Sos do spaghetti z cukinią
- Pomidory w puszce (500 g)
- Cukinia (500 g)
- Olej rzepakowy (10 ml)
- Cebula (100 g)
Przepis na sos do spaghetti z cukinią krok po kroku
Na patelnię dodaj olej. Rozgrzej go.
Umyj cukinię i pokrój w niewielką kostkę.
Wyłóż cukinię na patelnię razem z drobno posiekaną cebulą i ząbkiem czosnku przeciśniętym przez praskę.
Duś wszystko kilka minut, by warzywa zmiękły.
Do miękkich warzyw wlej pomidory oraz dopraw przyprawami.
Gotuj sos aż się zredukuje.
-
Spaghetti
-
Spaghetti carbonara
-
Spaghetti bolognese
-
Spaghetti neapolitana
-
Spaghetti z cukinii
-
Spaghetti z tuńczykiem
-
Spaghetti z tofu
-
Spaghetti aglio olio
-
Spaghetti carbonara ze śmietaną
-
Spaghetti bez mięsa
-
Spaghetti z kurczakiem
-
Spaghetti z krewetkami
-
Spaghetti ze szpinakiem
-
Spaghetti z mięsem mielonym
-
Linguini
-
Puttanesca
-
Spaghetti wegetariańskie
-
Spaghetti z klopsikami
-
Spaghetti
Więcej informacji na temat sosu do spaghetti z cukinią
Znakomity pomysł na wegański obiad to ten prosty przepis na warzywny sos z pomidorami z puszki oraz z cukinią. To tani i szybki sposób na coś lekkiego i zdrowego. Jest on znakomitym pomysłem na obiad, który jest bardzo dobry. Sos do spaghetti z cukinią nie zawiera mięsa. W dodatku należy do tanich. Znajdują się w nim tylko pomidory z puszki, cebula, cukinia, przyprawy oraz olej. Jeśli zrobisz sos do spaghetti z cukinią jest to doskonały dodatek do makaronu na obiad lub na kolację. Dodatkowo zrobisz go ekspresowo.
Szybki sos do spaghetti z cukinią to warzywny pomysł na pyszne danie. Jak zrobić sos do spaghetti z cukinią? Potrzebna będzie duża patelnia albo garnek. Pyszny sos opiera się o warzywa: cukinię, pomidory z puszki oraz cebulę. Na początku należy pokroić w niewielką kostkę cukinię oraz cebulę. Czosnek świeży wystarczy przecisnąć przez praskę i wszystko razem dusić parę minut. Warzywa mają być miękkie. Jeśli już takie będą dodaje się pomidory w puszce – tutaj możesz zamienić je na przecier pomidorowy lub świeże pomidory (bez skóry). Przepis na sos do spaghetti z cukinią dopraw, a następnie gotuj tak długo, aż powstanie ulubiona konsystencja. Kluczem do dobrego dania jest odpowiednie przyprawienie.
Pyszny i tani sos do spaghetti z cukinią możesz wykorzystać do obiadu lub na kolację. Jest prostym przepisem o niskiej kaloryczności i zawiera dużą ilość witamin i składników mineralnych. Jest bogatym źródłem cennego likopenu, który ma świetne właściwości prozdrowotne. Jak zrobić sos do spaghetti z cukinią, by był on dobrym i zdrowym pomysłem na obiad? Sam sos jest niezwykle sycący. Łącząc go z ulubionymi dodatkami powstanie pyszne, pełne zdrowia lekkie danie. Przepis na sos do spaghetti z cukinią pasuje do makaronu, najlepiej pełnoziarnistego (gdy chcesz bardzo wartościowy posiłek). Można go wykorzystać też do innych potraw. Nada się do mięs (jeśli jesz), kasz oraz ryżu. Fajnie komponuje się z rybą albo jako podstawa do szakszuki.
W przepisie na sos do spaghetti z cukinią jest niewiele białka. Jeżeli chciałbyś szybko otrzymać bardziej bogatą w ten składnik odżywczy potrawę wystarczy dodać tofu – jego pokrój w kostkę, a następnie podsmaż uprzednio przed warzywami. To jest dobry sposób na prosty przepis w wersji wegańskiej. W przypadku, gdy jesz mięso można dodać ulubiony rodzaj: pierś z kurczaka lub indyka albo mięso mielone. Z kilku składników jesteś w stanie zapewnić pyszny posiłek, który nie tylko sprawi, że będziesz najedzony, ale też dostarczy ważne składniki, których potrzebujesz.
Alergeny w sosie do spaghetti z cukinią
Lista alergenów dla sosu do spaghetti z cukinią przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na sos do spaghetti z cukinią
Wartości odżywcze sosu do spaghetti z cukinią
Sos do spaghetti z cukinią jest lekki, dietetyczny i wegański. Ma niewiele kilokalorii i jest dobrym dodatkiem do zdrowego obiadu.
Energia i białka
(370g)
Węglowodany
(370g)
Tłuszcze
(370g)
Witaminy
(370g)
Składniki mineralne
(370g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.