Przepis na sos do pizzy z pomidorów krok po kroku

Składniki dla 1 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, bazylia, zioła prowansalskie, czosnek
To będzie niezbędne
patelnia duża, sitko, praska do czosnku

Pomidory umyj. Pokrój na ćwiartki i usuń szypułki oraz ziarenka. Pozostały miąższ pokrój w kostkę.

Na patelni podgrzej oliwę.

Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmaż 30 sekund.

Dodaj pomidory. I duś na małym ogniu, aż się rozpadną.

Listki bazylii porwij na mniejsze kawałki i dodaj na patelnię.

Sos przetrzyj przez grube sitko by oddzielić skórki od pomidorów.

Dopraw solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi.

Gotuj jeszcze 15 minut.

Często zadawane pytania

Sos do pizzy z pomidorów rozsmarowany na cieście
Sos do pizzy z pomidorów
Koszt przygotowania dania
10.60 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
180 kcal
Liczba alergenów w daniu
0
30

Sos do pizzy z pomidorów - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o sosie do pizzy z pomidorów

Sos do pizzy z pomidorów to smaczny dodatek, który wzbogaci smak najbardziej popularnego dania na świecie. Ten najlepszy sos sprawdzi się również do innych dań.

Przepis na sos do pizzy z pomidorów wykonasz w kilka chwil. Wykonasz go tylko ze świeżych pomidorów, oliwy i przypraw.

Pomidory umyj. Pokrój na ćwiartki i usuń szypułki oraz ziarenka. Pozostały miąższ pokrój w kostkę. Na patelni podgrzej oliwę. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmaż 30 sekund. Dodaj pomidory. I duś na małym ogniu, aż się rozpadną. Listki bazylii porwij na mniejsze kawałki i dodaj na patelnię. Sos przetrzyj przez grube sitko by oddzielić skórki od pomidorów. Dopraw solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi. Gotuj jeszcze 15 minut. W tych kilku krokach wiesz już jak zrobić sos do pizzy z pomidorów. Jest tak dobry, że na pewno zostanie Twoim faworytem.

Pomidorów nie trzeba nikomu przedstawiać. Są to warzywa znane na całym świecie. Pomidory to świetne źródło potasu. Ten składnik pomaga m.in. utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi. Mają zaledwie 18 kcal na 100 g. Są źródłem likopenu, naturalnego czerwonego barwnika, o udowodnionym przeciwnowotworowym działaniu. Zawierają też bardzo dużo witaminy C. Już jedna sztuka (180 g) zapewnia 60% zapotrzebowania na tę witaminę. To świetne uzupełnienie posiłków podczas stosowania diety niskokalorycznej.

Pyszny pomysł na warzywa w postaci sosów to dobre rozwiązanie dla osób, które chciałyby wzbogacić swoją dietę w witaminy i składniki odżywcze. Codziennie powinno spożywać się przynajmniej 400 g warzyw. Dieta zbilansowana, bogata w warzywa i błonnik jest najlepsza dla naszego zdrowia. Żaden suplement nie zapewni tego, co odpowiednio zbilansowana dieta bogata w świeże warzywa lub przetwory warzywne przygotowane na zimę. Takie dodatki warzywne jak sos do pizzy z pomidorów to smaczny sposób na wzbogacenie dań w warzywa. To świetny pomysł na dodatek nie tylko do pizzy, ale również jako sos do innych dań.

Wartości odżywcze sosu do pizzy z pomidorów

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(300g)
Energia (kalorie)
60.06 kcal
180.18 kcal
Białko
0.96 g
2.88 g

Węglowodany w sosie do pizzy z pomidorów

Na 100g
Na porcję
(300g)
Węglowodany
4.14 g
12.42 g
Węglowodany przyswajalne
2.98 g
8.93 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.16 g
3.49 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(300g)
Tłuszcz
4.82 g
14.45 g
Tłuszcze nasycone
0.85 g
2.55 g
Tłuszcze nienasycone
3.97 g
11.90 g
Tłuszcze jednonasycone
3.40 g
10.20 g
Tłuszcze wielonasycone
0.57 g
1.70 g
Tłuszcze trans
0.00 g
0.00 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Cholesterol
0.00 mg
0.00 mg

Witaminy w przepisie na sos do pizzy z pomidorów

Na 100g
Na porcję
(300g)
Witamina A
42.83 µg (mcg)
128.49 µg (mcg)
Witamina B6
0.10 mg
0.29 mg
Witamina B12
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina C
13.40 mg
40.21 mg
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina E
1.18 mg
3.53 mg
Retinol
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Tiamina
0.04 mg
0.12 mg
Ryboflawina
0.02 mg
0.06 mg
Niacyna
0.58 mg
1.74 mg
Foliany
14.94 µg (mcg)
44.82 µg (mcg)
Beta karoten
462.88 µg (mcg)
1388.63 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na sos do pizzy z pomidorów

Na 100g
Na porcję
(300g)
Sód
5.03 mg
15.09 mg
Potas
229.52 mg
688.57 mg
Wapń
14.78 mg
44.35 mg
Fosfor
25.37 mg
76.11 mg
Magnez
11.52 mg
34.57 mg
Żelazo
0.35 mg
1.05 mg
Cynk
0.19 mg
0.56 mg
Miedź
0.07 mg
0.20 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny sosu do pizzy z pomidorów 30
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w sosie do pizzy z pomidorów

Lista alergenów dla sosu do pizzy z pomidorów przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na sos do pizzy z pomidorów

Cena przygotowania sosu do pizzy z pomidorów

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Pomidor
600 g
2.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 4
8.00
Za 600 g
Czosnek
10 g
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Oliwa z oliwek
30 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 30 ml
Bazylia świeża
10 g
8.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.80
Za 10 g
Koszt składników
39.00
Jak oceniasz przepis na sos do pizzy z pomidorów
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób