Przepis na szybka babka na oleju krok po kroku
- Mąka pszenna typ 500 500 g 2,5 szklanki
- Jajko 5 szt.
- Olej rzepakowy 180 ml
- Jogurt naturalny 2% 100 g
- Proszek do pieczenia 30 g
- Skórka z cytryny 30 g
- Cukier 250 g
- Bułka tarta 40 g
- Masło 30 g
Do miski wbij jajka, dodaj cukier i zmiksuj do uzyskania białej puszystej masy.
Dodaj olej rzepakowy, jogurt naturalny i wymieszaj.
Przesiej mąkę pszenną, proszek do pieczenia i zmiksuj do połączenia składników.
Na koniec dodaj skórkę z cytryny i wymieszaj.
Formę na babkę wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą, przelej masę na ciasto.
Piecz w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku przez 50 minut.
Babkę wyjmij z formy i pokrój na kawałki.
-
Babeczka cytrynowa
-
Babka piaskowa
-
Babka ziemniaczana
-
Babka cytrynowa
-
Babka wielkanocna
-
Muffiny bananowe
-
Muffinki bananowe
-
Ciasto cytrynowe
-
Babka na oleju
-
Babka majonezowa
-
Babka gotowana
-
Babka piaskowa wilgotna
-
Babka jogurtowa
-
Babeczki z budyniem
-
Babka cytrynowa wilgotna
-
Babka marmurkowa
-
Babka drożdżowa
-
Babka zebra
-
Przepisy na babki

(liczba kalorii)
Szybka babka na oleju - cechy przepisu
Więcej o szybkiej babce na oleju
Szybka babka na oleju to świetny pomysł na deser. Pyszna i łatwa babka dobrze komponuje się podana z kawą i herbatą podczas spotkań w gronie znajomych. Przepis na szybką babkę na oleju jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia cukierniczego, aby ją upiec. Do zrobienia babki potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, jajka, olej rzepakowy, cukier, proszek do pieczenia, jogurt naturalny, skórka z cytryny.
Jak zrobić szybką babkę na oleju? Do miski wbij jajka, dodaj cukier i zmiksuj do uzyskania białej puszystej masy. Dodaj olej rzepakowy, jogurt naturalny i wymieszaj. Przesiej mąkę pszenną, proszek do pieczenia i zmiksuj do połączenia składników. Na koniec dodaj skórkę z cytryny i wymieszaj. Formę na babkę wysmaruj masłem i wysyp bułką ziemniaczaną, przelej masę na ciasto. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 50 minut. Babkę wyjmij z formy i pokrój na kawałki.
Jogurt naturalny jest produktem pochodzącym z fermentacji mleka, jest dobrym źródłem wapnia, który bierze udział w prawidłowej budowie naszych kości. Jogurty naturalne są też bogate w naturalne bakterie probiotyczne, które mają dobroczynny wpływ na nasze jelita. Niwelują wzdęcia, poprawią perystaltykę jelit, a także pomagają skolonizować jelito dobrym bakteriom z rodziny Lactobacillus, które są jednymi z najbardziej powszechnych bakterii probiotycznych. Jajka zawarte w przepisie są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu.
Podsumowując prosty przepis na babkę przygotujesz w niecałą godzinę. Piaskowa babka jest dobra do spożycia od razu po upieczeniu. Babkę możesz przechowywać przez 3-4 dni pod przykryciem w temperaturze pokojowej. Przygotowanie babki na oleju znacznie skraca czas jej wykonania.
Wartości odżywcze szybkiej babki na oleju
Energia i białka
(140g)
Węglowodany w szybkiej babce na oleju
(140g)
Tłuszcze
(140g)
Witaminy w przepisie na szybka babka na oleju
(140g)
Składniki mineralne w przepisie na szybka babka na oleju
(140g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w szybkiej babce na oleju
Lista alergenów dla szybkiej babki na oleju przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
- Bułka tarta
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Jogurt naturalny 2%
- Masło