Przepis na sos do spaghetti z cukinią krok po kroku

Składniki dla 3 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, bazylia, czosnek
To będzie niezbędne
patelnia duża

Na patelnię dodaj olej. Rozgrzej go.

Umyj cukinię i pokrój w niewielką kostkę.

Wyłóż cukinię na patelnię razem z drobno posiekaną cebulą i ząbkiem czosnku przeciśniętym przez praskę.

Duś wszystko kilka minut, by warzywa zmiękły.

Do miękkich warzyw wlej pomidory oraz dopraw przyprawami.

Gotuj sos aż się zredukuje.

Sos do spaghetti z cukinią
Sos do spaghetti z cukinią
Koszt przygotowania dania
6.58 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
125 kcal
Liczba alergenów w daniu
0
25

Sos do spaghetti z cukinią - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o sosie do spaghetti z cukinią

Znakomity pomysł na wegański obiad to ten prosty przepis na warzywny sos z pomidorami z puszki oraz z cukinią. To tani i szybki sposób na coś lekkiego i zdrowego. Jest on znakomitym pomysłem na obiad, który jest bardzo dobry. Sos do spaghetti z cukinią nie zawiera mięsa. W dodatku należy do tanich. Znajdują się w nim tylko pomidory z puszki, cebula, cukinia, przyprawy oraz olej. Jeśli zrobisz sos do spaghetti z cukinią jest to doskonały dodatek do makaronu na obiad lub na kolację. Dodatkowo zrobisz go ekspresowo.

Szybki sos do spaghetti z cukinią to warzywny pomysł na pyszne danie. Jak zrobić sos do spaghetti z cukinią? Potrzebna będzie duża patelnia albo garnek. Pyszny sos opiera się o warzywa: cukinię, pomidory z puszki oraz cebulę. Na początku należy pokroić w niewielką kostkę cukinię oraz cebulę. Czosnek świeży wystarczy przecisnąć przez praskę i wszystko razem dusić parę minut. Warzywa mają być miękkie. Jeśli już takie będą dodaje się pomidory w puszce – tutaj możesz zamienić je na przecier pomidorowy lub świeże pomidory (bez skóry). Przepis na sos do spaghetti z cukinią dopraw, a następnie gotuj tak długo, aż powstanie ulubiona konsystencja. Kluczem do dobrego dania jest odpowiednie przyprawienie.

Pyszny i tani sos do spaghetti z cukinią możesz wykorzystać do obiadu lub na kolację. Jest prostym przepisem o niskiej kaloryczności i zawiera dużą ilość witamin i składników mineralnych. Jest bogatym źródłem cennego likopenu, który ma świetne właściwości prozdrowotne. Jak zrobić sos do spaghetti z cukinią, by był on dobrym i zdrowym pomysłem na obiad? Sam sos jest niezwykle sycący. Łącząc go z ulubionymi dodatkami powstanie pyszne, pełne zdrowia lekkie danie. Przepis na sos do spaghetti z cukinią pasuje do makaronu, najlepiej pełnoziarnistego (gdy chcesz bardzo wartościowy posiłek). Można go wykorzystać też do innych potraw. Nada się do mięs (jeśli jesz), kasz oraz ryżu. Fajnie komponuje się z rybą albo jako podstawa do szakszuki.

W przepisie na sos do spaghetti z cukinią jest niewiele białka. Jeżeli chciałbyś szybko otrzymać bardziej bogatą w ten składnik odżywczy potrawę wystarczy dodać tofu – jego pokrój w kostkę, a następnie podsmaż uprzednio przed warzywami. To jest dobry sposób na prosty przepis w wersji wegańskiej. W przypadku, gdy jesz mięso można dodać ulubiony rodzaj: pierś z kurczaka lub indyka albo mięso mielone. Z kilku składników jesteś w stanie zapewnić pyszny posiłek, który nie tylko sprawi, że będziesz najedzony, ale też dostarczy ważne składniki, których potrzebujesz.

Wartości odżywcze sosu do spaghetti z cukinią

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(370g)
Energia (kalorie)
33.78 kcal
125.00 kcal
Białko
1.38 g
5.12 g
Fenyloalanina
0.04 mg
0.13 mg
Brak danych dla: cebula.
czytaj dalej

Węglowodany w sosie do spaghetti z cukinią

Na 100g
Na porcję
(370g)
Węglowodany
5.53 g
20.45 g
Węglowodany przyswajalne
4.07 g
15.05 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.46 g
5.40 g
Sacharoza (cukier)
0.03 g
0.12 g
Brak danych dla: cebula.
czytaj dalej
Glukoza
1.40 g
5.17 g
Brak danych dla: cebula.
czytaj dalej
Fruktoza
1.68 g
6.20 g
Brak danych dla: cebula.
czytaj dalej
Laktoza
0.00 g
0.00 g
Brak danych dla: cebula.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(370g)
Tłuszcz
1.18 g
4.37 g
Tłuszcze nasycone
0.23 g
0.86 g
Tłuszcze nienasycone
0.95 g
3.51 g
Tłuszcze jednonasycone
0.61 g
2.27 g
Tłuszcze wielonasycone
0.34 g
1.24 g
Tłuszcze trans
0.00 g
0.00 g
Cholesterol
0.00 mg
0.00 mg

Witaminy w przepisie na sos do spaghetti z cukinią

Na 100g
Na porcję
(370g)
Witamina A
9.46 µg (mcg)
35.00 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.15 mg
0.56 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
12.87 mg
47.63 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina E
0.62 mg
2.29 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.06 mg
0.23 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.07 mg
0.24 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
0.76 mg
2.82 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
18.38 µg (mcg)
68.00 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
112.25 µg (mcg)
415.33 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na sos do spaghetti z cukinią

Na 100g
Na porcję
(370g)
Sód
87.75 mg
324.67 mg
Potas
262.70 mg
972.00 mg
Wapń
24.59 mg
91.00 mg
Fosfor
34.14 mg
126.33 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
18.02 mg
66.67 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
0.77 mg
2.85 mg
Cynk
0.28 mg
1.04 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.11 mg
0.40 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sosu do spaghetti z cukinią 25
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w sosie do spaghetti z cukinią

Lista alergenów dla sosu do spaghetti z cukinią przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na sos do spaghetti z cukinią

Cena przygotowania sosu do spaghetti z cukinią

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Pomidory w puszce
500 g
2.30
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
2.88
Za 500 g
Cukinia
500 g
2.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 2
3.33
Za 500 g
Olej rzepakowy
10 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.07
Za 10 ml
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Koszt składników
18.60
Jak oceniasz przepis na sos do spaghetti z cukinią
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób