Strucla drożdżowa z powidłami
- Mąka pszenna typ 500 - 2 szklanki (400 g)
- Drożdże świeże (50 g)
- Jajko (4 szt.)
- Masło (120 g)
- Cukier (140 g)
- Mleko 3,2% - 1 szklanka (250 ml)
- Powidła śliwkowe (230 g)
- Śmietana 12% (150 g)
Przepis na strucla drożdżowa z powidłami krok po kroku
W ciepłym mleku rozprowadź drożdże oraz 30g cukru.
Dodaj łyżkę mąki, wymieszaj i odstaw na 15 minut.
Do miski przesiej mąkę pszenną, dodaj jajka, 110 g cukru i rozpuszczone masło.
Dodaj do składników zaczyn drożdżowy i zagnieć gładkie ciasto.
Odstaw do wyrośnięcia na 2 godziny.
Po tym czasie rozwałkuj ciasto na placek o grubości 3-4 cm.
Placek posmaruj powidłem i zwiń w rulon.
Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i umieść w niej ciasto.
Jego wierzch posmaruj łyżką roztopionego masła.
Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 40-45 minut.
Wystudź i pokrój na porcje.
Podawaj z dodatkiem kwaśnej śmietany.
-
Strucla makowa
-
Strucel makowy
-
Strucla z serem
-
Strucla serowa
-
Strucla z makiem
-
Strucla z jabłkami
-
Strucla makowa krucho drożdżowa
-
Strucla z dżemem
-
Strudel wiedeński
-
Strucla z powidłami
-
Strucla orzechowa
-
Strucla z serem i budyniem
-
Strucla z kakao
-
Strucla z marmoladą
-
Strucla z jagodami
-
Kerststol
-
Strucla
Więcej informacji na temat strucli drożdżowej z powidłami
Strucla drożdżowa z powidłami to bardzo dobry pomysł na pyszny deser dla twojej rodziny. Strucla z dodatkiem domowych powideł jest słodka i świetnie sprawdzi się jako słodkie drugie śniadanie. Idealnym dodatkiem do ciasta drożdżowego jest kawa zbożowa z mlekiem lub kakao. Przepis na struclę drożdżową z powidłami jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia ciasta potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, drożdże, jajka, masło, cukier, mleko, powidło śliwkowe, śmietana 12%.
Jak zrobić struclę drożdżową z powidłami? W ciepłym mleku rozprowadź drożdże oraz cukier. Dodaj łyżkę mąki, wymieszaj i odstaw na 15 minut. Do miski przesiej mąkę pszenną, dodaj jajka, cukier i rozpuszczone masło. Dodaj do składników zaczyn drożdżowy i zagnieć gładkie ciasto. Odstaw do wyrośnięcia na 2 godziny. Po tym czasie rozwałkuj ciasto na placek o grubości 3-4 cm. Placek posmaruj powidłem i zwiń w rulon. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i umieść w niej ciasto. Jego wierzch posmaruj roztopionym masłem. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 40-45 minut. Wystudź i pokrój na porcje. Podawaj z dodatkiem kwaśnej śmietany.
Jajka zawarte w przepisie są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu. Śliwki są doskonałym źródłem błonnika pokarmowego oraz pektyn. Świetnie sprawdzają się przy zaparciach.
Podsumowując sprawdzony przepis na struclę z powidłami jest idealny jako deser. Pyszna strucla sprawdzi się podczas spotkania imieninowego. Najlepsza strucla to ta przygotowana z dobrej jakości składników. Strucla jest dobra do spożycia od razu po upieczeniu. Można ją przechowywać w temperaturze pokojowej przez 2 dni. Ciasto drożdżowe dość szybko traci wilgoć i staje się czerstwe.
Alergeny w strucli drożdżowej z powidłami
Lista alergenów dla strucli drożdżowej z powidłami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Mleko 3,2%
- Śmietana 12%
Wartości odżywcze strucli drożdżowej z powidłami
Strucla drożdżowa z powidłami to słodki domowy wyrób zawierający dużą ilość węglowodanów prostych oraz cukru. Podnoszą one szybko poziom glukozy we krwi, co powoduje jego wahania. Nie wpływają one korzystnie na nasz organizm.
Energia i białka
(150g)
Węglowodany
(150g)
Tłuszcze
(150g)
Witaminy
(150g)
Składniki mineralne
(150g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.