Tarta z borówkami i budyniem
- Mąka pszenna typ 500 (300 g)
- Śmietana 12% (120 g)
- Cukier (250 g)
- Masło - 1,5 kostki (300 g)
- Jajko (1 szt.)
- Mleko 3,2% - 2,5 szklanki (600 ml)
- Budyń (proszek) (50 g)
- Borówka amerykańska (300 g)
Przepis na tarta z borówkami i budyniem krok po kroku
150 g zimnego masła pokrój w kostkę i umieść w malakserze.
Dodaj jajko, 150 g cukru oraz śmietanę.
Rozdrobnij do powstania gładkiej kruszonki.
Wysyp ciasto na blat i zagnieć szybko.
Owiń ciasto folią spożywczą i schłodź w lodówce przez około godzinę.
Budyń umieść w garnku i dodaj do niego mleko oraz 100 g cukru.
Wymieszaj dokładnie.
Gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut cały czas mieszając.
Wystudź masę i zmiksuj ze 150 g masła.
Do masy dodaj borówki i wymieszaj.
Blaszkę na tarte wyłóż ciastem kruchym.
Na ciasto wyłóż masę budyniową.
Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 40-45 minut.
Ciasto wyjmij z piekarnika i wystudź.
Podziel na porcje i podawaj na paterze.
-
Ciastka maślane
-
Kruche ciasto
-
Tarta
-
Mazurek wielkanocny
-
Tarta z jabłkiem
-
Ciastka kruche
-
Pleśniak
-
Szarlotka z kruszonką
-
Tarta z jabłkami
-
Tarta ze szpinakiem
-
Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem
-
Szarlotka z bezą
-
Tarta z owocami
-
Tarta z malinami
-
Jabłecznik na kruchym cieście
-
Jabłecznik z budyniem
-
Tarta cytrynowa
-
Tarta z truskawkami
-
Kruche ciasto
Więcej informacji na temat tarty z borówkami i budyniem
Tarta z borówkami i budyniem to bardzo dobry pomysł na pyszny deser dla całej rodziny. Tarta jest smaczna i łatwa do zrobienia. Krem budyniowy świetnie komponuje się z owocami takimi jak borówki czy maliny. Przepis na tarte borówkową z budyniem jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia ciasta potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, śmietana kwaśna, cukier, masło, jajka, mleko, budyń śmietankowy, borówki.
Jak zrobić tarte z borówkami i budyniem? Zimne masło pokrój w kostkę i umieść w malakserze. Dodaj jajko, cukier oraz śmietanę. Rozdrobnij do powstania gładkiej kruszonki. Wysyp ciasto na blat i zagnieć szybko. Owiń ciasto folią spożywczą i schłodź w lodówce przez około godzinę. Budyń umieść w garnku i dodaj do niego mleko oraz cukier. Wymieszaj dokładnie. Gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut, cały czas mieszając. Wystudź masę i zmiksuj z masłem. Do masy dodaj borówki i wymieszaj. Blaszkę na tarte wyłóż ciastem kruchym. Na ciasto wyłóż masę budyniową. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 40-45 minut. Ciasto wyjmij z piekarnika i wystudź. Podziel na porcje i podawaj na paterze.
Borówki amerykańskie to owoc uprawiany także w Polsce. Sezon ja borówki zaczyna się na przełomie czerwca i lipca. Borówki amerykańskie zawierają dużą ilość flawonoidów, które są naturalnymi substancjami o działaniu antyoksydacyjnym. Borówki mają ciemnoniebieski kolor i są większe od jagód. Zawierają małą ilość kalorii i mają niski indeks glikemiczny, dlatego mogą być spożywane przez osoby chorujące na cukrzycę. Borówki najlepiej sprawdzają się na świeżo, zachowują wtedy swój słodki smak i jędrność. Mleko zawiera cukier mleczny zwany laktozą oraz sporą ilość wapnia. Wapń jest bardzo ważnym składnikiem budującym nasze kości.
Podsumowując prosty przepis na ciasto sprawdzi się idealnie jako dodatek do kawy lub herbaty. Pyszna tarta jest dobra do spożycia od razu po przygotowaniu. Można ją przechowywać w temperaturze pokojowej przez 2-3 dni. Tarta sprawdzi się idealnie podana także z malinami czy śliwkami.
Alergeny w tarcie z borówkami i budyniem
Lista alergenów dla tarty z borówkami i budyniem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietana 12%
- Masło
- Mleko 3,2%
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze tarty z borówkami i budyniem
Tarta z borówkami i budyniem to domowy słodki wypiek zawierający dużą ilość cukru oraz węglowodanów prostych. Podnoszą one szybko poziom glukozy we krwi, dlatego nie powinny ich spożywać osoby chorujące na cukrzycę.
Energia i białka
(195g)
Węglowodany
(195g)
Tłuszcze
(195g)
Witaminy
(195g)
Składniki mineralne
(195g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.