Szybka babka na oleju

Opublikowano: 07.01.2022 r., 12:51 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Babka na oleju z pudrem
Szybka babka na oleju
Szybka babka na oleju to doskonała propozycja na pyszny deser. Babkę przygotowuje się błyskawicznie, dlatego możesz przygotować ją dla niezapowiedzianych gości.
Przygotowanie 15 min
Pieczenie i Miksowanie 50 min
514 kcal
Kcal w porcji
140 g
Wielkość porcji
70
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 - 2,5 szklanki (500 g)
  • Jajko (5 szt.)
  • Olej rzepakowy (180 ml)
  • Jogurt naturalny 2% (100 g)
  • Proszek do pieczenia (30 g)
  • Skórka z cytryny (30 g)
  • Cukier (250 g)
  • Bułka tarta (40 g)
  • Masło (30 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, miska, forma do babki

Przepis na szybka babka na oleju krok po kroku

Do miski wbij jajka, dodaj cukier i zmiksuj do uzyskania białej puszystej masy.

Dodaj olej rzepakowy, jogurt naturalny i wymieszaj.

Przesiej mąkę pszenną, proszek do pieczenia i zmiksuj do połączenia składników.

Na koniec dodaj skórkę z cytryny i wymieszaj.

Formę na babkę wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą, przelej masę na ciasto.

Piecz w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku przez 50 minut.

Babkę wyjmij z formy i pokrój na kawałki.

Jak oceniasz przepis na szybka babka na oleju
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,7% osób

Więcej informacji na temat szybkiej babki na oleju

Szybka babka na oleju to świetny pomysł na deser. Pyszna i łatwa babka dobrze komponuje się podana z kawą i herbatą podczas spotkań w gronie znajomych. Przepis na szybką babkę na oleju jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia cukierniczego, aby ją upiec. Do zrobienia babki potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, jajka, olej rzepakowy, cukier, proszek do pieczenia, jogurt naturalny, skórka z cytryny.

Jak zrobić szybką babkę na oleju? Do miski wbij jajka, dodaj cukier i zmiksuj do uzyskania białej puszystej masy. Dodaj olej rzepakowy, jogurt naturalny i wymieszaj. Przesiej mąkę pszenną, proszek do pieczenia i zmiksuj do połączenia składników. Na koniec dodaj skórkę z cytryny i wymieszaj. Formę na babkę wysmaruj masłem i wysyp bułką ziemniaczaną, przelej masę na ciasto. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 50 minut. Babkę wyjmij z formy i pokrój na kawałki.

Jogurt naturalny jest produktem pochodzącym z fermentacji mleka, jest dobrym źródłem wapnia, który bierze udział w prawidłowej budowie naszych kości. Jogurty naturalne są też bogate w naturalne bakterie probiotyczne, które mają dobroczynny wpływ na nasze jelita. Niwelują wzdęcia, poprawią perystaltykę jelit, a także pomagają skolonizować jelito dobrym bakteriom z rodziny Lactobacillus, które są jednymi z najbardziej powszechnych bakterii probiotycznych. Jajka zawarte w przepisie są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu.

Podsumowując prosty przepis na babkę przygotujesz w niecałą godzinę. Piaskowa babka jest dobra do spożycia od razu po upieczeniu. Babkę możesz przechowywać przez 3-4 dni pod przykryciem w temperaturze pokojowej. Przygotowanie babki na oleju znacznie skraca czas jej wykonania.

Alergeny w szybkiej babce na oleju

Lista alergenów dla szybkiej babki na oleju przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
    • Bułka tarta
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt naturalny 2%
    • Masło

Wartości odżywcze szybkiej babki na oleju

na 100g gotowej potrawy

Szybka babka na oleju to słodki domowy wypiek zawiera on dużą ilość cukru, lecz nie zawiera konserwantów tak jak gotowe sklepowe wypieki. Połowę objętości cukru możesz zamienić na ksylitol lub erytrytol aby zmniejszyć ilość kalorii.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(140g)
Energia (kcal)
367.46
514.44
Białko (g)
8.15
11.41

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(140g)
Węglowodany (g)
46.64
65.30
Węglowodany przyswajalne (g)
46.25
64.75

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(140g)
Tłuszcz (g)
17.01
23.81
Tłuszcze nasycone (g)
3.63
5.08
Tłuszcze nienasycone (g)
13.38
18.73

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(140g)
Witamina B6 (mg)
0.08
0.11
Brak danych dla: olej rzepakowy, jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.37
0.51
Brak danych dla: olej rzepakowy, jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.26
0.36
Brak danych dla: olej rzepakowy, jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.50
3.49
Brak danych dla: olej rzepakowy, jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
65.21
91.29
Brak danych dla: olej rzepakowy, jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(140g)
Sód (mg)
59.99
83.99
Potas (mg)
291.51
408.11
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
128.76
180.26
Fosfor (mg)
230.10
322.15
Brak danych dla: olej rzepakowy, jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
16.97
23.76
Brak danych dla: olej rzepakowy, jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
2.60
3.64
Cynk (mg)
0.68
0.95
Brak danych dla: olej rzepakowy, jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.09
0.13
Brak danych dla: olej rzepakowy, jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny szybkiej babki na oleju 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania szybkiej babki na oleju

Koszt składników
34.20
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
500 g
2,5 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 500 g
Jajko
5 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
5.00
Za 5 szt.
Olej rzepakowy
180 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.26
Za 180 ml
Jogurt naturalny 2%
100 g
1.30
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
0.87
Za 100 g
Proszek do pieczenia
30 g
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 30 g
Skórka z cytryny
30 g
6.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
1.80
Za 30 g
Cukier
250 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 g
Bułka tarta
40 g
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.22
Za 40 g
Masło
30 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 30 g
Koszt składników
34.20