Pulpa pomidorowa

Opublikowano: 30.05.2022 r., 10:57 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pulpa pomidorowa w glinianym garnuszku
Pulpa pomidorowa
Pulpa pomidorowa przygotowana na zimę to świetny pomysł, jeśli lubisz dania na bazie sosu pomidorowego. Tak zapasteryzowane pomidory sprawdzą się do zup czy sosów.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie 15 min
88 kcal
Kcal w porcji
500 g
Wielkość porcji
15
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 10 porcji
  • Pomidor (5000 g)
  • Sól (60 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
Sprzęt kuchenny
garnek, słoiki

Przepis na pulpę pomidorową krok po kroku

W dużym garnku zagotuj wodę.

Do gorącej wody włóż pomidory na minutę. Następnie wyciągnij i obierz ze skórki.

Pokrój pomidory na kawałki i odetnij z nich szypułki.

Pomidory przełóż do czystego garnka, dodaj sól.

Zagotuj pomidory i gotuj je około 10-15 minut.

Gorące pomidory przekładaj do wyparzonych słoików. Dokładnie zakręć i ustaw wieczkiem do dołu.

Słoiki przykryj np. kocem i w ten sposób pozwól im stygnąć około 12 godzin.

Jak oceniasz przepis na pulpę pomidorową
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 77,7% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat pulpy pomidorowej

Pulpa pomidorowa przygotowana na zimę to świetny pomysł, jeśli lubisz dania na bazie sosu pomidorowego. Tak zapasteryzowane pomidory sprawdzą się do zup czy sosów.

Ten prosty przepis na pulpę pomidorową jest bardzo szybki w przygotowaniu. Do jej przygotowania potrzebne są tylko pomidory i sól. Tylko tyle wystarczy by powstała ta pyszna podstawa do zupy pomidorowej czy sosów. Na samym początku obierz pomidory ze skórki. Aby to zrobić wystarczy zagotować wodę w garnku i zanurzyć w niej pomidory na około minutę. Po tym czasie pomidory należy wyciągnąć z wrzątku. Taka gorąca kąpiel powoduje, że skórka z pomidorów schodzi sama. Obrane pomidory pokrój na kawałki i wytnij z nich twardą szypułkę. Pomidory umieść w garnku, dodaj sól i całość doprowadź do wrzenia. Gotuj pomidory kilka minut. Po tym czasie (wciąż gorące) przełóż do czystych, wyparzonych słoików. Szybko zakręć nakrętkę i ustaw je nakrętką do dołu. Słoiki przykryj kocem i zostaw do ostygnięcia. W tych kilku, szybkich krokach wiecie już jak zrobić pulpę pomidorową. Pasteryzowana pulpa jest absolutnym klasykiem w moim wakacyjnym przygotowywaniu przetworów na zimę. Konieczne są dobre, mięsiste, świeże pomidory, które mają niesamowity smak i zapach. W ten sposób, w każdej chwili mogę przygotować sos do spaghetti np. bolegnese czy napoli, sos do pizzy lub zupę pomidorową. To zdecydowanie najlepsza, domowa pulpa pomidorowa, jaką możecie przygotować. Domowe przetwory nie tylko zachowują smak lata na dłużej, ale to także zdrowa i tańsza alternatywa dla sklepowych wyrobów.

Pomidorów nie trzeba nikomu przedstawiać. Są to warzywa znane na całym świecie. Pomidory to świetne źródło potasu. Ten składnik pomaga m.in. utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi. Mają zaledwie 18 kcal na 100 g. Są źródłem likopenu, naturalnego czerwonego barwnika, o udowodnionym przeciwnowotworowym działaniu. Zawierają też bardzo dużo witaminy C. Już jedna sztuka (180 g) zapewnia 60% zapotrzebowania na tę witaminę. To świetne uzupełnienie posiłków podczas stosowania diety niskokalorycznej.

Alergeny w pulpie pomidorowej

Lista alergenów dla pulpy pomidorowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na pulpę pomidorową

Wartości odżywcze pulpy pomidorowej

na 100g gotowej potrawy

Pomidory to bardzo dobre źródło potasu w diecie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(500g)
Energia (kcal)
17.79
88.93
Białko (g)
0.87
4.35

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(500g)
Węglowodany (g)
3.84
19.22
Węglowodany przyswajalne (g)
2.66
13.29
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.19
5.93

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(500g)
Tłuszcz (g)
0.20
0.99
Tłuszcze nasycone (g)
0.09
0.44
Tłuszcze nienasycone (g)
0.11
0.54
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.03
0.15
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.08
0.40
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(500g)
Witamina A (µg (mcg))
41.50
207.51
Witamina B6 (mg)
0.08
0.40
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
13.54
67.69
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.53
2.67
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.04
0.20
Ryboflawina (mg)
0.02
0.10
Niacyna (mg)
0.59
2.96
Foliany (µg (mcg))
14.82
74.11
Beta karoten (µg (mcg))
443.68
2218.38

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(500g)
Sód (mg)
465.02
2325.10
Potas (mg)
234.28
1171.42
Wapń (mg)
10.17
50.83
Fosfor (mg)
23.72
118.58
Magnez (mg)
10.88
54.41
Żelazo (mg)
0.27
1.35
Cynk (mg)
0.17
0.85
Miedź (mg)
0.06
0.30
Szacunkowy indeks glikemiczny pulpy pomidorowej 15
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pulpy pomidorowej

Koszt składników
69.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Pomidor
5000 g
2.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 34
66.67
Za 5000 g
Sól
60 g
1.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.06
Za 60 g
Koszt składników
69.00