Przepis na tarta z borówkami i budyniem krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
piekarnik, kuchenka, garnek, malakser, forma do tarty 25 cm

150 g zimnego masła pokrój w kostkę i umieść w malakserze.

Dodaj jajko, 150 g cukru oraz śmietanę.

Rozdrobnij do powstania gładkiej kruszonki.

Wysyp ciasto na blat i zagnieć szybko.

Owiń ciasto folią spożywczą i schłodź w lodówce przez około godzinę.

Budyń umieść w garnku i dodaj do niego mleko oraz 100 g cukru.

Wymieszaj dokładnie.

Gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut cały czas mieszając.

Wystudź masę i zmiksuj ze 150 g masła.

Do masy dodaj borówki i wymieszaj.

Blaszkę na tarte wyłóż ciastem kruchym.

Na ciasto wyłóż masę budyniową.

Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 40-45 minut.

Ciasto wyjmij z piekarnika i wystudź.

Podziel na porcje i podawaj na paterze.

Tarta z borówkami i budyniem podana w ceramicznym naczyniu do pieczenia.
Tarta z borówkami i budyniem
Koszt przygotowania dania
28.50 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
509 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
65

Tarta z borówkami i budyniem - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o tarcie z borówkami i budyniem

Tarta z borówkami i budyniem to bardzo dobry pomysł na pyszny deser dla całej rodziny. Tarta jest smaczna i łatwa do zrobienia. Krem budyniowy świetnie komponuje się z owocami takimi jak borówki czy maliny. Przepis na tarte borówkową z budyniem jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia ciasta potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, śmietana kwaśna, cukier, masło, jajka, mleko, budyń śmietankowy, borówki.

Jak zrobić tarte z borówkami i budyniem? Zimne masło pokrój w kostkę i umieść w malakserze. Dodaj jajko, cukier oraz śmietanę. Rozdrobnij do powstania gładkiej kruszonki. Wysyp ciasto na blat i zagnieć szybko. Owiń ciasto folią spożywczą i schłodź w lodówce przez około godzinę. Budyń umieść w garnku i dodaj do niego mleko oraz cukier. Wymieszaj dokładnie. Gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut, cały czas mieszając. Wystudź masę i zmiksuj z masłem. Do masy dodaj borówki i wymieszaj. Blaszkę na tarte wyłóż ciastem kruchym. Na ciasto wyłóż masę budyniową. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 40-45 minut. Ciasto wyjmij z piekarnika i wystudź. Podziel na porcje i podawaj na paterze.

Borówki amerykańskie to owoc uprawiany także w Polsce. Sezon ja borówki zaczyna się na przełomie czerwca i lipca. Borówki amerykańskie zawierają dużą ilość flawonoidów, które są naturalnymi substancjami o działaniu antyoksydacyjnym. Borówki mają ciemnoniebieski kolor i są większe od jagód. Zawierają małą ilość kalorii i mają niski indeks glikemiczny, dlatego mogą być spożywane przez osoby chorujące na cukrzycę. Borówki najlepiej sprawdzają się na świeżo, zachowują wtedy swój słodki smak i jędrność. Mleko zawiera cukier mleczny zwany laktozą oraz sporą ilość wapnia. Wapń jest bardzo ważnym składnikiem budującym nasze kości.

Podsumowując prosty przepis na ciasto sprawdzi się idealnie jako dodatek do kawy lub herbaty. Pyszna tarta jest dobra do spożycia od razu po przygotowaniu. Można ją przechowywać w temperaturze pokojowej przez 2-3 dni. Tarta sprawdzi się idealnie podana także z malinami czy śliwkami.

Wartości odżywcze tarty z borówkami i budyniem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(195g)
Energia (kalorie)
261.51 kcal
509.95 kcal
Białko
3.98 g
7.76 g

Węglowodany w tarcie z borówkami i budyniem

Na 100g
Na porcję
(195g)
Węglowodany
30.11 g
58.72 g
Węglowodany przyswajalne
29.73 g
57.98 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.38 g
0.74 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(195g)
Tłuszcz
14.55 g
28.38 g
Tłuszcze nasycone
9.89 g
19.29 g
Tłuszcze nienasycone
4.66 g
9.08 g
Tłuszcze jednonasycone
4.06 g
7.92 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.60 g
1.16 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier.
czytaj dalej
Cholesterol
48.79 mg
95.14 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na tarta z borówkami i budyniem

Na 100g
Na porcję
(195g)
Witamina A
124.00 µg (mcg)
241.80 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6
0.04 mg
0.09 mg
Witamina B12
0.24 µg (mcg)
0.47 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C
1.53 mg
2.98 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D
0.40 µg (mcg)
0.78 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E
0.50 mg
0.98 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol
121.14 µg (mcg)
236.23 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina
0.17 mg
0.34 mg
Ryboflawina
0.14 mg
0.28 mg
Niacyna
1.11 mg
2.16 mg
Foliany
25.37 µg (mcg)
49.47 µg (mcg)
Beta karoten
32.26 µg (mcg)
62.91 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na tarta z borówkami i budyniem

Na 100g
Na porcję
(195g)
Sód
38.47 mg
75.01 mg
Potas
97.69 mg
190.49 mg
Wapń
55.19 mg
107.62 mg
Fosfor
64.87 mg
126.49 mg
Magnez
11.80 mg
23.01 mg
Żelazo
0.95 mg
1.85 mg
Cynk
0.39 mg
0.76 mg
Miedź
0.05 mg
0.09 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny tarty z borówkami i budyniem 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w tarcie z borówkami i budyniem

Lista alergenów dla tarty z borówkami i budyniem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietana 12%
    • Masło
    • Mleko 3,2%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania tarty z borówkami i budyniem

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
300 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Śmietana 12%
120 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.32
Za 120 g
Cukier
250 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 g
Masło
300 g
1,5 kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
7.50
Za 300 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Mleko 3,2%
600 ml
2,5 szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.50
Za 600 ml
Budyń (proszek)
50 g
1.00
Za 40,0 g
Liczba opakowań 2
1.25
Za 50 g
Borówka amerykańska
300 g
6.00
Za 125,0 g
Liczba opakowań 3
14.40
Za 300 g
Koszt składników
46.20
Jak oceniasz przepis na tarta z borówkami i budyniem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób