Szarlotka z mąki krupczatki

Opublikowano: 03.03.2022 r., 8:32 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Szarlotka z kruszonką na papierze.
Szarlotka z mąki krupczatki
Szarlotka z mąki krupczatki jest pysznym i aromatycznym deserem. Kruche ciasto otula duszone jabłka w cynamonowym sosie i sprawia, że całość smakuje wspaniale.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie 30 min
280 kcal
Kcal w porcji
96 g
Wielkość porcji
80
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka krupczatka (300 g)
  • Masło (150 g)
  • Cukier (100 g)
  • Proszek do pieczenia (4 g)
  • Cukier puder (10 g)
  • Jabłko (400 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
cynamon
Sprzęt kuchenny
piekarnik, duża miska, forma do pieczenia 24 cm x 24 cm

Przepis na szarlotkę z mąki krupczatki krok po kroku

Do miski przesiej mąkę, dodaj podzielone na mniejsze kawałki masło, proszek do pieczenia i cukier. Ciasto wyrób rękami i odstaw na 30 minut.

Formę wyłóż papierem do pieczenia i ułóż na spodzie 2/3 ciasta. Resztę odłóż do lodówki.

Na ciasto wyłóż obciążniki i podpiecz je w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 10 minut.

Jabłka obierz i pokrój w kostkę. Zmieszaj je z cukrem pudrem oraz cynamonem i ułóż je na podpieczonym cieście.

Wierzch ciasta udekoruj pozostałym ciastem. Możesz ułożyć z niego dekoracyjną kratkę lub zetrzeć na tarce i stworzyć kruszonkę.

Ciasto, podpiecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 20 minut.

Jak oceniasz przepis na szarlotkę z mąki krupczatki
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,3% osób

Więcej informacji na temat szarlotkę z mąki krupczatki

Szarlotka z mąki krupczatki jest pysznym i aromatycznym deserem. Kruche ciasto otula duszone jabłka w cynamonowym sosie i sprawia, że całość smakuje wspaniale.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić szarlotkę z mąki krupczatki, która będzie szybka, łatwa, a przy okazji pyszna, to ten prosty przepis sprawdzi się idealnie. W kilka chwil można przygotować ten klasyczny specjał, który zachwyca wszystkich gości. Szarlotka to niezastąpiony towarzysz wszelkich przyjęć. Każdy ceni ją za niezwykłą prostotę, a także cudowne połączenie maślanego spodu, duszonych jabłek i chrupiącej kruszonki. Jest tak dobre, że nie sposób powstrzymać się przed spróbowaniem. Placek jest tak smaczny, że znika w ekspresowym tempie. Całość zajmuje mało czasu na przygotowanie, a smakuje wybornie. Wszystko to jest zasługą użycia właśnie tego gatunku. Najlepiej sprawdzą się w nim jabłka, które są nieco kwaśne, ze słodką nutą. Można na przykład użyć papierówek, które, choć nie są dostępne cały rok, smakują po prostu fantastycznie. Oprócz nich idealnym wyborem będą również antonówka, czy szara reneta. Mają odpowiednio wyważoną kwaśność, dzięki czemu wspaniale odnajdują się w cieście. Ten przepis będzie idealną inspiracją dla Ciebie. W kilka chwil pozwoli Ci stworzyć deser jak z francuskich cukierni, który nie tylko dobrze smakuje, ale również pięknie się prezentuje. Ten pyszny jabłecznik nie ma sobie równych wśród deserów. Ze względu na duży udział jabłka jest znacznie zdrowszy niż inne ciasta. Jeżeli chce się z niego zrobić bardziej fit wersję, można zamienić cukier na dowolny słodzik. To pozwoli również na zmniejszenie indeksu glikemicznego całości. Można również dodać do ciasta mąkę owsianą z otrębami, dzięki czemu zwiększy się udział błonnika, w takiej formie ciasto będzie bardziej odpowiednie dla osób z cukrzycą. To opcja szybka i bardzo łatwa, dlatego jest tak dobra również dla początkujących kucharzy. Ta pyszna szarlotka robiona jest na kruchym cieście, które zawsze się udaje, a w dodatku jest niezwykle chrupiące i maślane. Przepis na szarlotkę z mąki krupczatki jest smaczny i naprawdę wspaniały.

Alergeny w szarlotce z mąki krupczatki

Lista alergenów dla szarlotkę z mąki krupczatki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka krupczatka
    • Proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

Wartości odżywcze szarlotkę z mąki krupczatki

na 100g gotowej potrawy

Ten deser zawiera dość sporo cukru, więc nie powinien gościć w menu zbyt często.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(96g)
Energia (kcal)
292.25
280.56
Białko (g)
2.80
2.69
Fenyloalanina (mg)
0.13
0.13
Brak danych dla: proszek do pieczenia.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(96g)
Węglowodany (g)
41.49
39.83
Węglowodany przyswajalne (g)
39.95
38.36
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.53
1.47

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(96g)
Tłuszcz (g)
12.98
12.46
Tłuszcze nasycone (g)
8.73
8.38
Tłuszcze nienasycone (g)
4.25
4.08
Cholesterol (mg)
33.45
32.12

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(96g)
Witamina A (µg (mcg))
107.68
103.37
Witamina B6 (mg)
0.03
0.03
Witamina B12 (µg (mcg))
0.03
0.03
Witamina E (mg)
0.44
0.42
Retinol (µg (mcg))
104.41
100.23
Tiamina (mg)
0.29
0.28
Ryboflawina (mg)
0.15
0.15
Niacyna (mg)
2.16
2.07
Foliany (µg (mcg))
60.06
57.66
Beta karoten (µg (mcg))
34.96
33.56

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(96g)
Sód (mg)
3.66
3.52
Potas (mg)
120.04
115.24
Wapń (mg)
28.67
27.52
Fosfor (mg)
62.84
60.32
Magnez (mg)
7.49
7.19
Żelazo (mg)
2.37
2.28
Cynk (mg)
0.23
0.22
Miedź (mg)
0.06
0.06
Mangan (mg)
0.21
0.21
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny szarlotkę z mąki krupczatki 80
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania szarlotkę z mąki krupczatki

Koszt składników
14.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka krupczatka
300 g
3.20
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.96
Za 300 g
Masło
150 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.75
Za 150 g
Cukier
100 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Proszek do pieczenia
4 g
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.08
Za 4 g
Cukier puder
10 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.05
Za 10 g
Jabłko
400 g
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 3
1.11
Za 400 g
Koszt składników
14.80