Szarlotka tutti frutti

Opublikowano: 05.04.2022 r., 7:57 | Autor: Kamila Lewandowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Szarlota tutti frutti z kruszonką
Szarlotka tutti frutti
Szarlotka tutti frutti to doskonały pomysł na słodki dodatek w ciągu dnia. Jest pyszna w smaku oraz niezwykle aromatyczna. Spróbuj ją koniecznie!
Przygotowanie 30 min
Pieczenie i Miksowanie 50 min
237 kcal
Kcal w porcji
110 g
Wielkość porcji
76
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 15 porcji
  • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) (450 g)
  • Jajko (5 szt.)
  • Cukier (300 g)
  • Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) - 2 łyżki (20 g)
  • Jabłko (300 g)
  • Śliwki (300 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
proszek do pieczenia
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, tarka, blaszka do pieczenia, miska

Przepis na szarlotkę tutti frutti krok po kroku

Białka oddzielamy od żółtek. Do miski z żółtkami dodajemy cukier (150 g), mąkę pszenną oraz proszek do pieczenia. Ze składników zagniatamy ciasto tak długo, aż uzyskamy jednolitą konsystencję.

Ciasto dzielimy na 3 równe kulki, z czego dwie wkładamy do zamrażalnika na około 30 minut.

Jabłka obieramy, usuwamy z nich gniazda nasienne oraz kroimy na małe kawałki, natomiast śliwki dokładnie myjemy i kroimy je na pół. Usuwamy z nich pestki.

Z białek ubijamy sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier i dalej miksujemy ją tak długo, aż będzie gęsta i lśniąca.

Do gotowej piany na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i mieszamy za pomocą miksera do momentu połączenia się składników.

Następnie pierwszą częścią ciasta wygniatamy dno blaszki do pieczenia. Na to układamy owoce. Opcjonalnie możemy posypać je cukrem lub cynamonem.

Na owoce ścieramy jedną z dwóch zamrożonych kulek. Na to układamy ubitą bezę.

Na koniec na bezę ścieramy trzecią kulkę. Ciasto pieczemy w piekarniku około 50 minut w temperaturze 180 st. C.

Jak oceniasz przepis na szarlotkę tutti frutti
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 93,8% osób

Więcej informacji na temat szarlotki tutti frutti

Pyszna szarlotka tutti frutti to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu deser, który idealnie sprawdzi się jak słodki dodatek w ciągu dnia. Placek z owocami na kruchym cieście jest bardzo dobry, dzięki składnikom, które dodawane są do niego. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Najlepszy jabłecznik ze śliwkami zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Ciasto możesz uzupełnić o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania.

Jak zrobić szarlotkę tutti frutti? Przygotowanie jej jest bardzo łatwe. Na początku białka oddzielamy od żółtek. Do miski z żółtkami dodajemy cukier (150 g), mąkę pszenną oraz proszek do pieczenia. Ze składników zagniatamy ciasto tak długo, aż uzyskamy jednolitą konsystencję. Dzielimy je na 3 równe kulki, z czego dwie wkładamy do zamrażalnika na około 30 minut. Jabłka obieramy, usuwamy z nich gniazda nasienne oraz kroimy na małe kawałki, natomiast śliwki dokładnie myjemy i kroimy je na pół. Usuwamy z nich pestki. Z białek ubijamy sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier i dalej miksujemy ją tak długo, aż będzie gęsta i lśniąca. Do gotowej piany na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i mieszamy za pomocą miksera do momentu połączenia się składników. Następnie pierwszą częścią ciasta wygniatamy dno blaszki do pieczenia. Na to układamy owoce. Opcjonalnie możemy posypać je cukrem lub cynamonem. Na owoce ścieramy jedną z dwóch zamrożonych kulek. Na to układamy ubitą bezę. Na koniec na bezę ścieramy trzecią kulkę. Ciasto pieczemy w piekarniku około 50 minut w temperaturze 180 stopni.

Sprawdzony przepis na szarlotkę tutti frutti nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z mąki pszennej, która jest bardzo zróżnicowana. Mąk pszennych na rynku można znaleźć wiele, między innymi tortową, krupczatkę lub razową. Ważne jest również, aby do odpowiedniego wypieku wybrać prawidłowy typ mąki. Mąki również w zależności od rodzaju różnią się składem i wartościami odżywczymi. Warto wybierać ciemniejsze, ponieważ mają w swoim składzie więcej dobrego dla naszego zdrowia. Mąka jasna podczas procesu produkcji traci część wartości odżywczych, natomiast im typ wyższy tym straty mniejsze. Dodatkowo mąki o wyższych typach zawierają więcej błonnika pokarmowego, a także dostarczają witamin z grupy B oraz A, C i A. Ponadto zawierają żelazo, magnez czy wapń.

Ciasto z jabłkami i bezą odpowiednio przygotowane posiada wiele właściwości zdrowotnych. Jest szybkie i łatwe w przygotowaniu oraz dobre w smaku. Możemy je również przygotować z wiśniami i budyniem. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony prosty przepis na smaczny deser na pewno ułatwi Ci jego przygotowanie.

Alergeny w szarlotce tutti frutti

Lista alergenów dla szarlotki tutti frutti przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
    • proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze szarlotki tutti frutti

na 100g gotowej potrawy

Ciasto ma wysoki IG, przez co powinniśmy spożywać je okazjonalnie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(110g)
Energia (kcal)
216.27
237.90
Białko (g)
4.61
5.07
Fenyloalanina (mg)
0.11
0.13
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(110g)
Węglowodany (g)
45.20
49.72
Węglowodany przyswajalne (g)
43.97
48.37
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.23
1.35

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(110g)
Tłuszcz (g)
1.97
2.16
Tłuszcze nasycone (g)
0.88
0.97
Tłuszcze nienasycone (g)
1.09
1.20
Cholesterol (mg)
62.19
68.41

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(110g)
Witamina A (µg (mcg))
30.40
33.43
Witamina B6 (mg)
0.06
0.07
Witamina B12 (µg (mcg))
0.15
0.16
Witamina C (mg)
1.78
1.96
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.33
0.37
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.22
0.24
Retinol (µg (mcg))
26.75
29.42
Tiamina (mg)
0.26
0.29
Ryboflawina (mg)
0.21
0.23
Niacyna (mg)
2.01
2.21
Foliany (µg (mcg))
60.50
66.55
Beta karoten (µg (mcg))
39.21
43.13

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(110g)
Sód (mg)
25.50
28.05
Potas (mg)
111.19
122.30
Wapń (mg)
16.35
17.99
Fosfor (mg)
63.14
69.45
Magnez (mg)
9.36
10.30
Żelazo (mg)
2.38
2.61
Cynk (mg)
0.42
0.46
Miedź (mg)
0.07
0.08
Szacunkowy indeks glikemiczny szarlotki tutti frutti 76
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania szarlotki tutti frutti

Koszt składników
21.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
450 g
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.03
Za 450 g
Jajko
5 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
5.00
Za 5 szt.
Cukier
300 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 300 g
Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana)
20 g
2 łyżki
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 20 g
Jabłko
300 g
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 2
0.83
Za 300 g
Śliwki
300 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 300 g
Koszt składników
21.80