Szybka babka na oleju
- Mąka pszenna typ 500 - 2,5 szklanki (500 g)
- Jajko (5 szt.)
- Olej rzepakowy (180 ml)
- Jogurt naturalny 2% (100 g)
- Proszek do pieczenia (30 g)
- Skórka z cytryny (30 g)
- Cukier (250 g)
- Bułka tarta (40 g)
- Masło (30 g)
Przepis na szybka babka na oleju krok po kroku
Do miski wbij jajka, dodaj cukier i zmiksuj do uzyskania białej puszystej masy.
Dodaj olej rzepakowy, jogurt naturalny i wymieszaj.
Przesiej mąkę pszenną, proszek do pieczenia i zmiksuj do połączenia składników.
Na koniec dodaj skórkę z cytryny i wymieszaj.
Formę na babkę wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą, przelej masę na ciasto.
Piecz w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku przez 50 minut.
Babkę wyjmij z formy i pokrój na kawałki.
-
Babeczka cytrynowa
-
Babka piaskowa
-
Babka ziemniaczana
-
Babka cytrynowa
-
Babka wielkanocna
-
Muffiny bananowe
-
Muffinki bananowe
-
Ciasto cytrynowe
-
Babka na oleju
-
Babka majonezowa
-
Babka gotowana
-
Babka piaskowa wilgotna
-
Babka jogurtowa
-
Babeczki wielkanocne
-
Babeczki z budyniem
-
Babka cytrynowa wilgotna
-
Babka marmurkowa
-
Babka zebra
-
Przepisy na babki
Więcej informacji na temat szybkiej babki na oleju
Szybka babka na oleju to świetny pomysł na deser. Pyszna i łatwa babka dobrze komponuje się podana z kawą i herbatą podczas spotkań w gronie znajomych. Przepis na szybką babkę na oleju jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia cukierniczego, aby ją upiec. Do zrobienia babki potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, jajka, olej rzepakowy, cukier, proszek do pieczenia, jogurt naturalny, skórka z cytryny.
Jak zrobić szybką babkę na oleju? Do miski wbij jajka, dodaj cukier i zmiksuj do uzyskania białej puszystej masy. Dodaj olej rzepakowy, jogurt naturalny i wymieszaj. Przesiej mąkę pszenną, proszek do pieczenia i zmiksuj do połączenia składników. Na koniec dodaj skórkę z cytryny i wymieszaj. Formę na babkę wysmaruj masłem i wysyp bułką ziemniaczaną, przelej masę na ciasto. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 50 minut. Babkę wyjmij z formy i pokrój na kawałki.
Jogurt naturalny jest produktem pochodzącym z fermentacji mleka, jest dobrym źródłem wapnia, który bierze udział w prawidłowej budowie naszych kości. Jogurty naturalne są też bogate w naturalne bakterie probiotyczne, które mają dobroczynny wpływ na nasze jelita. Niwelują wzdęcia, poprawią perystaltykę jelit, a także pomagają skolonizować jelito dobrym bakteriom z rodziny Lactobacillus, które są jednymi z najbardziej powszechnych bakterii probiotycznych. Jajka zawarte w przepisie są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu.
Podsumowując prosty przepis na babkę przygotujesz w niecałą godzinę. Piaskowa babka jest dobra do spożycia od razu po upieczeniu. Babkę możesz przechowywać przez 3-4 dni pod przykryciem w temperaturze pokojowej. Przygotowanie babki na oleju znacznie skraca czas jej wykonania.
Alergeny w szybkiej babce na oleju
Lista alergenów dla szybkiej babki na oleju przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
- Bułka tarta
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Jogurt naturalny 2%
- Masło
Wartości odżywcze szybkiej babki na oleju
Szybka babka na oleju to słodki domowy wypiek zawiera on dużą ilość cukru, lecz nie zawiera konserwantów tak jak gotowe sklepowe wypieki. Połowę objętości cukru możesz zamienić na ksylitol lub erytrytol aby zmniejszyć ilość kalorii.
Energia i białka
(140g)
Węglowodany
(140g)
Tłuszcze
(140g)
Witaminy
(140g)
Składniki mineralne
(140g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.