Szarlotka tutti frutti
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) (450 g)
- Jajko (5 szt.)
- Cukier (300 g)
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) - 2 łyżki (20 g)
- Jabłko (300 g)
- Śliwki (300 g)
Przepis na szarlotkę tutti frutti krok po kroku
Białka oddzielamy od żółtek. Do miski z żółtkami dodajemy cukier (150 g), mąkę pszenną oraz proszek do pieczenia. Ze składników zagniatamy ciasto tak długo, aż uzyskamy jednolitą konsystencję.
Ciasto dzielimy na 3 równe kulki, z czego dwie wkładamy do zamrażalnika na około 30 minut.
Jabłka obieramy, usuwamy z nich gniazda nasienne oraz kroimy na małe kawałki, natomiast śliwki dokładnie myjemy i kroimy je na pół. Usuwamy z nich pestki.
Z białek ubijamy sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier i dalej miksujemy ją tak długo, aż będzie gęsta i lśniąca.
Do gotowej piany na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i mieszamy za pomocą miksera do momentu połączenia się składników.
Następnie pierwszą częścią ciasta wygniatamy dno blaszki do pieczenia. Na to układamy owoce. Opcjonalnie możemy posypać je cukrem lub cynamonem.
Na owoce ścieramy jedną z dwóch zamrożonych kulek. Na to układamy ubitą bezę.
Na koniec na bezę ścieramy trzecią kulkę. Ciasto pieczemy w piekarniku około 50 minut w temperaturze 180 st. C.
-
Szarlotka
-
Szarlotka z kruszonką
-
Szarlotka sypana
-
Szarlotka krucha
-
Szarlotka z bezą
-
Szarlotka z budyniem
-
Szarlotka na kruchym cieście
-
Szarlotka królewska
-
Szybka szarlotka
-
Szarlotka na dużą blachę
-
Szarlotka z pianką
-
Szarlotka z jabłkami
-
Fit szarlotka
-
Klasyczna szarlotka na kruchym cieście
-
Szarlotka Thermomix
-
Szarlotka z jabłkiem
-
Szarlotka bezglutenowa
-
Ciasto na szarlotkę
-
Szarlotka
Więcej informacji na temat szarlotki tutti frutti
Pyszna szarlotka tutti frutti to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu deser, który idealnie sprawdzi się jak słodki dodatek w ciągu dnia. Placek z owocami na kruchym cieście jest bardzo dobry, dzięki składnikom, które dodawane są do niego. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Najlepszy jabłecznik ze śliwkami zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Ciasto możesz uzupełnić o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania.
Jak zrobić szarlotkę tutti frutti? Przygotowanie jej jest bardzo łatwe. Na początku białka oddzielamy od żółtek. Do miski z żółtkami dodajemy cukier (150 g), mąkę pszenną oraz proszek do pieczenia. Ze składników zagniatamy ciasto tak długo, aż uzyskamy jednolitą konsystencję. Dzielimy je na 3 równe kulki, z czego dwie wkładamy do zamrażalnika na około 30 minut. Jabłka obieramy, usuwamy z nich gniazda nasienne oraz kroimy na małe kawałki, natomiast śliwki dokładnie myjemy i kroimy je na pół. Usuwamy z nich pestki. Z białek ubijamy sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier i dalej miksujemy ją tak długo, aż będzie gęsta i lśniąca. Do gotowej piany na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i mieszamy za pomocą miksera do momentu połączenia się składników. Następnie pierwszą częścią ciasta wygniatamy dno blaszki do pieczenia. Na to układamy owoce. Opcjonalnie możemy posypać je cukrem lub cynamonem. Na owoce ścieramy jedną z dwóch zamrożonych kulek. Na to układamy ubitą bezę. Na koniec na bezę ścieramy trzecią kulkę. Ciasto pieczemy w piekarniku około 50 minut w temperaturze 180 stopni.
Sprawdzony przepis na szarlotkę tutti frutti nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z mąki pszennej, która jest bardzo zróżnicowana. Mąk pszennych na rynku można znaleźć wiele, między innymi tortową, krupczatkę lub razową. Ważne jest również, aby do odpowiedniego wypieku wybrać prawidłowy typ mąki. Mąki również w zależności od rodzaju różnią się składem i wartościami odżywczymi. Warto wybierać ciemniejsze, ponieważ mają w swoim składzie więcej dobrego dla naszego zdrowia. Mąka jasna podczas procesu produkcji traci część wartości odżywczych, natomiast im typ wyższy tym straty mniejsze. Dodatkowo mąki o wyższych typach zawierają więcej błonnika pokarmowego, a także dostarczają witamin z grupy B oraz A, C i A. Ponadto zawierają żelazo, magnez czy wapń.
Ciasto z jabłkami i bezą odpowiednio przygotowane posiada wiele właściwości zdrowotnych. Jest szybkie i łatwe w przygotowaniu oraz dobre w smaku. Możemy je również przygotować z wiśniami i budyniem. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony prosty przepis na smaczny deser na pewno ułatwi Ci jego przygotowanie.
Alergeny w szarlotce tutti frutti
Lista alergenów dla szarlotki tutti frutti przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
- proszek do pieczenia
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze szarlotki tutti frutti
Ciasto ma wysoki IG, przez co powinniśmy spożywać je okazjonalnie.
Energia i białka
(110g)
Węglowodany
(110g)
Tłuszcze
(110g)
Witaminy
(110g)
Składniki mineralne
(110g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.