Przepis na surówkę z młodej kapusty i ogórka krok po kroku

Składniki dla 6 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, sok z cytryny
To będzie niezbędne
tarka

Warzywa umyj, a marchewkę dodatkowo obierz.

Poszatkuj kapustę.

Na tarce o grubych oczkach zetrzyj marchewkę i ogórka.

Posiekaj świeże zioła.

W małej miseczce wymieszaj majonez, musztardę, miód i sok z cytryny.

Wszystkie składniki wymieszaj w dużej misce, dopraw solą i pieprzem.

Odstaw surówkę na 30 minut przed podaniem, by kapusta delikatnie zmiękła.

Surówka z młodej kapusty i ogórka w małej miseczce na drewnianym stole
Surówka z młodej kapusty i ogórka
Koszt przygotowania dania
5.30 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
48 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
30

Surówka z młodej kapusty i ogórka - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o surówce z młodej kapusty i ogórka

Surówka z młodej kapusty i ogórka jest bardzo szybka w przygotowaniu. Składniki są ogólnodostępne przez cały rok, dlatego możesz ją zrobić i zjeść w każdej chwili. Aby wykonać przepis na surówkę z młodej kapusty i ogórka potrzebujesz połowę małej główki kapusty, zielonego ogórka szklarniowego, 3-4 marchewki, koperek, pietruszkę. Sos do sałatki powstanie z majonezu, miodu, musztardy i soku z cytryny.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić surówkę z młodej kapusty i ogórka, to nasz prosty przepis sprawi, że na Twoim stole pojawi się dobra i zdrowa surówka. Będzie to idealny pomysł na nie tylko dodatek do obiadu, ale również szybką przekąskę.

W kilku krokach pokazujemy jak zrobić, by ta surówka była naprawdę pyszna. Na początku umyj, obierz i zetrzyj na tarce ogórka i marchewkę. Kapustę poszatkuj na drobne kawałki. Posiekaj koperek i zieloną pietruszką. W miseczce wymieszaj majonez z musztardą i miodem, dodaj sok z cytryny, sól i pieprz. Tylko tyle wystarczy, by powstała ta smaczna surówka. Wszystko razem dokładnie wymieszaj i odstaw do lodówki na około pół godziny, wtedy smaki odpowiednio się przegryzą. Jeśli chcesz, możesz wymienić ogórek zielony szklarniowy, na 6 małych ogórków gruntowych.

Surówki z warzyw to dobre rozwiązanie dla osób, które chciałyby wzbogacić swoją dietę w witaminy i składniki odżywcze. Odpowiednio zbilansowana dieta, która dostarcza przynajmniej 400 g warzyw dziennie, przyczynia się do zmniejszenia ryzyka chorób m.in. choroby nowotworowej lub chorób układu sercowego. Wynika to z tego, że warzywa są niezwykle bogate w błonnik, witaminy i składniki mineralne. Dodatek ziół takich jak koperek czy natka pietruszki to nie tylko dodatkowe walory smakowe, ale również bardzo dobre źródło witaminy C. Żaden suplement nie zapewni tego, co odpowiednio zbilansowana dieta bogata w świeże warzywa. Porcja naszej surówki to już 150 g warzyw, ale jest ona tak dobra, że na pewno na jednej porcji się nie skończy.

Surówka ta będzie szczególnie smaczna, gdy zostanie wykonana w najlepszym sezonie użytych warzyw.

Wartości odżywcze surówki z młodej kapusty i ogórka

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(150g)
Energia (kalorie)
32.61 kcal
48.92 kcal
Białko
1.09 g
1.64 g

Węglowodany w surówce z młodej kapusty i ogórka

Na 100g
Na porcję
(150g)
Węglowodany
6.56 g
9.84 g
Węglowodany przyswajalne
4.51 g
6.76 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
2.05 g
3.08 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(150g)
Tłuszcz
0.67 g
1.01 g
Tłuszcze nasycone
0.17 g
0.26 g
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze nienasycone
0.46 g
0.69 g
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone
0.13 g
0.20 g
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.33 g
0.49 g
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze trans
0.01 g
0.02 g
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Cholesterol
0.36 mg
0.54 mg

Witaminy w przepisie na surówkę z młodej kapusty i ogórka

Na 100g
Na porcję
(150g)
Witamina A
138.34 µg (mcg)
207.51 µg (mcg)
Witamina B6
0.10 mg
0.15 mg
Witamina B12
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina C
23.64 mg
35.46 mg
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina E
0.21 mg
0.31 mg
Brak danych dla: koperek.
czytaj dalej
Retinol
0.11 µg (mcg)
0.17 µg (mcg)
Tiamina
0.05 mg
0.08 mg
Ryboflawina
0.04 mg
0.06 mg
Niacyna
0.33 mg
0.49 mg
Foliany
30.58 µg (mcg)
45.87 µg (mcg)
Beta karoten
1346.79 µg (mcg)
2020.19 µg (mcg)
Brak danych dla: koperek.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na surówkę z młodej kapusty i ogórka

Na 100g
Na porcję
(150g)
Sód
53.06 mg
79.58 mg
Potas
187.87 mg
281.81 mg
Wapń
33.47 mg
50.20 mg
Fosfor
27.64 mg
41.47 mg
Magnez
12.53 mg
18.80 mg
Żelazo
0.44 mg
0.65 mg
Cynk
0.20 mg
0.30 mg
Miedź
0.03 mg
0.05 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny surówki z młodej kapusty i ogórka 30
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w surówce z młodej kapusty i ogórka

Lista alergenów dla surówki z młodej kapusty i ogórka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • majonez light
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • majonez light
    • Musztarda

Cena przygotowania surówki z młodej kapusty i ogórka

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kapusta biała
500 g
1/4 dużej sztuki
5.00
Za 2000,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 500 g
Ogórek
180 g
1 sztuka
3.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
1.80
Za 180 g
Marchewka
140 g
3 sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.35
Za 140 g
Koperek
5 g
1 łyżka
2.00
Za 60,0 g
Liczba opakowań 1
0.17
Za 5 g
Pietruszka
5 g
1 łyżka
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.04
Za 5 g
Majonez light
20 g
2 łyżki
5.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
0.37
Za 20 g
Musztarda
10 g
1 łyżka
2.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.11
Za 10 g
Miód
5 g
1 łyżeczka
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
0.21
Za 5 g
Sok z cytryny
20 ml
1/2 cytryny
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 1
1.00
Za 20 ml
Koszt składników
37.00
Jak oceniasz przepis na surówkę z młodej kapusty i ogórka
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób