Domowy ketchup
- Pomidor (2500 g)
- Cebula - 2 sztuki (200 g)
- Czosnek - 3 ząbki czosnku (15 g)
- Cukier - 1/2 szklanki (100 g)
- Sól - 2 łyżeczki (10 g)
- Olej rzepakowy - 1 łyżka (12 ml)
- Ocet winny - 5 łyżek (60 ml)
Przepis na domowy ketchup krok po kroku
Słoiki i zakrętki wyparz.
Cebule obierz i pokrój w kosteczkę.
Z pomidorów pozbądź się szypułek. Następnie natnij skórkę i włóż pomidory do miski. Zalej je wrzątkiem, a po 1 min przełóż do miski z zimną wodą. Ściągnij skórkę z ostudzonych pomidorów. Pomidory pokrój na ćwiartki.
W garnku rozgrzej olej i dodaj cebulę. Przysmażają ją ok. 3-4 min i dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodaj pomidory i całość wymieszaj. Gotuj pod przykryciem ok. 40 minut, co jakiś czas mieszając.
Garnek ściągnij z palnika. Ugotowane pomidory z cebulą przetrzyj przez sito i dodatkowo zblenduj. Następnie dodaj do nich ocet, cukier, sól, pieprz, 1 łyżeczkę papryki słodkiej, 1/2 łyżeczki papryki ostrej, 1 łyżkę oregano i 1 łyżeczkę kolendry. Wymieszaj i gotuj do uzyskania pożądanej gęstości sosu (ok. 2,5 h).
Gorący ketchup rozlej do słoików. Wytrzyj brzegi i dobrze zakręć (pamiętaj, aby zrobić to szybko).
Następnie ustaw słoiki do góry dnem i zostaw do przestudzenia.
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Passata pomidorowa
- Sałatka z zielonych pomidorów
- Sałatka z pomidorów
- Sałatka z suszonymi pomidorami
- Leczo z kurczakiem
- Sos meksykański
- Pasta z suszonych pomidorów
- Pomidory w słoikach
- Śledzie z suszonymi pomidorami
- Leczo na zimę
- Pulpa pomidorowa
- Sałata z zielonych pomidorów na zimę
- Przecier pomidorowy Thermomix
- Ketchup z dyni
- Sałatka z makaronem i suszonymi pomidorami
- Pesto z suszonych pomidorów
- Przecier z pomidorów
- Przetwory z pomidorów
Więcej informacji na temat domowego ketchupu
Domowy ketchup można wykorzystać m.in. do pizzy, zapiekanek i natchosów. Jednak warto od razu pokusić się na zrobienie większej ilości tych przetworów, ponieważ przygotowanie ketchupu to czasochłonne zajęcie. Może nie jest to szybki przepis, ale ketchup wychodzi tak pyszny, że znika w ekspresowym tempie!
Jak zrobić domowy keczup? Przede wszystkim należy zacząć od przygotowania pomidorów. Nie musisz obierać ich ze skórki, jeśli później będziesz przesiewać je przez sitko. Jeśli zdecydujesz się to zrobić, to wystarczy, że natniesz skórkę pomidorów i zalejesz pomidory wrzątkiem. Będą bardzo gorące, dlatego najlepiej od razu przełożyć je do miski z zimną wodą. Skórka będzie bardzo łatwa do ściągnięcia.
W garnku należy podsmażyć cebulkę. Po kilku minutach można dodać czosnek i pomidory. Całość powinna gotować się ok. 35-40 min. Wszystko możesz od razu zblendować, jednak pamiętaj, że pestki pomidora są twarde, więc jeśli chcesz uzyskać jednolity ketchup, pomidory trzeba przetrzeć przez sito, aby się ich pozbyć. Później można całość dodatkowo zblendować i znowu zagotować. To jest właśnie ten moment, w którym dodaje się wybrane dodatki.
Ten przepis na domowy ketchup możesz dowolnie zmodyfikować, aby dobrać składniki, przyprawy i zioła według własnego gustu. Cukier biały możesz zastąpić np. ksylitolem. Najlepszy domowy ketchup nie musi być tylko z pomidorów. Możesz do niego dodać także paprykę czerwoną lub papryczkę chili. Możesz też zdecydować się np. na bazylię. Ketchup wyjdzie też dobry z krojonych pomidorów z puszki.
Domowej roboty ketchup, który zjesz w niedługim czasie, nie musi być pasteryzowany, jeżeli zakrętki dobrze chwycą. Jeśli jednak w czasie wakacji chcesz przygotować swojski ketchup i zachować go na zimę, trzeba go zabezpieczyć. W garnku należy umieścić ściereczkę i ułożyć na niej słoiczki. Następnie trzeba wlać gorącą wodę, ale tylko do 3/4 wysokości słoików. Należy je gotować ok. 15 min. Słoiki nie mogą się ze sobą stykać w czasie gotowania. Potem należy je wyciągnąć, sprawdzić zakrętki i odwrócić do góry dnem. Słoiki powinny w ten sposób odleżeć 24 h.
Słoiki z ketchupem możesz zapasteryzować także w piekarniku. Tutaj ważne jest to, czy przetwory są już w temperaturze pokojowej. Jeśli tak, to trzeba je włożyć do piekarnika przed jego rozgrzaniem. W przypadku przetworów, które są jeszcze ciepłe, piekarnik musi być nagrzany do odpowiedniej temperatury. Później słoiki z ketchupem należy zostawić w piekarniku aż do wystudzenia.
Alergeny w domowym ketchupie
Lista alergenów dla domowego ketchupu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
- Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
- Ocet winny
Wartości odżywcze domowego ketchupu
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy
(200g)
Składniki mineralne
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.