Surówka z młodej kapusty z jogurtem
- Młoda kapusta - pół małej główki (600 g)
- Cebula - 2 duże sztuki (200 g)
- Koperek ogrodowy świeży - 1 pęczek (30 g)
- Jogurt naturalny 2% (300 g)
- Kukurydza konserwowa (240 g)
Przepis na surówka z młodej kapusty z jogurtem krok po kroku
Posiekaj kapustę drobno.
Obierz cebulę z łupiny i posiekaj drobno.
Posiekaj koper.
Umieść składniki w misce, dodaj jogurt naturalny, kukurydzę odsączoną z zalewy i dopraw solą i pieprzem.
Wymieszaj dokładnie całość.
- Surówka z młodej kapusty
- Surówka colesław
- Sałatka colesław
- Surówka z kapusty białej
- Surówka z białej kapusty z majonezem
- Surówka z młodej kapusty z majonezem
- Surówka z młodej kapusty i ogórka
- Surówka z kapusty pekińskiej i papryki
- Surówka ze świeżej kapusty
- Kapusta na gęsto
- Surówka z młodej kapusty Colesław
- Surówka z młodej białej kapusty
- Surówka z rzodkiewką
- Kapusta włoska zasmażana
- Surówka z młodej kapusty ze śmietaną
- Surówka z młodej kapusty z koperkiem
- Surówka z młodej kapusty i marchewki
- Surówka z młodej kapusty do grilla
- Surówka z młodej kapusty
Więcej informacji na temat surówki z młodej kapusty z jogurtem
Surówka z młodej kapusty z jogurtem to świetny pomysł na pyszny dodatek do obiadu. Surówka z młodej kapusty jest dużo bardziej delikatna w smaku. Sezon na kapustę młodą trwa od maja do sierpnia, w tym okresie korzystaj z tego warzywa. Zawsze powinniśmy wykorzystywać w kuchni owoce i warzywa sezonowe, wówczas mamy pewność, iż zawierają one mniejsze ilości sztucznych dodatków, które mają na celu zachowanie świeżości w transporcie. Przepis na surówkę z młodej kapusty z jogurtem jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia surówki potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: kapusta biała młoda, cebula, koper, kukurydza, jogurt naturalny, sól, pieprz.
Jak zrobić surówkę z młodej kapusty z jogurtem? Posiekaj kapustę drobno. Obierz cebulę z łupiny i posiekaj drobno. Posiekaj koper. Umieść składniki w misce, dodaj jogurt naturalny, kukurydzę odsączoną z zalewy i dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj dokładnie całość.
Kapusta biała jest doskonałym źródłem błonnika pokarmowego. Błonnik daje nam uczucie sytości na dłużej. Jest cennym źródłem witaminy A i K. Zawiera fitosterole, które wpływają korzystnie na nasz układ krwionośny. Kapusta kiszona jest dodatkowo cennym źródłem naturalnych probiotyków. Wpływają one korzystnie na nasz układ odpornościowy. Kapusta zawiera małą ilość węglowodanów, więc mogą ją spożywać osoby chorujące na cukrzycę. Jogurt naturalny jest produktem pochodzącym z fermentacji mleka, jest dobrym źródłem wapnia, który bierze udział w prawidłowej budowie naszych kości. Jogurty naturalne są też bogate w naturalne bakterie probiotyczne, które mają dobroczynny wpływ na nasze jelita. Niwelują wzdęcia, poprawią perystaltykę jelit, a także pomagają skolonizować jelito dobrym bakteriom z rodziny Lactobacillus, które są jednymi z najbardziej powszechnych bakterii probiotycznych.
Podsumowując szybka i łatwa do zrobienia surówka świetnie sprawdzi się jako dodatek do wielu dań, można ją także podać jako dodatek do burgera lub steku wołowego. Surówkę można przechowywać w lodówce przez 2 dni, najlepiej jednak nie mieszać całości z jogurtem, gdyż warzywa zmiękną. Surówka jest dobra do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu.
Alergeny w surówce z młodej kapusty z jogurtem
Lista alergenów dla surówki z młodej kapusty z jogurtem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
- Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Jogurt naturalny 2%
Wartości odżywcze surówki z młodej kapusty z jogurtem
Surówka z młodej kapusty z jogurtem to bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego. Surówka jest niskokaloryczna i zawiera cenne składniki mineralne i witaminy. Surówka nie zawiera glutenu i ma niski indeks glikemiczny.
Energia i białka
(260g)
Węglowodany
(260g)
Tłuszcze
(260g)
Witaminy
(260g)
Składniki mineralne
(260g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.