Surówka z młodej kapusty z jogurtem

Opublikowano: 10.02.2022 r., 20:14 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Surówka z młodej kapusty z jogurtem podana w ciemnej miseczce.
Surówka z młodej kapusty z jogurtem
Surówka z młodej kapusty z jogurtem to bardzo dobra propozycja na pyszny niskokaloryczny dodatek do obiadu. Surówkę z młodej kapusty w wersji fit mogą spożywać osoby dbające o linie.
Przygotowanie 15 min
117 kcal
Kcal w porcji
260 g
Wielkość porcji
32
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 5 porcji
  • Młoda kapusta pół małej główki (600 g)
  • Cebula 2 duże sztuki (200 g)
  • Koperek ogrodowy świeży 1 pęczek (30 g)
  • Jogurt naturalny 2% (300 g)
  • Kukurydza konserwowa (240 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
duża miska

Przepis na surówka z młodej kapusty z jogurtem krok po kroku

Posiekaj kapustę drobno.

Obierz cebulę z łupiny i posiekaj drobno.

Posiekaj koper.

Umieść składniki w misce, dodaj jogurt naturalny, kukurydzę odsączoną z zalewy i dopraw solą i pieprzem.

Wymieszaj dokładnie całość.

Jak oceniasz przepis na surówka z młodej kapusty z jogurtem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 81,4% osób

Więcej informacji na temat surówki z młodej kapusty z jogurtem

Surówka z młodej kapusty z jogurtem to świetny pomysł na pyszny dodatek do obiadu. Surówka z młodej kapusty jest dużo bardziej delikatna w smaku. Sezon na kapustę młodą trwa od maja do sierpnia, w tym okresie korzystaj z tego warzywa. Zawsze powinniśmy wykorzystywać w kuchni owoce i warzywa sezonowe, wówczas mamy pewność, iż zawierają one mniejsze ilości sztucznych dodatków, które mają na celu zachowanie świeżości w transporcie. Przepis na surówkę z młodej kapusty z jogurtem jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia surówki potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: kapusta biała młoda, cebula, koper, kukurydza, jogurt naturalny, sól, pieprz.

Jak zrobić surówkę z młodej kapusty z jogurtem? Posiekaj kapustę drobno. Obierz cebulę z łupiny i posiekaj drobno. Posiekaj koper. Umieść składniki w misce, dodaj jogurt naturalny, kukurydzę odsączoną z zalewy i dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj dokładnie całość.

Kapusta biała jest doskonałym źródłem błonnika pokarmowego. Błonnik daje nam uczucie sytości na dłużej. Jest cennym źródłem witaminy A i K. Zawiera fitosterole, które wpływają korzystnie na nasz układ krwionośny. Kapusta kiszona jest dodatkowo cennym źródłem naturalnych probiotyków. Wpływają one korzystnie na nasz układ odpornościowy. Kapusta zawiera małą ilość węglowodanów, więc mogą ją spożywać osoby chorujące na cukrzycę. Jogurt naturalny jest produktem pochodzącym z fermentacji mleka, jest dobrym źródłem wapnia, który bierze udział w prawidłowej budowie naszych kości. Jogurty naturalne są też bogate w naturalne bakterie probiotyczne, które mają dobroczynny wpływ na nasze jelita. Niwelują wzdęcia, poprawią perystaltykę jelit, a także pomagają skolonizować jelito dobrym bakteriom z rodziny Lactobacillus, które są jednymi z najbardziej powszechnych bakterii probiotycznych.

Podsumowując szybka i łatwa do zrobienia surówka świetnie sprawdzi się jako dodatek do wielu dań, można ją także podać jako dodatek do burgera lub steku wołowego. Surówkę można przechowywać w lodówce przez 2 dni, najlepiej jednak nie mieszać całości z jogurtem, gdyż warzywa zmiękną. Surówka jest dobra do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu.

Alergeny w surówce z młodej kapusty z jogurtem

Lista alergenów dla surówki z młodej kapusty z jogurtem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt naturalny 2%

Wartości odżywcze surówki z młodej kapusty z jogurtem

na 100g gotowej potrawy

Surówka z młodej kapusty z jogurtem to bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego. Surówka jest niskokaloryczna i zawiera cenne składniki mineralne i witaminy. Surówka nie zawiera glutenu i ma niski indeks glikemiczny.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(260g)
Energia (kcal)
45.15
117.38
Białko (g)
2.16
5.63

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(260g)
Węglowodany (g)
8.76
22.78
Węglowodany przyswajalne (g)
7.16
18.63
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.60
4.16

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(260g)
Tłuszcz (g)
0.64
1.66
Tłuszcze nasycone (g)
0.54
1.41
Tłuszcze nienasycone (g)
0.10
0.25
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.05
0.13
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.05
0.13
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(260g)
Witamina A (µg (mcg))
10.64
27.67
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.08
0.22
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
19.78
51.42
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.04
0.10
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.04
0.10
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.32
0.83
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
32.77
85.21
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(260g)
Sód (mg)
83.55
217.24
Potas (mg)
132.77
345.21
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
64.67
168.15
Fosfor (mg)
24.07
62.59
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
10.55
27.42
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.44
1.13
Cynk (mg)
0.22
0.58
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.02
0.06
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny surówki z młodej kapusty z jogurtem 32
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania surówki z młodej kapusty z jogurtem

Koszt składników
26.10
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Młoda kapusta
600 g
pół małej główki
12.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
7.20
Za 600 g
Cebula
200 g
2 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Koperek ogrodowy świeży
30 g
1 pęczek
2.50
Za 25,0 g
Liczba opakowań 2
3.00
Za 30 g
Jogurt naturalny 2%
300 g
1.30
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
2.60
Za 300 g
Kukurydza konserwowa
240 g
3.50
Za 340,0 g
Liczba opakowań 1
2.47
Za 240 g
Koszt składników
26.10