Tarta z boczkiem

Opublikowano: 04.03.2022 r., 10:01 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Tarta z boczkiem podana na drewnianej desce do krojenia.
Tarta z boczkiem
Tarta z boczkiem to świetna propozycja na pyszny obiad dla całej rodziny. Tarta jest bardzo uniwersalnym daniem, które można podawać na słodko i na słono. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Przygotowanie 20 min
Smażenie i Pieczenie 65 min
803 kcal
Kcal w porcji
275 g
Wielkość porcji
61
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka orkiszowa 2 szklanki (400 g)
  • Masło 1,5 kostki (300 g)
  • Jajko (6 szt.)
  • Boczek wędzony bez kości (400 g)
  • Cebula 4 duże sztuki (400 g)
  • Natka pietruszki 1 pęczek (30 g)
  • Śmietanka kremowa 30% 2 szklanki (500 g)
  • Ser parmezan (120 g)
  • Pomidory koktajlowe 15 średnich sztuk (300 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Sprzęt kuchenny
piekarnik, patelnia duża, kuchenka, wałek, forma do tarty 24 cm, malakser

Przepis na tarta z boczkiem krok po kroku

Zimne masło pokrój w kostkę.

Umieść je w malakserze, dodaj jajko, sól, mąkę orkiszową.

Rozdrobnij do powstania kruszonki.

Wysyp ciasto na blat i zagnieć gładkie ciasto.

Owiń je folią spożywczą i umieść w zamrażarce na 30 minut.

Obierz cebulę z łupiny i pokrój w drobną kostkę.

Boczek pokrój w kostkę.

Na rozgrzanej patelni umieść boczek i cebulę, podsmaż do momentu, aż boczek będzie złoty.

Do miski wbij jajka, wlej śmietanę i ubij.

Dodaj boczek z cebulę i wymieszaj.

Zetrzyj parmezan na tarce.

Posiekaj natkę pietruszki i dodaj do farszu, wymieszaj.

Ciasto rozwałkuj i wyklej nim formę do tarty.

Nakłuj widelcem spód ciasta.

Wlej farsz do formy a na wierzch wyłóż pokrojone pomidory koktajlowe.

Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 55 minut.

Przestudź tarte i pokrój na porcje.

Jak oceniasz przepis na tarta z boczkiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,6% osób

Więcej informacji na temat tarty z boczkiem

Tarta z boczkiem to bardzo dobry pomysł na pyszną tarte na słono, którą przygotować możesz na obiad oraz kolację w gronie znajomych. Tarte można spożywać na ciepło i na zimno. Ciasto kruche jest bardzo uniwersalnym rodzajem ciasta, które można przygotowywać z farszem na słodko i wytrawnie. Przepis na tarte z boczkiem jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją upiec. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące składniki spożywcze: mąka orkiszowa, masło, jajka, boczek wędzony, śmietana kremówka, cebula, natka pietruszki, pomidory koktajlowe, parmezan, gałka muszkatołowa, sól, pieprz.

Jak zrobić tarte z boczkiem? Zimne masło pokrój w kostkę. Umieść je w malakserze, dodaj jajko, mąkę orkiszową. Rozdrobnij do powstania kruszonki. Wysyp ciasto na blat i zagnieć gładkie ciasto. Owiń je folią spożywczą i umieść w zamrażarce na 30 minut. Obierz cebulę z łupiny i pokrój w drobną kostkę. Boczek pokrój w kostkę. Na rozgrzanej patelni umieść boczek i cebulę, podsmaż do momentu, aż boczek będzie złoty. Do miski wbij jajka, wlej śmietanę i ubij. Dodaj boczek z cebulę i wymieszaj. Zetrzyj parmezan na tarce. Posiekaj natkę pietruszki i dodaj do farszu, wymieszaj. Ciasto rozwałkuj i wyklej nim formę do tarty. Nakłuj widelcem spód ciasta. Wlej farsz do formy, na wierzch wyłóż pokrojone na połówki pomidory koktajlowe. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 55 minut. Przestudź tarte i pokrój na porcje.

Natka pietruszki jest bardzo popularną łatwo dostępną przez cały rok przyprawą. Pietruszka jest dobrym źródłem witaminy C, która wspomaga naszą odporność i wzmacnia naczynia krwionośne. Jest źródłem witamin z grupy B oraz witaminy A i K. Zawiera także minerały takie jak: żelazo, cynk, miedź i wapń.

Podsumowując pyszna tarta świetnie sprawdzi się na obiad dla całej rodziny. Można ją także podać na imprezę w gronie przyjaciół. Tarta świetnie smakuje na ciepło i na zimno. Potrawa jest dobra do spożycia od razu po upieczeniu. Można ją przechowywać w lodówce przez 3-4 dni. Tarte można przygotować także z boczkiem surowym, aby dodać nieco aromatu wędzenia warto sięgnąć wówczas po wędzoną paprykę w proszku.

Alergeny w tarcie z boczkiem

Lista alergenów dla tarty z boczkiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • mąka orkiszowa
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Śmietanka kremowa 30%
    • Ser parmezan
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze tarty z boczkiem

na 100g gotowej potrawy

Tarta z boczkiem to bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego. Tarta zawiera także dużą ilość kwasów tłuszczowych nasyconych. Jest źródłem dużej ilości kalorii, dlatego, jeśli dbasz o linię, zwracaj uwagę na wielkość porcji.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(275g)
Energia (kcal)
292.02
803.05
Białko (g)
11.09
30.49

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(275g)
Węglowodany (g)
13.45
36.99
Węglowodany przyswajalne (g)
11.13
30.60
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.32
6.39

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(275g)
Tłuszcz (g)
21.69
59.65
Tłuszcze nasycone (g)
14.69
40.41
Tłuszcze nienasycone (g)
7.00
19.24
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
84.54
232.48
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(275g)
Witamina D (µg (mcg))
0.32
0.87
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(275g)
Sód (mg)
313.01
860.76
Wapń (mg)
72.38
199.05
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.99
2.72
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny tarty z boczkiem 61
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania tarty z boczkiem

Koszt składników
85.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka orkiszowa
400 g
2 szklanki
8.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
3.20
Za 400 g
Masło
300 g
1,5 kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
7.50
Za 300 g
Jajko
6 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Boczek wędzony bez kości
400 g
4.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 4
18.00
Za 400 g
Cebula
400 g
4 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 400 g
Natka pietruszki
30 g
1 pęczek
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 30 g
Śmietanka kremowa 30%
500 g
2 szklanki
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 3
7.50
Za 500 g
Ser parmezan
120 g
6.50
Za 50,0 g
Liczba opakowań 3
15.60
Za 120 g
Pomidory koktajlowe
300 g
15 średnich sztuk
5.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
6.00
Za 300 g
Koszt składników
85.50