Przepis na kapustę na gęsto krok po kroku

Składniki dla 5 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, sok z cytryny, koper, cukier
To będzie niezbędne
garnek, patelnia mała

Z kapusty wykrój głąba i wyrzuć. Pozostałe liście posiekaj.

Włóż do garnka kapustę i zalej połową szklanki wody.

Dodaj łyżeczkę soli i cukru oraz szczyptę świeżo mielonego pieprzu.

Przykryj pokrywką i gotuj na małym ogniu przez około 15-20 minut.

Posiekaj koperek i dodaj wraz z sokiem z cytryny do kapusty. Gotuj dalej już bez przykrycia.

Na małej patelni rozpuść masło, dodaj mąkę i zrób zasmażkę, aż zacznie się pienić. Przypilnuj, by straciła smak surowizny, ale się nie zrumieniła.

Dodaj zasmażkę do kapusty i dokładnie wymieszaj.

Gotuj jeszcze około 2 minuty.

Podawaj na ciepło.

Kapusta na gęsto posypana podsmażonym boczkiem
Kapusta na gęsto
Koszt przygotowania dania
13.11 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
201 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
30

Kapusta na gęsto - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o kapuście na gęsto

Kapusta na gęsto pyszny dodatek do obiadu, który może stanowić również samodzielne danie. Przygotowana z młodej kapusty, koperku i zasmażki jest niezwykle smaczna.

Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić kapustę na gęsto to w pierwszej kolejności przygotuj kapustę: wyrzuć wierzchnie zwiędnięte liście. Kapustę umyj i wykrój z niej głąba. Liście posiekaj. Włóż do garnka i zalej połową szklanki wody. Większa ilość wody spowoduje, że kapusta zrobi się rzadka, dlatego nie wlewaj więcej niż 125 ml. Do tego dodaj łyżeczkę soli i cukru oraz szczyptę pieprzu. Młoda kapusta potrzebuje około 15 minut, by delikatnie zmięknąć. Starsza kapusta wymaga za to nawet do 30 minut. Po tym czasie dodaj posiekany koperek i sok z cytryny. Gotuj dalej bez przykrycia, by lekko odparowała. Zasmażana kapusta nie uda się bez dobrej zasmażki. Dlatego na małej patelni rozpuść masło i podsmaż mąkę, tak by całość się pieniła. Dopilnuj, by zasmażka nie zbrązowiała. Tak przygotowaną dodaj do kapusty i dokładnie wymieszaj. Po około dwóch minutach kapusta biała na gęsto jest już gotowa do spożycia i jest naprawdę pyszna.

Przepis na kapustę na gęsto jest w moim domu od lat. Przygotowujemy ją szczególnie późną wiosną, gdy łatwiej dostać młodą kapustę. Ta kapusta to świetny pomysł na dodatek do np. kotletów drobiowych lub jajek sadzonych.

Dania z warzyw to dobre rozwiązanie dla osób, które chciałyby wzbogacić swoją dietę w witaminy i składniki odżywcze. Odpowiednio zbilansowana dieta, która dostarcza przynajmniej 400 g warzyw dziennie przyczynia się do zmniejszenia ryzyka chorób m.in. choroby nowotworowej lub chorób układu sercowego. Wynika to z tego, że warzywa są niezwykle bogate w błonnik, witaminy i składniki mineralne. Dodatek ziół takich jak koperek to nie tylko dodatkowe walory smakowe, ale również bardzo dobre źródło witaminy C. Żaden suplement nie zapewni tego, co odpowiednio zbilansowana dieta bogata w świeże warzywa. Porcja naszej kapusty to już 150 g warzyw, ale jest ona tak dobra, że na pewno na jednej porcji się nie skończy.

Wartości odżywcze kapusty na gęsto

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(160g)
Energia (kalorie)
126.04 kcal
201.66 kcal
Białko
1.47 g
2.36 g

Węglowodany w kapuście na gęsto

Na 100g
Na porcję
(160g)
Węglowodany
6.21 g
9.94 g
Węglowodany przyswajalne
4.16 g
6.66 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
2.05 g
3.29 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(160g)
Tłuszcz
11.26 g
18.02 g
Tłuszcze nasycone
7.59 g
12.14 g
Tłuszcze nienasycone
3.68 g
5.88 g
Tłuszcze jednonasycone
3.24 g
5.19 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.43 g
0.69 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na kapustę na gęsto

Na 100g
Na porcję
(160g)
Witamina A
106.63 µg (mcg)
170.61 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6
0.10 mg
0.16 mg
Witamina B12
0.02 µg (mcg)
0.04 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C
32.11 mg
51.37 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol
92.02 µg (mcg)
147.24 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina
0.07 mg
0.11 mg
Ryboflawina
0.05 mg
0.08 mg
Niacyna
0.34 mg
0.54 mg
Foliany
41.18 µg (mcg)
65.89 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na kapustę na gęsto

Na 100g
Na porcję
(160g)
Sód
17.38 mg
27.80 mg
Potas
160.69 mg
257.11 mg
Wapń
40.51 mg
64.81 mg
Fosfor
27.91 mg
44.65 mg
Magnez
11.88 mg
19.01 mg
Żelazo
0.63 mg
1.00 mg
Cynk
0.20 mg
0.31 mg
Miedź
0.03 mg
0.04 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny kapusty na gęsto 30
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w kapuście na gęsto

Lista alergenów dla kapusty na gęsto przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500

Cena przygotowania kapusty na gęsto

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Młoda kapusta
700 g
1 sztuka
12.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
8.40
Za 700 g
Koperek
20 g
1 pęczek
2.00
Za 60,0 g
Liczba opakowań 1
0.67
Za 20 g
Masło
120 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 120 g
Mąka pszenna typ 500
15 g
1,5 łyżki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.04
Za 15 g
Sok z cytryny
20 ml
2 łyżki
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 1
1.00
Za 20 ml
Koszt składników
23.00
Jak oceniasz przepis na kapustę na gęsto
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób