Spaghetti z parówkami
- Makaron spaghetti (200 g)
- Parówki - 6 parówek (180 g)
- Cebula - 1 cebula (100 g)
- Pomidory w puszce (400 g)
- Olej rzepakowy - 2 łyżki (20 ml)
Przepis na spaghetii z parówkami krok po kroku
Makaron ugotuj w osolonej wodzie zgodnie z opisem na opakowaniu.
Cebulę pokrój w kostkę, a parówki z plasterki.
Podsmaż cebulę na złoty kolor.
Następnie dodaj parówki i smaż dalej. Powinny się zarumienić.
Dodaj pomidory z puszki i przyprawy.
Wymieszaj dokładnie i trzymaj na patelni około 10 minut na małym ogniu.
Sos pomidorowy podawaj na talerzu z makaronem.
-
Spaghetti
-
Spaghetti carbonara
-
Spaghetti bolognese
-
Spaghetti neapolitana
-
Spaghetti z cukinii
-
Spaghetti z tuńczykiem
-
Spaghetti z tofu
-
Spaghetti aglio olio
-
Spaghetti carbonara ze śmietaną
-
Spaghetti bez mięsa
-
Spaghetti z kurczakiem
-
Spaghetti z krewetkami
-
Spaghetti ze szpinakiem
-
Spaghetti z mięsem mielonym
-
Linguini
-
Puttanesca
-
Spaghetti wegetariańskie
-
Spaghetti z klopsikami
-
Spaghetti
Więcej informacji na temat spaghetti z parówkami
Pyszne spaghetti z parówkami to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się na obiad, jako posiłek do pracy lub na kolację. Parówki w połączeniu z sosem pomidorowym i makaronem są bardzo dobre, dzięki składnikom, które dodawane są do nich. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić. Danie zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Możesz je doprawić do smaku ulubionymi przyprawami, oczywiście wedle uznania.
Jak zrobić spaghetti z parówkami? Przygotowanie go jest proste. Na początku należy ugotować makaron w osolonej wodzie zgodnie z opisem na opakowaniu. Następnie cebulę kroimy w kostkę, a parówki w plasterki. Na rozgrzanym oleju na początek podsmażamy cebulkę na złoty kolor, a następnie dodajemy parówki i smażymy dalej, aż się zarumienią. Pod koniec dodajemy pomidory z puszki i przyprawy. Sos mieszamy i trzymamy na patelni jeszcze około 10 minut na małym ogniu. Danie podajemy z wcześniej ugotowanym makaronem.
Przepis na spaghetti z parówkami nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z cebuli, która posiada wiele cennych właściwości zdrowotnych. Cebula w medycynie jest znana od wieków. W medycynie ludowej wywar z cebuli zalecany był w chorobach reumatycznych, a sok z cebuli na przeziębienie. Natomiast jeśli męczył nas katar i choroby układu oddechowego zalecało się wąchanie surowej cebuli. Warzywo jest również skarbnicą witaminy C. Kiedyś była używana jako lek na szkorbut, czyli ostry niedobór witaminy C. Ponadto cebula bogata jest w fosfor, magnez, siarkę i cynk, które wpływają na poprawę pracy układu odpornościowego. Jej właściwości minimalizują także wystąpienie raka jamy ustnej, gardła lub jajnika.
Spaghetti z parówkami posiada wiele właściwości zdrowotnych dla naszego organizmu. Danie jest tanie i szybkie w przygotowaniu oraz dobre w smaku. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony prosty przepis na pewno ułatwi Ci przygotowanie dobrego posiłku.
Alergeny w spaghetti z parówkami
Lista alergenów dla spaghetti z parówkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- makaron spaghetti
Wartości odżywcze spaghetti z parówkami
Do spaghetti warto wybrać parówki dobrej jakości z dużą ilością mięsa w składzie.
Energia i białka
(280g)
Węglowodany
(280g)
Tłuszcze
(280g)
Witaminy
(280g)
Składniki mineralne
(280g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.