Szakszuka z fetą
- Oliwa z oliwek (15 ml)
- Cebula (100 g)
- Papryka czerwona (230 g)
- Czosnek (10 g)
- Pomidory w puszce (400 g)
- Jajko (4 szt.)
- Ser Feta (80 g)
- Kolendra świeża (35 g)
Przepis na szakszukę z fetą krok po kroku
Rozgrzej oliwę z oliwek na patelni. Dodaj posiekane cebulę i paprykę i smaż przez około 15 minut. Dodaj posiekany czosnek i smaż jeszcze minutę.
Wlej pomidory, dodaj kmin, ostrą paprykę i kolendrę. Dopraw solą i pieprzem. Doprowadź do wrzenia, następnie zmniejsz ogień i duś, aż sos pomidorowy zgęstnieje, około 10-15 minut. Dodaj pokruszony ser feta.
W sosie zrób 4 małe dziury. Delikatnie wbij jajka na patelnię. Dopraw solą i pieprzem. Przykryj pokrywką i gotuj 8 minut.
Udekoruj świeżą kolendrą.
-
Szakszuka klasyczna
-
Szakszuka po meksykańsku
-
Szakszuka ze szpinakiem
-
Szakszuka fit
-
Szakszuka z pomidorami z puszki
-
Szakszuka z papryką
-
Szakszuka z boczkiem
-
Szakszuka z kiełbasą
-
Szakszuka z serem
-
Szakszuka thermomix
-
Szakszuka z pieczarkami
-
Szakszuka z chorizo
-
Szakszuka z cukinią
-
Szakszuka z szynką
-
Szakszuka z ciecierzycą
-
Szakszuka z awokado
-
Szakszuka keto
-
Szakszuka z fasolą
-
Szakszuka
Więcej informacji na temat szakszuki z fetą
Szakszuka z fetą to wspaniały pomysł na niezwykle aromatyczne śniadanie, które idealnie sprawdzi się na leniwe niedziele. Jest smaczna, a przy tym niezwykle sycąca.
Przepis na szakszukę z fetą to świetny pomysł na urozmaicenie klasycznej wersji smażonych jajek. W tym wydaniu są zdrowsze, a przy tym również smaczniejsze i bardziej kolorowe. Idealnie nadają się na zdrowy i sycący posiłek dla całej rodziny ze względu na duży dodatek pysznego sera i pomidorów. Świetnie smakuje podana z tostami, ale także bez dodatków.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić szakszukę z fetą, która będzie niezwykle smaczna, a przy okazji niezbyt skomplikowana to ten przepis przypadnie ci do gustu. To najprostszy sposób na stworzenie naprawdę smacznej i pożywnej potrawy z kilku składników i w bardzo krótkim czasie. Szakszuka z tego przepisu jest idealnym wyborem dla wszystkich zabieganych osób, którym brakuje pomysłu na pyszne śniadanie czy kolację. To dobra opcja dla wszystkich, którzy kochają tradycyjne potrawy. W tej wersji świeżości nadaje całości dodatek szczypiorku. Warto dodać go naprawdę sporo, by danie przeszło jego smakiem. Szczypiorek choć ostry, nie powoduje zbyt dużej pikantności potrawy, dlatego nie trzeba się ograniczać w jego używaniu. Całość posypuje się serem typu feta, który nie tylko jest bardzo smaczny, ale też dostarcza dodatkowej dawki białka, dzięki czemu ta potrawa jest idealnym wyborem dla miłośników śniadań białkowo-tłuszczowych. Najlepiej sprawdzi się ten o obniżonej zawartości tłuszczu, dzięki czemu nie dostarcza zbyt dużo nasyconych kwasów tłuszczowych. Idealnie zrobić ją z pomidorami z puszki, które nie potrzebują zbyt długiej obróbki termicznej. Najlepiej wybrać te od razu pokrojone. Pomidory poddane obróbce termicznej są wspaniałym źródłem likopenu, silnego antyoksydantu, który chroni serce i zmniejsza prawdopodobieństwo wystąpienia chorób nowotworowych.
To danie, które sprawdzi się zarówno na kolację, jak i na śniadanie. Jest pyszne, głównie ze względu na naprawdę dużą ilość ziół i przypraw. Można znaleźć w niej kmin, szczypiorek i kolendrę, które razem tworzą wspaniałą kompozycję smakową. To dobre rozwiązanie dla miłośników dań z jajek.
Alergeny w szakszuce z fetą
Lista alergenów dla szakszuki z fetą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser Feta
Wartości odżywcze szakszuki z fetą
To zdrowa opcja, która świetnie sprawdzi się na co dzień.
Energia i białka
(268g)
Węglowodany
(268g)
Tłuszcze
(268g)
Witaminy
(268g)
Składniki mineralne
(268g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.