Przepis na ketchup z dyni krok po kroku

Składniki dla 5 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, czosnek, cukier, papryka chilli
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, blender

Dynie obierz ze skórki i pokrój na mniejsze kawałki.

Pomidory pokrój w kostkę.

Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w kostkę.

Czosnek przeciśnij przez praskę.

W garnku rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę oraz czosnek.

Dodaj dynie i pomidory.

Wlej 200 ml wody i gotuj na wolnym ogniu przez 30-40 minut.

Dopraw solą, pieprzem, papryką chilli i cukrem.

Dodaj przecier pomidorowy i rozdrobnij blenderem na gładką masę.

Ketchup przełóż do wyparzonych wrzątkiem słoików i pasteryzuj przez 20 minut.

Ketchup z dyni podany w słoiczku.
Ketchup z dyni
Koszt przygotowania dania
8.38 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
116 kcal
Liczba alergenów w daniu
brak danych
58

Ketchup z dyni - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o ketchupie z dyni

Ketchup z dyni to bardzo dobry pomysł na pyszny dodatek do potraw. Sprawdzony przepis wykorzystać można w sezonie dyniowym i przygotować przetwory na zimę. Dodatek pomidorów lub przecieru pomidorowego nada ketchupowi pięknego koloru. Przepis na ketchup z dyni jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia ketchupu potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: dynia, pomidory, cebula, czosnek, przecier pomidorowy, papryka chilli, sól, pieprz, cukier, olej rzepakowy.

Jak zrobić ketchup z dyni? Dynie obierz ze skórki i pokrój na mniejsze kawałki. Pomidory pokrój w kostkę. Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w kostkę. Czosnek przeciśnij przez praskę. W garnku rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę oraz czosnek. Dodaj dynie i pomidory. Wlej wodę i gotuj na wolnym ogniu przez 30-40 minut. Dopraw solą, pieprzem, papryką chilli i cukrem. Dodaj przecier pomidorowy i rozdrobnij blenderem na gładką masę. Ketchup przełóż do wyparzonych wrzątkiem słoików i pasteryzuj przez 20 minut.

Dynia to warzywo sezonowe uprawiane w największej części w Stanach Zjednoczonych. Jest ona warzywem o wielu zastosowaniach, nadaje się do przygotowywania ciast, sosów, makaronu, a także do marynowania. Dynia jest nisko kaloryczny warzywem, zawiera sporo witaminy C, naturalnego przeciwutleniacza, który wzmacnia naszą odporność oraz poprawia stan naczyń krwionośnych. Ma wysoki indeks glikemiczny, dlatego nie jest wskazana osobom chorującym na cukrzycę. Cebula jest warzywem zawierającym dużą ilość naturalnych przeciwutleniaczy. Zawiera ona bardzo duże ilości kwercetyny, która chroni nas przed wolnymi rodnikami.

Podsumowując pyszny ketchup to najlepszy dodatek do frytek, domowych burgerów i parówek. Przyprawy dobrać należy dowolnie według własnych upodobań smakowych. Smaczny ketchup dodać można także do domowych zapiekanek. Ketchup jest dobry do spożycia od razu po przygotowaniu. Można go przechowywać w lodówce lub w chłodnym miejscu przez dłuższy czas.

Wartości odżywcze ketchupu z dyni

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kalorie)
58.07 kcal
116.14 kcal
Białko
1.01 g
2.02 g

Węglowodany w ketchupie z dyni

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany
6.30 g
12.60 g
Węglowodany przyswajalne
5.30 g
10.60 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.00 g
2.00 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz
3.64 g
7.28 g
Tłuszcze nasycone
0.32 g
0.65 g
Tłuszcze nienasycone
3.32 g
6.63 g
Tłuszcze jednonasycone
2.33 g
4.66 g
Tłuszcze wielonasycone
0.98 g
1.97 g
Tłuszcze trans
0.00 g
0.00 g
Cholesterol
0.00 mg
0.00 mg

Witaminy w przepisie na ketchup z dyni

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A
200.18 µg (mcg)
400.35 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.08 mg
0.16 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
9.78 mg
19.56 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina E
0.32 mg
0.64 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.04 mg
0.09 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.07 mg
0.13 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
0.57 mg
1.14 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
15.26 µg (mcg)
30.53 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
1504.82 µg (mcg)
3009.65 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na ketchup z dyni

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód
20.18 mg
40.35 mg
Potas
275.61 mg
551.23 mg
Wapń
17.46 mg
34.91 mg
Fosfor
34.21 mg
68.42 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
11.93 mg
23.86 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
0.61 mg
1.23 mg
Cynk
0.25 mg
0.49 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.11 mg
0.21 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ketchupu z dyni 58
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w ketchupie z dyni

Lista alergenów dla ketchupu z dyni przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

W przepisie na ketchup z dyni nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • papryka chilli
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Cena przygotowania ketchupu z dyni

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Dynia
500 g
1 mała sztuka
10.00
Za 2000,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 500 g
Pomidor
300 g
2 średnie sztuki
2.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
4.00
Za 300 g
Cebula
200 g
1 duża sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Przecier pomidorowy z solą
100 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 100 g
Olej rzepakowy
40 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.28
Za 40 ml
Koszt składników
29.00
Jak oceniasz przepis na ketchup z dyni
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób