Przepis na szybka babka na oleju krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
piekarnik, mikser, miska, forma do babki

Do miski wbij jajka, dodaj cukier i zmiksuj do uzyskania białej puszystej masy.

Dodaj olej rzepakowy, jogurt naturalny i wymieszaj.

Przesiej mąkę pszenną, proszek do pieczenia i zmiksuj do połączenia składników.

Na koniec dodaj skórkę z cytryny i wymieszaj.

Formę na babkę wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą, przelej masę na ciasto.

Piecz w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku przez 50 minut.

Babkę wyjmij z formy i pokrój na kawałki.

Szybka babka na oleju posypana cukrem pudrem podana na okrągłej desce.
Szybka babka na oleju
Koszt przygotowania dania
12.63 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
514 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
70

Szybka babka na oleju - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o szybkiej babce na oleju

Szybka babka na oleju to świetny pomysł na deser. Pyszna i łatwa babka dobrze komponuje się podana z kawą i herbatą podczas spotkań w gronie znajomych. Przepis na szybką babkę na oleju jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia cukierniczego, aby ją upiec. Do zrobienia babki potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, jajka, olej rzepakowy, cukier, proszek do pieczenia, jogurt naturalny, skórka z cytryny.

Jak zrobić szybką babkę na oleju? Do miski wbij jajka, dodaj cukier i zmiksuj do uzyskania białej puszystej masy. Dodaj olej rzepakowy, jogurt naturalny i wymieszaj. Przesiej mąkę pszenną, proszek do pieczenia i zmiksuj do połączenia składników. Na koniec dodaj skórkę z cytryny i wymieszaj. Formę na babkę wysmaruj masłem i wysyp bułką ziemniaczaną, przelej masę na ciasto. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 50 minut. Babkę wyjmij z formy i pokrój na kawałki.

Jogurt naturalny jest produktem pochodzącym z fermentacji mleka, jest dobrym źródłem wapnia, który bierze udział w prawidłowej budowie naszych kości. Jogurty naturalne są też bogate w naturalne bakterie probiotyczne, które mają dobroczynny wpływ na nasze jelita. Niwelują wzdęcia, poprawią perystaltykę jelit, a także pomagają skolonizować jelito dobrym bakteriom z rodziny Lactobacillus, które są jednymi z najbardziej powszechnych bakterii probiotycznych. Jajka zawarte w przepisie są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu.

Podsumowując prosty przepis na babkę przygotujesz w niecałą godzinę. Piaskowa babka jest dobra do spożycia od razu po upieczeniu. Babkę możesz przechowywać przez 3-4 dni pod przykryciem w temperaturze pokojowej. Przygotowanie babki na oleju znacznie skraca czas jej wykonania.

Wartości odżywcze szybkiej babki na oleju

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(140g)
Energia (kalorie)
367.46 kcal
514.44 kcal
Białko
8.15 g
11.41 g

Węglowodany w szybkiej babce na oleju

Na 100g
Na porcję
(140g)
Węglowodany
46.64 g
65.30 g
Węglowodany przyswajalne
46.25 g
64.75 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(140g)
Tłuszcz
17.01 g
23.81 g
Tłuszcze nasycone
3.63 g
5.08 g
Tłuszcze nienasycone
13.38 g
18.73 g

Witaminy w przepisie na szybka babka na oleju

Na 100g
Na porcję
(140g)
Witamina B6
0.08 mg
0.11 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Tiamina
0.37 mg
0.51 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.26 mg
0.36 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Niacyna
2.50 mg
3.49 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Foliany
65.21 µg (mcg)
91.29 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy, jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na szybka babka na oleju

Na 100g
Na porcję
(140g)
Sód
59.99 mg
83.99 mg
Potas
291.51 mg
408.11 mg
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Wapń
128.76 mg
180.26 mg
Fosfor
230.10 mg
322.15 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Magnez
16.97 mg
23.76 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Żelazo
2.60 mg
3.64 mg
Cynk
0.68 mg
0.95 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Miedź
0.09 mg
0.13 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny szybkiej babki na oleju 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w szybkiej babce na oleju

Lista alergenów dla szybkiej babki na oleju przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
    • Bułka tarta
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt naturalny 2%
    • Masło

Cena przygotowania szybkiej babki na oleju

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
500 g
2,5 szklanki
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 500 g
Jajko
5 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
5.00
Za 5 szt.
Olej rzepakowy
180 ml
7.00
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
1.26
Za 180 ml
Jogurt naturalny 2%
100 g
1.30
Za 150.0 g
Liczba opakowań 1
0.87
Za 100 g
Proszek do pieczenia
30 g
0.60
Za 30.0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 30 g
Skórka z cytryny
30 g
6.00
Za 100.0 g
Liczba opakowań 1
1.80
Za 30 g
Cukier
250 g
2.50
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 g
Bułka tarta
40 g
2.80
Za 500.0 g
Liczba opakowań 1
0.22
Za 40 g
Masło
30 g
5.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 30 g
Koszt składników
34.20
Jak oceniasz przepis na szybka babka na oleju
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86.7% osób