Przepis na spaghetii z parówkami krok po kroku

Składniki
Przyprawy
sól, pieprz, oregano
To będzie niezbędne
garnek, durszlak, patelnia, pokrywka do patelni

Makaron ugotuj w osolonej wodzie zgodnie z opisem na opakowaniu.

Cebulę pokrój w kostkę, a parówki z plasterki.

Podsmaż cebulę na złoty kolor.

Następnie dodaj parówki i smaż dalej. Powinny się zarumienić.

Dodaj pomidory z puszki i przyprawy.

Wymieszaj dokładnie i trzymaj na patelni około 10 minut na małym ogniu.

Sos pomidorowy podawaj na talerzu z makaronem.

Spaghetti z parówkami na talerzu
Spaghetti z parowkami
Koszt przygotowania dania
7.58 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
458 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
39

Spaghetti z parówkami - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
Dieta:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o spaghetti z parówkami

Pyszne spaghetti z parówkami to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się na obiad, jako posiłek do pracy lub na kolację. Parówki w połączeniu z sosem pomidorowym i makaronem są bardzo dobre, dzięki składnikom, które dodawane są do nich. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić. Danie zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Możesz je doprawić do smaku ulubionymi przyprawami, oczywiście wedle uznania.

Jak zrobić spaghetti z parówkami? Przygotowanie go jest proste. Na początku należy ugotować makaron w osolonej wodzie zgodnie z opisem na opakowaniu. Następnie cebulę kroimy w kostkę, a parówki w plasterki. Na rozgrzanym oleju na początek podsmażamy cebulkę na złoty kolor, a następnie dodajemy parówki i smażymy dalej, aż się zarumienią. Pod koniec dodajemy pomidory z puszki i przyprawy. Sos mieszamy i trzymamy na patelni jeszcze około 10 minut na małym ogniu. Danie podajemy z wcześniej ugotowanym makaronem.

Przepis na spaghetti z parówkami nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z cebuli, która posiada wiele cennych właściwości zdrowotnych. Cebula w medycynie jest znana od wieków. W medycynie ludowej wywar z cebuli zalecany był w chorobach reumatycznych, a sok z cebuli na przeziębienie. Natomiast jeśli męczył nas katar i choroby układu oddechowego zalecało się wąchanie surowej cebuli. Warzywo jest również skarbnicą witaminy C. Kiedyś była używana jako lek na szkorbut, czyli ostry niedobór witaminy C. Ponadto cebula bogata jest w fosfor, magnez, siarkę i cynk, które wpływają na poprawę pracy układu odpornościowego. Jej właściwości minimalizują także wystąpienie raka jamy ustnej, gardła lub jajnika.

Spaghetti z parówkami posiada wiele właściwości zdrowotnych dla naszego organizmu. Danie jest tanie i szybkie w przygotowaniu oraz dobre w smaku. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony prosty przepis na pewno ułatwi Ci przygotowanie dobrego posiłku.

Wartości odżywcze spaghetti z parówkami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(280g)
Energia (kalorie)
163.71 kcal
458.39 kcal
Białko
6.95 g
19.46 g
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Węglowodany w spaghetti z parówkami

Na 100g
Na porcję
(280g)
Węglowodany
21.07 g
59.00 g
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
17.79 g
49.82 g
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(280g)
Tłuszcz
6.19 g
17.34 g
Tłuszcze nasycone
1.83 g
5.13 g
Tłuszcze nienasycone
4.36 g
12.21 g
Tłuszcze jednonasycone
2.73 g
7.64 g
Tłuszcze wielonasycone
1.63 g
4.57 g

Witaminy w przepisie na spaghetii z parówkami

Na 100g
Na porcję
(280g)
Witamina B6
0.21 mg
0.58 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina E
0.64 mg
1.79 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.14 mg
0.38 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.12 mg
0.34 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
3.26 mg
9.13 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
22.40 µg (mcg)
62.72 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na spaghetii z parówkami

Na 100g
Na porcję
(280g)
Sód
291.56 mg
816.36 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Potas
268.18 mg
750.90 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Wapń
38.47 mg
107.71 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Fosfor
113.62 mg
318.14 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
37.11 mg
103.91 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
1.58 mg
4.41 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Cynk
0.89 mg
2.50 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.20 mg
0.55 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny spaghetti z parówkami 39
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w spaghetti z parówkami

Lista alergenów dla spaghetti z parówkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • makaron spaghetti

Cena przygotowania spaghetti z parówkami

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Makaron spaghetti
200 g
4.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.60
Za 200 g
Parówki
180 g
6 parówek
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
3.24
Za 180 g
Cebula
100 g
1 cebula
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Pomidory w puszce
400 g
2.30
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.30
Za 400 g
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Liczba porcji:
Koszt składników
20.80
Jak oceniasz przepis na spaghetii z parówkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób