Sos do spaghetti z cukinią

Opublikowano: 29.10.2021 r., 10:33 | Autor: Paulina Lipińska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Makaron spaghetti z sosem cukiniowym
Sos do spaghetti z cukinią
Znakomity pomysł na wegański obiad to ten prosty przepis na warzywny sos z pomidorami z puszki oraz z cukinią. To tani i szybki sposób na coś lekkiego i zdrowego.
Przygotowanie 20 min
125 kcal
Kcal w porcji
370 g
Wielkość porcji
25
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 3 porcji
  • Pomidory w puszce (500 g)
  • Cukinia (500 g)
  • Olej rzepakowy (10 ml)
  • Cebula (100 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, bazylia, czosnek
Sprzęt kuchenny
patelnia duża

Przepis na sos do spaghetti z cukinią krok po kroku

Na patelnię dodaj olej. Rozgrzej go.

Umyj cukinię i pokrój w niewielką kostkę.

Wyłóż cukinię na patelnię razem z drobno posiekaną cebulą i ząbkiem czosnku przeciśniętym przez praskę.

Duś wszystko kilka minut, by warzywa zmiękły.

Do miękkich warzyw wlej pomidory oraz dopraw przyprawami.

Gotuj sos aż się zredukuje.

Jak oceniasz przepis na sos do spaghetti z cukinią
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 93,5% osób

Więcej informacji na temat sosu do spaghetti z cukinią

Znakomity pomysł na wegański obiad to ten prosty przepis na warzywny sos z pomidorami z puszki oraz z cukinią. To tani i szybki sposób na coś lekkiego i zdrowego. Jest on znakomitym pomysłem na obiad, który jest bardzo dobry. Sos do spaghetti z cukinią nie zawiera mięsa. W dodatku należy do tanich. Znajdują się w nim tylko pomidory z puszki, cebula, cukinia, przyprawy oraz olej. Jeśli zrobisz sos do spaghetti z cukinią jest to doskonały dodatek do makaronu na obiad lub na kolację. Dodatkowo zrobisz go ekspresowo.

Szybki sos do spaghetti z cukinią to warzywny pomysł na pyszne danie. Jak zrobić sos do spaghetti z cukinią? Potrzebna będzie duża patelnia albo garnek. Pyszny sos opiera się o warzywa: cukinię, pomidory z puszki oraz cebulę. Na początku należy pokroić w niewielką kostkę cukinię oraz cebulę. Czosnek świeży wystarczy przecisnąć przez praskę i wszystko razem dusić parę minut. Warzywa mają być miękkie. Jeśli już takie będą dodaje się pomidory w puszce – tutaj możesz zamienić je na przecier pomidorowy lub świeże pomidory (bez skóry). Przepis na sos do spaghetti z cukinią dopraw, a następnie gotuj tak długo, aż powstanie ulubiona konsystencja. Kluczem do dobrego dania jest odpowiednie przyprawienie.

Pyszny i tani sos do spaghetti z cukinią możesz wykorzystać do obiadu lub na kolację. Jest prostym przepisem o niskiej kaloryczności i zawiera dużą ilość witamin i składników mineralnych. Jest bogatym źródłem cennego likopenu, który ma świetne właściwości prozdrowotne. Jak zrobić sos do spaghetti z cukinią, by był on dobrym i zdrowym pomysłem na obiad? Sam sos jest niezwykle sycący. Łącząc go z ulubionymi dodatkami powstanie pyszne, pełne zdrowia lekkie danie. Przepis na sos do spaghetti z cukinią pasuje do makaronu, najlepiej pełnoziarnistego (gdy chcesz bardzo wartościowy posiłek). Można go wykorzystać też do innych potraw. Nada się do mięs (jeśli jesz), kasz oraz ryżu. Fajnie komponuje się z rybą albo jako podstawa do szakszuki.

W przepisie na sos do spaghetti z cukinią jest niewiele białka. Jeżeli chciałbyś szybko otrzymać bardziej bogatą w ten składnik odżywczy potrawę wystarczy dodać tofu – jego pokrój w kostkę, a następnie podsmaż uprzednio przed warzywami. To jest dobry sposób na prosty przepis w wersji wegańskiej. W przypadku, gdy jesz mięso można dodać ulubiony rodzaj: pierś z kurczaka lub indyka albo mięso mielone. Z kilku składników jesteś w stanie zapewnić pyszny posiłek, który nie tylko sprawi, że będziesz najedzony, ale też dostarczy ważne składniki, których potrzebujesz.

Alergeny w sosie do spaghetti z cukinią

Lista alergenów dla sosu do spaghetti z cukinią przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na sos do spaghetti z cukinią

Wartości odżywcze sosu do spaghetti z cukinią

na 100g gotowej potrawy

Sos do spaghetti z cukinią jest lekki, dietetyczny i wegański. Ma niewiele kilokalorii i jest dobrym dodatkiem do zdrowego obiadu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(370g)
Energia (kcal)
33.78
125.00
Białko (g)
1.38
5.12
Fenyloalanina (mg)
0.04
0.13
Brak danych dla: cebula.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(370g)
Węglowodany (g)
5.53
20.45
Węglowodany przyswajalne (g)
4.07
15.05
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.46
5.40
Sacharoza (cukier) (g)
0.03
0.12
Brak danych dla: cebula.
czytaj dalej
Glukoza (g)
1.40
5.17
Brak danych dla: cebula.
czytaj dalej
Fruktoza (g)
1.68
6.20
Brak danych dla: cebula.
czytaj dalej
Laktoza (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: cebula.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(370g)
Tłuszcz (g)
1.18
4.37
Tłuszcze nasycone (g)
0.23
0.86
Tłuszcze nienasycone (g)
0.95
3.51
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.61
2.27
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.34
1.24
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(370g)
Witamina A (µg (mcg))
9.46
35.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.15
0.56
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
12.87
47.63
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.62
2.29
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.06
0.23
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.07
0.24
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.76
2.82
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
18.38
68.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
112.25
415.33
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(370g)
Sód (mg)
87.75
324.67
Potas (mg)
262.70
972.00
Wapń (mg)
24.59
91.00
Fosfor (mg)
34.14
126.33
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
18.02
66.67
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.77
2.85
Cynk (mg)
0.28
1.04
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.11
0.40
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sosu do spaghetti z cukinią 25
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sosu do spaghetti z cukinią

Koszt składników
18.60
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Pomidory w puszce
500 g
2.30
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
2.88
Za 500 g
Cukinia
500 g
2.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 2
3.33
Za 500 g
Olej rzepakowy
10 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.07
Za 10 ml
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Koszt składników
18.60