Do czego nadaje się mąka krupczatka?

Do czego nadaje się mąka krupczatka
Do czego nadaje się mąka krupczatka
ikona podziel się
Opublikowano: 14.04.2023 r., 0:09 | Autor: Magda Panek

Mąka krupczatka posiada szerokie zastosowanie w kuchni. Warto użyć jej do przygotowania pysznych dań na słodko oraz na słono. Potrawy przygotowane na jej bazie zyskują zwartą oraz kleistą konsystencję. Krupczatka doskonale pasuje do przygotowania następujących potraw:

  • kruchych ciasteczek oraz ciast (w tym tart);
  • kruszonek do posypania wypieków (np. chałek);
  • domowych makaronów;
  • klusek (np. leniwych czy kopytek);
  • pierogów oraz naleśników;
  • racuchów (np. z jabłkami);
  • ciasta na pizzę;
  • panierek (z dodatkiem ulubionych przypraw krupczatka świetnie sprawdzi się do panierowania mięs);
  • zagęszczania zup oraz sosów.

Do czego nadaje się mąka krupczatka? Co jeszcze warto wiedzieć?

Mąka to produkt, który powstaje w wyniku bardzo silnego rozdrobnienia różnych ziaren lub orzechów. Mąki posiadają sypką konsystencję i zazwyczaj są bardzo drobne. W zależności od zboża, z którego została wykonana mąka, może być ona wykorzystana do różnych celów. Najczęściej mąkę wykorzystuje się do produkcji pieczywa, wyrobów cukierniczych, a także makaronów. Mąki możemy podzielić na mąki chlebowe oraz niechlebowe. Do pierwszej grupy możemy zaliczyć mąki pszenne oraz mąki żytnie. Do drugiej grupy możemy zaliczyć mąki z pszenżyta, jęczmienia, owsa, kukurydzy, ryżu, sorgo, gryki, amarantusa, komosy ryżowej, grochu, ciecierzycy, soi, kokosa czy migdałów. Najczęściej niektóre mąki niechlebowe wykorzystywane są do produkcji pieczywa dla osób chorujących na celiakię - osoby te nie powinny spożywać produktów zawierających gluten. Do mąk bezglutenowych wykorzystywanych do produkcji pieczywa możemy zaliczyć mąkę ryżową, mąkę kukurydzianą lub mąkę gryczaną. W dalszej części dowiesz się, do czego nadaje się mąka krupczatka oraz co z nią zrobić.

Mąka krupczatka - jaka to mąka? To mąka pszenna typu 450. Typ mąki określa, ile składników mineralnych się w niej znajduje (w tym przypadku jest to zaledwie 0,45%). Mąka krupczatka ma konsystencję gruboziarnistą, przypominającą kaszę.

A więc do czego mąka krupczatka? Mąka krupczatka posiada szerokie zastosowanie w kuchni. Warto użyć jej do przygotowania pysznych dań na słodko oraz na słono. Potrawy przygotowane na jej bazie zyskują zwartą oraz kleistą konsystencję. Krupczatka doskonale pasuje do przygotowania następujących potraw:

  • kruchych ciasteczek oraz ciast (w tym tart);
  • kruszonek do posypania wypieków (np. chałek);
  • domowych makaronów;
  • klusek (np. leniwych czy kopytek);
  • pierogów oraz naleśników;
  • racuchów (np. z jabłkami);
  • ciasta na pizzę;
  • panierek (z dodatkiem ulubionych przypraw krupczatka świetnie sprawdzi się do panierowania mięs);
  • zagęszczania zup oraz sosów.

Mąka pszenna to najczęściej wybierana mąka w kuchni polskiej. Jest ona otrzymywana z pszenicy i wykorzystywana do produkcji sosów, pieczywa, a także ciast. W zależności od typu mąki może posiadać różną barwę, a także zawartość składników odżywczych. Im niższy typ mąki tym jest ona jaśniejsza, a także zawiera mniejszą ilość składników mineralnych oraz witamin. Mąka o typie 450 jest lekkostrawna i najczęściej wykorzystuje się ją do przygotowania ciasta biszkoptowych. Natomiast mąka o typie 1850 zawiera większą ilość błonnika pokarmowego i wykorzystuje się ją do przygotowania pieczywa typu graham. Mąki z niższymi numerami warto wybierać na dietach lekkostrawnych. Mąka pszenna zawiera również gluten, który nie jest wskazany w diecie osób chorujących na celiakię.

Podsumowując: wiesz już, do czego używać krupczatki. Warto wiedzieć, że wykorzystanie krupczatki w kuchni to doskonały pomysł na przygotowanie dań zarówno na słodko, jak i na słono. Najlepsza tarta lub ciasto kruche z wykorzystaniem mąki krupczatki świetnie sprawdzi się jako deser podczas spotkań rodzinnych, lub ze znajomymi. Mąka typu 450 jest dobra do stosowania podczas diety lekkostrawnej.

Zobacz pytania podobne do do czego nadaje się mąka krupczatka?

Polecane przepisy

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto