Przepis na tartę z dynią krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, cynamon, gałka muszkatołowa
To będzie niezbędne
piekarnik, okrągła forma do pieczenia, lodówka

Mąkę przesiej do miski, dodaj jedno jajko, odrobinę wody i pokrojone masło.

Zagnieć ciasto w rękach i uformuj kulę, odłóż do lodówki na 20 minut.

Następnie rozwałkuj ciasto i wyłóż nim blachę, upiecz w piekarniku przez 30 minut w 180 stopniach C.

Puree z dyni wymieszaj z mlekiem za pomocą rózgi.

Dodaj jajka i przyprawy, masę wylej na upieczone ciasto i ponownie upiecz w piekarniku przez 25 minut w 180 stopniach C.

tarta z dynią
Tarta z dynią
Koszt przygotowania dania
14.43 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
316 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
95

Tarta z dynią - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o tarcie z dynią

Naszła Cię ochota na coś słodkiego? Świetnie się składa, dzisiaj przedstawię Ci przepis na tartę z dynią.

Jest to pyszne połączenie kruchego spodu z delikatnym puree z dyni, będzie to świetny pomysł na domowy deser lub słodki podwieczorek.

Dynia to warzywo, które coraz częściej wykorzystujemy w kuchni, jest ono niskokaloryczne, ponieważ dostarcza tylko około 34 kcal w 100 g. Jest bogata w witaminy A, E, C, kwas foliowy, który jest szczególnie ważny dla kobiet w ciąży, a także składników mineralnych takich jak: magnez, selen, potas, cynk. Szczególnie ważne są witaminy, które należą do grupy antyoksydantów, czyli takich, które są odpowiedzialne za usuwanie wolnych rodników.

Warto korzystać z całej dyni, ale też z produktów, z tego warzywa. Pestki dyni czy olej z dyni są bogate w fitosterole i nienasycone kwasy tłuszczowe, które są korzystne dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu.

Dynia zawiera mało kalorii, ale jest warzywem o wysokim indeksie glikemicznym.

Będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej (insulinooporność, cukrzyca typu 2).

W przepisie występuje mąka pszenna, naturalnie zawierająca gluten, czyli białka zbóż występujące w większości ich odmian. Jeśli chcesz przygotować bezglutenowy, kruchy, spód wystarczy zamienić mąkę na wersję bezglutenową lub wybrać taki rodzaj mąki, która naturalnie nie zawiera glutenu.

Ze względu na oszczędność czasu wykorzystałam puree z dyni, jeśli jednak chcesz, wykorzystaj pieczoną dynię.

Każda z nich będzie pyszna. Mój przepis to podstawowa wersja ciasta, która też będzie dobra z dodatkami. Możesz postawić na śmietankę, wystarczy, że ją zmiksujesz z odrobiną cukru pudru i posypiesz delikatnie cynamonem. Zadziała on dodatkowo rozgrzewająco i wpłynie na aromat całego ciasta.

Dokładnie jak zrobić tartę z dynią na słodko, opisuję nieco niżej. Wykorzystaj mój prosty przepis i przekonaj się jak szybka i łatwa w przygotowaniu jest tarta z dynią. Nie pozostało mi nic innego jak życzyć Wam smacznego!

Wartości odżywcze tarty z dynią

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kalorie)
316.44 kcal
316.44 kcal
Białko
5.38 g
5.38 g

Węglowodany w tarcie z dynią

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany
31.19 g
31.19 g
Węglowodany przyswajalne
30.65 g
30.65 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.53 g
0.53 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz
19.22 g
19.22 g
Tłuszcze nasycone
12.31 g
12.31 g
Tłuszcze nienasycone
6.92 g
6.92 g
Tłuszcze jednonasycone
5.69 g
5.69 g
Tłuszcze wielonasycone
1.23 g
1.23 g
Cholesterol
105.95 mg
105.95 mg

Witaminy w przepisie na tartę z dynią

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A
272.52 µg (mcg)
272.52 µg (mcg)
Witamina B6
0.06 mg
0.06 mg
Witamina B12
0.23 µg (mcg)
0.23 µg (mcg)
Witamina C
2.26 mg
2.26 mg
Witamina D
0.34 µg (mcg)
0.34 µg (mcg)
Witamina E
0.99 mg
0.99 mg
Retinol
167.45 µg (mcg)
167.45 µg (mcg)
Tiamina
0.25 mg
0.25 mg
Ryboflawina
0.26 mg
0.26 mg
Niacyna
1.84 mg
1.84 mg
Foliany
57.99 µg (mcg)
57.99 µg (mcg)
Beta karoten
777.77 µg (mcg)
777.77 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na tartę z dynią

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód
72.90 mg
72.90 mg
Potas
183.28 mg
183.28 mg
Wapń
56.87 mg
56.87 mg
Fosfor
98.88 mg
98.88 mg
Magnez
12.50 mg
12.50 mg
Żelazo
2.29 mg
2.29 mg
Cynk
0.57 mg
0.57 mg
Miedź
0.08 mg
0.08 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny tarty z dynią 95
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w tarcie z dynią

Lista alergenów dla tarty z dynią przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • mleko skondensowane (zagęszczone)
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania tarty z dynią

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
250 g
1 szklanka
2.30
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.57
Za 250 g
Masło
200 g
1 kostka
5.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Cukier puder
40 g
4 łyżki
2.00
Za 400.0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 40 g
Puree z dyni
250 g
1 szklanka
7.00
Za 450.0 g
Liczba opakowań 1
3.89
Za 250 g
Mleko skondensowane (zagęszczone)
125 g
1/2 szklanki
7.50
Za 530.0 g
Liczba opakowań 1
1.77
Za 125 g
Koszt składników
29.80
Jak oceniasz przepis na tartę z dynią
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób