Tarta z dynią
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 1 szklanka (250 g)
- Masło - 1 kostka (200 g)
- Jajko (3 szt.)
- Cukier puder - 4 łyżki (40 g)
- Puree z dyni - 1 szklanka (250 g)
- Mleko skondensowane (zagęszczone) - 1/2 szklanki (125 g)
Przepis na tartę z dynią krok po kroku
Mąkę przesiej do miski, dodaj jedno jajko, odrobinę wody i pokrojone masło.
Zagnieć ciasto w rękach i uformuj kulę, odłóż do lodówki na 20 minut.
Następnie rozwałkuj ciasto i wyłóż nim blachę, upiecz w piekarniku przez 30 minut w 180 stopniach C.
Puree z dyni wymieszaj z mlekiem za pomocą rózgi.
Dodaj jajka i przyprawy, masę wylej na upieczone ciasto i ponownie upiecz w piekarniku przez 25 minut w 180 stopniach C.
-
Fasola po bretońsku
-
Ratatuj
-
Pasztet wegetariański
-
Zupa czosnkowa
-
Flaczki z boczniaków
-
Kotlet z kaszy gryczanej
-
Fuczki
-
Placki z kabaczka
-
Małdrzyki
-
Spaghetti neapolitana
-
Cannoli ze szpinakiem
-
Tartaletki z warzywami
-
Risotto ze szparagami
-
Kotleciki z ziemniaków
-
Kotlety z brokułów
-
Makaron z tofu
-
Ryż z jajkiem
-
Cukinia z piekarnika
-
Szybki obiad wegański
Więcej informacji na temat tarty z dynią
Naszła Cię ochota na coś słodkiego? Świetnie się składa, dzisiaj przedstawię Ci przepis na tartę z dynią.
Jest to pyszne połączenie kruchego spodu z delikatnym puree z dyni, będzie to świetny pomysł na domowy deser lub słodki podwieczorek.
Dynia to warzywo, które coraz częściej wykorzystujemy w kuchni, jest ono niskokaloryczne, ponieważ dostarcza tylko około 34 kcal w 100 g. Jest bogata w witaminy A, E, C, kwas foliowy, który jest szczególnie ważny dla kobiet w ciąży, a także składników mineralnych takich jak: magnez, selen, potas, cynk. Szczególnie ważne są witaminy, które należą do grupy antyoksydantów, czyli takich, które są odpowiedzialne za usuwanie wolnych rodników.
Warto korzystać z całej dyni, ale też z produktów, z tego warzywa. Pestki dyni czy olej z dyni są bogate w fitosterole i nienasycone kwasy tłuszczowe, które są korzystne dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu.
Dynia zawiera mało kalorii, ale jest warzywem o wysokim indeksie glikemicznym.
Będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej (insulinooporność, cukrzyca typu 2).
W przepisie występuje mąka pszenna, naturalnie zawierająca gluten, czyli białka zbóż występujące w większości ich odmian. Jeśli chcesz przygotować bezglutenowy, kruchy, spód wystarczy zamienić mąkę na wersję bezglutenową lub wybrać taki rodzaj mąki, która naturalnie nie zawiera glutenu.
Ze względu na oszczędność czasu wykorzystałam puree z dyni, jeśli jednak chcesz, wykorzystaj pieczoną dynię.
Każda z nich będzie pyszna. Mój przepis to podstawowa wersja ciasta, która też będzie dobra z dodatkami. Możesz postawić na śmietankę, wystarczy, że ją zmiksujesz z odrobiną cukru pudru i posypiesz delikatnie cynamonem. Zadziała on dodatkowo rozgrzewająco i wpłynie na aromat całego ciasta.
Dokładnie jak zrobić tartę z dynią na słodko, opisuję nieco niżej. Wykorzystaj mój prosty przepis i przekonaj się jak szybka i łatwa w przygotowaniu jest tarta z dynią. Nie pozostało mi nic innego jak życzyć Wam smacznego!
Alergeny w tarcie z dynią
Lista alergenów dla tarty z dynią przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- mleko skondensowane (zagęszczone)
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze tarty z dynią
Ciasto możesz przygotować w wersji bezglutenowej, wystarczy, że zamienisz mąkę pszenną na taką, która naturalnie nie zawiera glutenu np. gryczana lub ryżowa.
Energia i białka
(100g)
Węglowodany
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Witaminy
(100g)
Składniki mineralne
(100g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.