Surówka z młodej kapusty i marchewki
- Młoda kapusta - pół małej główki (600 g)
- Marchewka - 3 małe sztuki (300 g)
- Musztarda (100 g)
- Koperek ogrodowy świeży - 1 pęczek (30 g)
- Sok z cytryny (100 ml)
Przepis na surówka z młodej kapusty i marchewki krok po kroku
Kapustę poszatkuj drobno.
Obierz marchew i zetrzyj na tarce.
W miseczce umieść musztardę, miód, sól i pieprz, wymieszaj.
Posiekaj koper.
Umieść w misce wszystkie składniki, wlej sok z cytryny i dodaj sos, wymieszaj.
Pozostaw na 10 minut, aby smaki się przegryzły.
- Surówka z marchewki
- Surówka z młodej kapusty
- Surówka z marchewki i jabłka
- Surówka z kalarepy
- Surówka z białej kapusty coleslaw
- Surówka z pora i marchewki
- Marchewka po koreańsku
- Surówka z cukinii
- Surówka z marchewki i pora
- Surówka z marchewki z chrzanem
- Surówka z kapusty włoskiej
- Surówka z młodej kapusty z majonezem
- Surówka z białej kapusty jak u chińczyka
- Surówka z selera i marchewki
- Surówka z pora marchewki i jabłka
- Surówka do kebaba
- Surówka z marchewki z majonezem
- Surówka z białej kapusty i marchewki
- Surówki z marchewki
Więcej informacji na temat surówki z młodej kapusty i marchewki
Surówka z młodej kapusty i marchewki to bardzo dobry pomysł na pyszny dodatek do obiadu. Sezon na młodą kapustę jest bardzo dobrym powodem na korzystanie z tego warzywa jak najczęściej. Z młodej kapusty przygotować można bigos, surówkę oraz aromatyczną zupę. Przepis na surówkę z młodej kapusty i marchewki jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia surówki potrzebne Ci będą następujące składniki spożywcze: kapusta młoda, marchew, cytryna, koper, olej rzepakowy, musztarda, miód, sól, pieprz.
Jak zrobić surówkę z młodej kapusty? Kapustę poszatkuj drobno. Obierz marchew i zetrzyj na tarce. W miseczce umieść musztardę, miód, sól i pieprz, wymieszaj. Posiekaj koper. Umieść w misce wszystkie składniki, wlej sok z cytryny i dodaj sos, wymieszaj. Pozostaw na 10 minut, aby smaki się przegryzły.
Kapusta biała jest doskonałym źródłem błonnika pokarmowego. Błonnik daje nam uczucie sytości na dłużej. Jest cennym źródłem witaminy A i K. Zawiera fitosterole, które wpływają korzystnie na nasz układ krwionośny. Kapusta kiszona jest dodatkowo cennym źródłem naturalnych probiotyków. Wpływają one korzystnie na nasz układ odpornościowy. Kapusta zawiera małą ilość węglowodanów. Jest więc odpowiednia dla osób z cukrzycą. Sezon na młodą kapustę trwa od maja do sierpnia. Koper ogrodowy jest rośliną jednoroczną bardzo prostą w uprawie. W zależności od stadium wzrostu ma różne właściwości. Koper młody idealnie nadaje się jako aromatyczna przyprawa do wielu dań. Nasiona kopru natomiast spożywa się w celu poprawy trawienia, ma także działanie poprawiające laktację i lekko uspokajające.
Podsumowując szybka i łatwa do zrobienia surówka świetnie sprawdzi się do obiadu oraz jako przekąska. Pyszna wiosenna surówka jest dobra do przechowywania w lodówce przez 2-3 dni. Surówkę można przygotować bezpośrednio przed podaniem. Świetnie sprawdzi się ona także do burgerów lub domowych tortilli. Surówka ze świeżych warzyw jest bardzo zdrowa i zawiera dużą ilość witamin i składników odżywczych.
Alergeny w surówce z młodej kapusty i marchewki
Lista alergenów dla surówki z młodej kapusty i marchewki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
- Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Musztarda
W przepisie na surówka z młodej kapusty i marchewki nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- miód
Wartości odżywcze surówki z młodej kapusty i marchewki
Surówka z młodej kapusty i marchewki to bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego. Surówka jest niskokaloryczna i ma niski indeks glikemiczny, mogą ją spożywać osoby chorujące na cukrzycę. Surówka jest także bardzo dobrym źródłem składników odżywczych.
Energia i białka
(130g)
Węglowodany
(130g)
Tłuszcze
(130g)
Witaminy
(130g)
Składniki mineralne
(130g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.