Sałata z zielonych pomidorów na zimę

Opublikowano: 30.05.2022 r., 10:58 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Sałata z zielonych pomidorów na zimę w słoiku
Sałata z zielonych pomidorów na zimę
Sałata z zielonych pomidorów na zimę to świetny pomysł na domowe przetwory. Tak przygotowane kwaśne pomidory w słodkiej zalewie stanowią smaczny i zdrowy dodatek do dań głównych.
Przygotowanie 720 min
Gotowanie i Pasteryzacja 30 min
244 kcal
Kcal w porcji
300 g
Wielkość porcji
85
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 5 porcji
  • Pomidory zielone (1000 g)
  • Cebula - 3 sztuki (250 g)
  • Sól - 1 łyżka (20 g)
  • Ocet spirytusowy - 1/2 szklanki (125 ml)
  • Cukier - 3/4 szklanki (150 g)
  • Olej rzepakowy - 2 łyżki (40 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, ocet spirytusowy, gorczyca, cukier
Sprzęt kuchenny
garnek, słoiki, miska

Przepis na sałatę z zielonych pomidorów na zimę krok po kroku

Pomidory umyj i wytnij z nich szypułkę.

Następnie pokrój je na plastry grubości 3-5 mm. Włóż pomidory do miski, dosyp do nich łyżkę soli i delikatnie, ale dokładnie wymieszaj. Przykryj miskę i zostaw pomidory na 12-18 godzin.

Następnego dnia cebule obierz i pokrój w piórka. Przełóż cebulę na sicie i przelej wrzątkiem.

Z pomidorów odlej sok. Do pomidorów dodaj cebulę i wymieszaj.

Słoiki umyj i wyparz. Do każdego słoika wsyp 1/3 łyżeczki nasion gorczycy, dodaj 3 ziarna pieprzu, ziarno ziela angielskiego i pół liścia laurowego.

Do słoików włóż sałatkę z pomidorów i cebuli, starając się nie uszkodzić plastrów pomidora. Ułóż sałatkę dość ciasno.

Do garnka wlej 2 szklanki wody, ocet, dodaj cukier i olej. Całość gotuj, aż cukier się rozpuści.

Wciąż wrzącą zalewę wlej do słoików z sałatką. Zakręć dokładnie.

W szerokim garnku ułóż ściereczkę. Ustaw na niej słoiki. Wlej wodę do połowy wysokości słoików i gotuj całość przez 15 minut. Po tym czasie słoiki mocniej dokręć.

Odstaw do góry nogami do wystygnięcia.

Jak oceniasz przepis na sałatę z zielonych pomidorów na zimę
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,6% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat sałaty z zielonych pomidorów na zimę

Sałata z zielonych pomidorów na zimę to świetny pomysł na pyszne, domowe przetwory. Tak przygotowane kwaśne pomidory w słodkiej zalewie stanowią smaczny i zdrowy dodatek do dań głównych.

Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić sałatę z zielonych pomidorów na zimę to wykonasz ją z zaledwie kilku składników. Przede wszystkim potrzebne będą zielone pomidory. Na początku należy je umyć, pozbawić szypułek i pokroić w plastry. Tak przygotowane pomidory zasyp solą, wymieszaj i odstaw na minimum 12 godzin. Po tym czasie odlej powstały sok. Następnie dodaj pokrojoną w piórka i sparzoną cebulę. Całość dokładnie wymieszaj. Zalewa do sałatki powstanie z wody, octu, cukru i oleju. Wszystko gotuj, aż cukier się rozpuści. W słoikach, w których już znajduje się gorczyca, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy umieść sałatę z pomidorów i cebuli. Wlej wrzącą zalewę i dokładnie zakręć słoiczki i pasteryzuj je przez 15 minut.

Pomidorów nie trzeba nikomu przedstawiać. Są to warzywa znane na całym świecie. Pomidory to świetne źródło potasu. Ten składnik pomaga m.in. utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi. Mają zaledwie 18 kcal na 100 g. Są źródłem likopenu, naturalnego czerwonego barwnika, o udowodnionym przeciwnowotworowym działaniu. Zawierają też bardzo dużo witaminy C. Już jedna sztuka (180 g) zapewnia 60% zapotrzebowania na tę witaminę. To świetne uzupełnienie posiłków podczas stosowania diety niskokalorycznej.

Gdy pomidory są zielone, to znaczy, że jeszcze do końca nie dojrzały i nie są do końca dobre w smaku. W wersji surowej są niestety niebezpieczne dla zdrowia. Wynika to z obecności solaniny, która może m.in. doprowadzić do zaburzeń neurologicznych. Okazuje się jednak, że gdy podda się je obróbce cieplnej lub odpowiednio ukisi, lub zamarynuje, to są one bezpieczniejsze. Nie oznacza to jednak, że można spożywać je w nadmiernej ilości.

Każdy ogrodnik doskonale wie, że pogoda bywa kapryśna. Czasami więc, by nie stracić zbyt dużo z upraw należy wcześniej zerwać warzywa. To pozwoli np. uchronić je przed zmarznięciem. Zielone pomidory mogą sobie spokojnie dojrzeć już poza łodygą lub można wykorzystać je by wykonać przepis na sałatę z zielonych pomidorów na zimę. Tym bardziej że jest to najlepsze rozwiązanie dla fanów ruchu „zero waste”.

Alergeny w sałacie z zielonych pomidorów na zimę

Lista alergenów dla sałaty z zielonych pomidorów na zimę przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • gorczyca

Wartości odżywcze sałaty z zielonych pomidorów na zimę

na 100g gotowej potrawy

Solanina zawarta w zielonych pomidorach jest niebezpieczna dla zdrowia. Jednak obróbka cieplna znacznie zmniejsza jej ilość w warzywach.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(300g)
Energia (kcal)
81.39
244.16
Białko (g)
0.93
2.79
Fenyloalanina (mg)
0.02
0.06
Brak danych dla: cebula.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(300g)
Węglowodany (g)
14.12
42.36
Węglowodany przyswajalne (g)
13.16
39.47
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.96
2.89

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(300g)
Tłuszcz (g)
2.70
8.09
Tłuszcze nasycone (g)
0.27
0.82
Tłuszcze nienasycone (g)
2.42
7.26
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(300g)
Witamina A (µg (mcg))
20.19
60.57
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.07
0.21
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
15.93
47.79
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.00
0.01
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.05
0.14
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.03
0.10
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.33
1.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
8.68
26.03
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
218.45
655.36
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(300g)
Sód (mg)
498.68
1496.03
Potas (mg)
152.18
456.55
Wapń (mg)
12.70
38.10
Fosfor (mg)
22.56
67.67
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
7.98
23.93
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.37
1.10
Cynk (mg)
0.07
0.22
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.07
0.20
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sałaty z zielonych pomidorów na zimę 85
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sałaty z zielonych pomidorów na zimę

Koszt składników
37.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Pomidory zielone
1000 g
3.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 7
20.00
Za 1000 g
Cebula
250 g
3 sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 250 g
Sól
20 g
1 łyżka
1.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.02
Za 20 g
Ocet spirytusowy
125 ml
1/2 szklanki
3.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.75
Za 125 ml
Cukier
150 g
3/4 szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 150 g
Olej rzepakowy
40 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.28
Za 40 ml
Koszt składników
37.50