Ketchup z dyni

Opublikowano: 26.07.2022 r., 10:13 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Domowy ketchup z dyni.
Ketchup z dyni
Ketchup z dyni to wspaniała propozycja na pyszny dodatek do wielu potraw. Domowy ketchup jest bardzo aromatyczny i świetnie sprawdzi się do przechowywania w słoikach. Koniecznie wypróbuj.
Przygotowanie 15 min
Gotowanie i Blendowanie 40 min
116 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
58
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 5 porcji
  • Dynia - 1 mała sztuka (500 g)
  • Pomidor - 2 średnie sztuki (300 g)
  • Cebula - 1 duża sztuka (200 g)
  • Przecier pomidorowy z solą (100 g)
  • Olej rzepakowy (40 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, czosnek, cukier, papryka chilli
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, blender

Przepis na ketchup z dyni krok po kroku

Dynie obierz ze skórki i pokrój na mniejsze kawałki.

Pomidory pokrój w kostkę.

Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w kostkę.

Czosnek przeciśnij przez praskę.

W garnku rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę oraz czosnek.

Dodaj dynie i pomidory.

Wlej 200 ml wody i gotuj na wolnym ogniu przez 30-40 minut.

Dopraw solą, pieprzem, papryką chilli i cukrem.

Dodaj przecier pomidorowy i rozdrobnij blenderem na gładką masę.

Ketchup przełóż do wyparzonych wrzątkiem słoików i pasteryzuj przez 20 minut.

Jak oceniasz przepis na ketchup z dyni
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 93,3% osób

Więcej informacji na temat ketchupu z dyni

Ketchup z dyni to bardzo dobry pomysł na pyszny dodatek do potraw. Sprawdzony przepis wykorzystać można w sezonie dyniowym i przygotować przetwory na zimę. Dodatek pomidorów lub przecieru pomidorowego nada ketchupowi pięknego koloru. Przepis na ketchup z dyni jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia ketchupu potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: dynia, pomidory, cebula, czosnek, przecier pomidorowy, papryka chilli, sól, pieprz, cukier, olej rzepakowy.

Jak zrobić ketchup z dyni? Dynie obierz ze skórki i pokrój na mniejsze kawałki. Pomidory pokrój w kostkę. Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w kostkę. Czosnek przeciśnij przez praskę. W garnku rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę oraz czosnek. Dodaj dynie i pomidory. Wlej wodę i gotuj na wolnym ogniu przez 30-40 minut. Dopraw solą, pieprzem, papryką chilli i cukrem. Dodaj przecier pomidorowy i rozdrobnij blenderem na gładką masę. Ketchup przełóż do wyparzonych wrzątkiem słoików i pasteryzuj przez 20 minut.

Dynia to warzywo sezonowe uprawiane w największej części w Stanach Zjednoczonych. Jest ona warzywem o wielu zastosowaniach, nadaje się do przygotowywania ciast, sosów, makaronu, a także do marynowania. Dynia jest nisko kaloryczny warzywem, zawiera sporo witaminy C, naturalnego przeciwutleniacza, który wzmacnia naszą odporność oraz poprawia stan naczyń krwionośnych. Ma wysoki indeks glikemiczny, dlatego nie jest wskazana osobom chorującym na cukrzycę. Cebula jest warzywem zawierającym dużą ilość naturalnych przeciwutleniaczy. Zawiera ona bardzo duże ilości kwercetyny, która chroni nas przed wolnymi rodnikami.

Podsumowując pyszny ketchup to najlepszy dodatek do frytek, domowych burgerów i parówek. Przyprawy dobrać należy dowolnie według własnych upodobań smakowych. Smaczny ketchup dodać można także do domowych zapiekanek. Ketchup jest dobry do spożycia od razu po przygotowaniu. Można go przechowywać w lodówce lub w chłodnym miejscu przez dłuższy czas.

Alergeny w ketchupie z dyni

Lista alergenów dla ketchupu z dyni przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

W przepisie na ketchup z dyni nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • papryka chilli
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze ketchupu z dyni

na 100g gotowej potrawy

Ketchup z dyni to zdrowsza alternatywa gotowego ketchupu ze sklepu. Ketchup zawiera mniejszą ilość cukru i świetnie sprawdza się jako sos dla osób na dietach redukcyjnych. Sos z dyni jest dobrym źródłem błonnika pokarmowego.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
58.07
116.14
Białko (g)
1.01
2.02

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
6.30
12.60
Węglowodany przyswajalne (g)
5.30
10.60
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.00
2.00

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
3.64
7.28
Tłuszcze nasycone (g)
0.32
0.65
Tłuszcze nienasycone (g)
3.32
6.63
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.33
4.66
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.98
1.97
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A (µg (mcg))
200.18
400.35
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.08
0.16
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
9.78
19.56
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.32
0.64
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.04
0.09
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.07
0.13
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.57
1.14
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
15.26
30.53
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
1504.82
3009.65
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
20.18
40.35
Potas (mg)
275.61
551.23
Wapń (mg)
17.46
34.91
Fosfor (mg)
34.21
68.42
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
11.93
23.86
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.61
1.23
Cynk (mg)
0.25
0.49
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.11
0.21
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ketchupu z dyni 58
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ketchupu z dyni

Koszt składników
29.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Dynia
500 g
1 mała sztuka
10.00
Za 2000,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 500 g
Pomidor
300 g
2 średnie sztuki
2.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
4.00
Za 300 g
Cebula
200 g
1 duża sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Przecier pomidorowy z solą
100 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 100 g
Olej rzepakowy
40 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.28
Za 40 ml
Koszt składników
29.00