Przepis na tarta z boczkiem krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
To będzie niezbędne
piekarnik, patelnia duża, kuchenka, wałek, forma do tarty 24 cm, malakser

Zimne masło pokrój w kostkę.

Umieść je w malakserze, dodaj jajko, sól, mąkę orkiszową.

Rozdrobnij do powstania kruszonki.

Wysyp ciasto na blat i zagnieć gładkie ciasto.

Owiń je folią spożywczą i umieść w zamrażarce na 30 minut.

Obierz cebulę z łupiny i pokrój w drobną kostkę.

Boczek pokrój w kostkę.

Na rozgrzanej patelni umieść boczek i cebulę, podsmaż do momentu, aż boczek będzie złoty.

Do miski wbij jajka, wlej śmietanę i ubij.

Dodaj boczek z cebulę i wymieszaj.

Zetrzyj parmezan na tarce.

Posiekaj natkę pietruszki i dodaj do farszu, wymieszaj.

Ciasto rozwałkuj i wyklej nim formę do tarty.

Nakłuj widelcem spód ciasta.

Wlej farsz do formy a na wierzch wyłóż pokrojone pomidory koktajlowe.

Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 55 minut.

Przestudź tarte i pokrój na porcje.

Tarta z boczkiem podana na drewnianej desce do krojenia.
Tarta z boczkiem
Koszt przygotowania dania
67.00 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
803 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
61

Tarta z boczkiem - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o tarcie z boczkiem

Tarta z boczkiem to bardzo dobry pomysł na pyszną tarte na słono, którą przygotować możesz na obiad oraz kolację w gronie znajomych. Tarte można spożywać na ciepło i na zimno. Ciasto kruche jest bardzo uniwersalnym rodzajem ciasta, które można przygotowywać z farszem na słodko i wytrawnie. Przepis na tarte z boczkiem jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją upiec. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące składniki spożywcze: mąka orkiszowa, masło, jajka, boczek wędzony, śmietana kremówka, cebula, natka pietruszki, pomidory koktajlowe, parmezan, gałka muszkatołowa, sól, pieprz.

Jak zrobić tarte z boczkiem? Zimne masło pokrój w kostkę. Umieść je w malakserze, dodaj jajko, mąkę orkiszową. Rozdrobnij do powstania kruszonki. Wysyp ciasto na blat i zagnieć gładkie ciasto. Owiń je folią spożywczą i umieść w zamrażarce na 30 minut. Obierz cebulę z łupiny i pokrój w drobną kostkę. Boczek pokrój w kostkę. Na rozgrzanej patelni umieść boczek i cebulę, podsmaż do momentu, aż boczek będzie złoty. Do miski wbij jajka, wlej śmietanę i ubij. Dodaj boczek z cebulę i wymieszaj. Zetrzyj parmezan na tarce. Posiekaj natkę pietruszki i dodaj do farszu, wymieszaj. Ciasto rozwałkuj i wyklej nim formę do tarty. Nakłuj widelcem spód ciasta. Wlej farsz do formy, na wierzch wyłóż pokrojone na połówki pomidory koktajlowe. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 55 minut. Przestudź tarte i pokrój na porcje.

Natka pietruszki jest bardzo popularną łatwo dostępną przez cały rok przyprawą. Pietruszka jest dobrym źródłem witaminy C, która wspomaga naszą odporność i wzmacnia naczynia krwionośne. Jest źródłem witamin z grupy B oraz witaminy A i K. Zawiera także minerały takie jak: żelazo, cynk, miedź i wapń.

Podsumowując pyszna tarta świetnie sprawdzi się na obiad dla całej rodziny. Można ją także podać na imprezę w gronie przyjaciół. Tarta świetnie smakuje na ciepło i na zimno. Potrawa jest dobra do spożycia od razu po upieczeniu. Można ją przechowywać w lodówce przez 3-4 dni. Tarte można przygotować także z boczkiem surowym, aby dodać nieco aromatu wędzenia warto sięgnąć wówczas po wędzoną paprykę w proszku.

Wartości odżywcze tarty z boczkiem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(275g)
Energia (kalorie)
292.02 kcal
803.05 kcal
Białko
11.09 g
30.49 g

Węglowodany w tarcie z boczkiem

Na 100g
Na porcję
(275g)
Węglowodany
13.45 g
36.99 g
Węglowodany przyswajalne
11.13 g
30.60 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
2.32 g
6.39 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(275g)
Tłuszcz
21.69 g
59.65 g
Tłuszcze nasycone
14.69 g
40.41 g
Tłuszcze nienasycone
7.00 g
19.24 g
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Cholesterol
84.54 mg
232.48 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na tarta z boczkiem

Na 100g
Na porcję
(275g)
Witamina D
0.32 µg (mcg)
0.87 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na tarta z boczkiem

Na 100g
Na porcję
(275g)
Sód
313.01 mg
860.76 mg
Wapń
72.38 mg
199.05 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo
0.99 mg
2.72 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny tarty z boczkiem 61
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w tarcie z boczkiem

Lista alergenów dla tarty z boczkiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • mąka orkiszowa
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Śmietanka kremowa 30%
    • Ser parmezan
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania tarty z boczkiem

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka orkiszowa
400 g
2 szklanki
8.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
3.20
Za 400 g
Masło
300 g
1,5 kostki
5.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 2
7.50
Za 300 g
Jajko
6 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Boczek wędzony bez kości
400 g
4.50
Za 100.0 g
Liczba opakowań 4
18.00
Za 400 g
Cebula
400 g
4 duże sztuki
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 400 g
Natka pietruszki
30 g
1 pęczek
2.00
Za 30.0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 30 g
Śmietanka kremowa 30%
500 g
2 szklanki
3.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 3
7.50
Za 500 g
Ser parmezan
120 g
6.50
Za 50.0 g
Liczba opakowań 3
15.60
Za 120 g
Pomidory koktajlowe
300 g
15 średnich sztuk
5.00
Za 250.0 g
Liczba opakowań 2
6.00
Za 300 g
Koszt składników
85.50
Jak oceniasz przepis na tarta z boczkiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób