Tarta z borówkami i budyniem

Opublikowano: 07.09.2022 r., 10:18 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Tarta z borówkami i budyniem podana w ceramicznym naczyniu do pieczenia.
Tarta z borówkami i budyniem
Tarta z borówkami i budyniem to wspaniała propozycja na pyszny deser dla całej rodziny. Tarta jest idealnym ciastem na uroczyste okazje. Koniecznie wypróbuj nasz przepis na deser.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie 50 min
509 kcal
Kcal w porcji
195 g
Wielkość porcji
65
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 (300 g)
  • Śmietana 12% (120 g)
  • Cukier (250 g)
  • Masło 1,5 kostki (300 g)
  • Jajko (1 szt.)
  • Mleko 3,2% 2,5 szklanki (600 ml)
  • Budyń (proszek) (50 g)
  • Borówka amerykańska (300 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, kuchenka, garnek, malakser, forma do tarty 25 cm

Przepis na tarta z borówkami i budyniem krok po kroku

150 g zimnego masła pokrój w kostkę i umieść w malakserze.

Dodaj jajko, 150 g cukru oraz śmietanę.

Rozdrobnij do powstania gładkiej kruszonki.

Wysyp ciasto na blat i zagnieć szybko.

Owiń ciasto folią spożywczą i schłodź w lodówce przez około godzinę.

Budyń umieść w garnku i dodaj do niego mleko oraz 100 g cukru.

Wymieszaj dokładnie.

Gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut cały czas mieszając.

Wystudź masę i zmiksuj ze 150 g masła.

Do masy dodaj borówki i wymieszaj.

Blaszkę na tarte wyłóż ciastem kruchym.

Na ciasto wyłóż masę budyniową.

Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 40-45 minut.

Ciasto wyjmij z piekarnika i wystudź.

Podziel na porcje i podawaj na paterze.

Jak oceniasz przepis na tarta z borówkami i budyniem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 93,8% osób

Więcej informacji na temat tarty z borówkami i budyniem

Tarta z borówkami i budyniem to bardzo dobry pomysł na pyszny deser dla całej rodziny. Tarta jest smaczna i łatwa do zrobienia. Krem budyniowy świetnie komponuje się z owocami takimi jak borówki czy maliny. Przepis na tarte borówkową z budyniem jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia ciasta potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, śmietana kwaśna, cukier, masło, jajka, mleko, budyń śmietankowy, borówki.

Jak zrobić tarte z borówkami i budyniem? Zimne masło pokrój w kostkę i umieść w malakserze. Dodaj jajko, cukier oraz śmietanę. Rozdrobnij do powstania gładkiej kruszonki. Wysyp ciasto na blat i zagnieć szybko. Owiń ciasto folią spożywczą i schłodź w lodówce przez około godzinę. Budyń umieść w garnku i dodaj do niego mleko oraz cukier. Wymieszaj dokładnie. Gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut, cały czas mieszając. Wystudź masę i zmiksuj z masłem. Do masy dodaj borówki i wymieszaj. Blaszkę na tarte wyłóż ciastem kruchym. Na ciasto wyłóż masę budyniową. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 40-45 minut. Ciasto wyjmij z piekarnika i wystudź. Podziel na porcje i podawaj na paterze.

Borówki amerykańskie to owoc uprawiany także w Polsce. Sezon ja borówki zaczyna się na przełomie czerwca i lipca. Borówki amerykańskie zawierają dużą ilość flawonoidów, które są naturalnymi substancjami o działaniu antyoksydacyjnym. Borówki mają ciemnoniebieski kolor i są większe od jagód. Zawierają małą ilość kalorii i mają niski indeks glikemiczny, dlatego mogą być spożywane przez osoby chorujące na cukrzycę. Borówki najlepiej sprawdzają się na świeżo, zachowują wtedy swój słodki smak i jędrność. Mleko zawiera cukier mleczny zwany laktozą oraz sporą ilość wapnia. Wapń jest bardzo ważnym składnikiem budującym nasze kości.

Podsumowując prosty przepis na ciasto sprawdzi się idealnie jako dodatek do kawy lub herbaty. Pyszna tarta jest dobra do spożycia od razu po przygotowaniu. Można ją przechowywać w temperaturze pokojowej przez 2-3 dni. Tarta sprawdzi się idealnie podana także z malinami czy śliwkami.

Alergeny w tarcie z borówkami i budyniem

Lista alergenów dla tarty z borówkami i budyniem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietana 12%
    • Masło
    • Mleko 3,2%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze tarty z borówkami i budyniem

na 100g gotowej potrawy

Tarta z borówkami i budyniem to domowy słodki wypiek zawierający dużą ilość cukru oraz węglowodanów prostych. Podnoszą one szybko poziom glukozy we krwi, dlatego nie powinny ich spożywać osoby chorujące na cukrzycę.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(195g)
Energia (kcal)
261.51
509.95
Białko (g)
3.98
7.76

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(195g)
Węglowodany (g)
30.11
58.72
Węglowodany przyswajalne (g)
29.73
57.98
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.38
0.74
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(195g)
Tłuszcz (g)
14.55
28.38
Tłuszcze nasycone (g)
9.89
19.29
Tłuszcze nienasycone (g)
4.66
9.08
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.06
7.92
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.60
1.16
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
48.79
95.14
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(195g)
Witamina A (µg (mcg))
124.00
241.80
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.04
0.09
Witamina B12 (µg (mcg))
0.24
0.47
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
1.53
2.98
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.40
0.78
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.50
0.98
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
121.14
236.23
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.17
0.34
Ryboflawina (mg)
0.14
0.28
Niacyna (mg)
1.11
2.16
Foliany (µg (mcg))
25.37
49.47
Beta karoten (µg (mcg))
32.26
62.91
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(195g)
Sód (mg)
38.47
75.01
Potas (mg)
97.69
190.49
Wapń (mg)
55.19
107.62
Fosfor (mg)
64.87
126.49
Magnez (mg)
11.80
23.01
Żelazo (mg)
0.95
1.85
Cynk (mg)
0.39
0.76
Miedź (mg)
0.05
0.09
Szacunkowy indeks glikemiczny tarty z borówkami i budyniem 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania tarty z borówkami i budyniem

Koszt składników
46.20
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
300 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Śmietana 12%
120 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.32
Za 120 g
Cukier
250 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 g
Masło
300 g
1,5 kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
7.50
Za 300 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Mleko 3,2%
600 ml
2,5 szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.50
Za 600 ml
Budyń (proszek)
50 g
1.00
Za 40,0 g
Liczba opakowań 2
1.25
Za 50 g
Borówka amerykańska
300 g
6.00
Za 125,0 g
Liczba opakowań 3
14.40
Za 300 g
Koszt składników
46.20