis na tartę z dynią.

Jest to pyszne połączenie kruchego spodu z delikatnym puree z dyni, będzie to świetny pomysł na domowy deser lub słodki podwieczorek.

Dynia to warzywo, które coraz częściej wykorzystujemy w kuchni, jest ono niskokaloryczne, ponieważ dostarcza tylko około 34 kcal w 100 g. Jest bogata w witaminy A, E, C, kwas foliowy, który jest szczególnie ważny dla kobiet w ciąży, a także składników mineralnych takich jak: magnez, selen, potas, cynk. Szczególnie ważne są witaminy, które należą do grupy antyoksydantów, czyli takich, które są odpowiedzialne za usuwanie wolnych rodników.

Warto korzystać z całej dyni, ale też z produktów, z tego warzywa. Pestki dyni czy olej z dyni są bogate w fitosterole i nienasycone kwasy tłuszczowe, które są korzystne dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu.

Dynia zawiera mało kalorii, ale jest warzywem o wysokim indeksie glikemicznym.

Będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej (insulinooporność, cukrzyca typu 2).

W przepisie występuje mąka pszenna, naturalnie zawierająca gluten, czyli białka zbóż występujące w większości ich odmian. Jeśli chcesz przygotować bezglutenowy, kruchy, spód wystarczy zamienić mąkę na wersję bezglutenową lub wybrać taki rodzaj mąki, która naturalnie nie zawiera glutenu.

Ze względu na oszczędność czasu wykorzystałam puree z dyni, jeśli jednak chcesz, wykorzystaj pieczoną dynię.

Każda z nich będzie pyszna. Mój przepis to podstawowa wersja ciasta, która też będzie dobra z dodatkami. Możesz postawić na śmietankę, wystarczy, że ją zmiksujesz z odrobiną cukru pudru i posypiesz delikatnie cynamonem. Zadziała on dodatkowo rozgrzewająco i wpłynie na aromat całego ciasta.

Dokładnie jak zrobić tartę z dynią na słodko, opisuję nieco niżej. Wykorzystaj mój prosty przepis i przekonaj się jak szybka i łatwa w przygotowaniu jest tarta z dynią. Nie pozostało mi nic innego jak życzyć Wam smacznego!

Alergeny w tarcie z dynią

Lista alergenów dla tarty z dynią przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • mleko skondensowane (zagęszczone)
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze tarty z dynią

na 100g gotowej potrawy

Ciasto możesz przygotować w wersji bezglutenowej, wystarczy, że zamienisz mąkę pszenną na taką, która naturalnie nie zawiera glutenu np. gryczana lub ryżowa.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
316.44
316.44
Białko (g)
5.38
5.38

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
31.19
31.19
Węglowodany przyswajalne (g)
30.65
30.65
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.53
0.53

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
19.22
19.22
Tłuszcze nasycone (g)
12.31
12.31
Tłuszcze nienasycone (g)
6.92
6.92
Tłuszcze jednonasycone (g)
5.69
5.69
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.23
1.23
Cholesterol (mg)
105.95
105.95

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A (µg (mcg))
272.52
272.52
Witamina B6 (mg)
0.06
0.06
Witamina B12 (µg (mcg))
0.23
0.23
Witamina C (mg)
2.26
2.26
Witamina D (µg (mcg))
0.34
0.34
Witamina E (mg)
0.99
0.99
Retinol (µg (mcg))
167.45
167.45
Tiamina (mg)
0.25
0.25
Ryboflawina (mg)
0.26
0.26
Niacyna (mg)
1.84
1.84
Foliany (µg (mcg))
57.99
57.99
Beta karoten (µg (mcg))
777.77
777.77

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
72.90
72.90
Potas (mg)
183.28
183.28
Wapń (mg)
56.87
56.87
Fosfor (mg)
98.88
98.88
Magnez (mg)
12.50
12.50
Żelazo (mg)
2.29
2.29
Cynk (mg)
0.57
0.57
Miedź (mg)
0.08
0.08
Szacunkowy indeks glikemiczny tarty z dynią 95
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania tarty z dynią

Koszt składników
29.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
250 g
1 szklanka
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.57
Za 250 g
Masło
200 g
1 kostka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Cukier puder
40 g
4 łyżki
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 40 g
Puree z dyni
250 g
1 szklanka
7.00
Za 450,0 g
Liczba opakowań 1
3.89
Za 250 g
Mleko skondensowane (zagęszczone)
125 g
1/2 szklanki
7.50
Za 530,0 g
Liczba opakowań 1
1.77
Za 125 g
Koszt składników
29.80