Przepis na przecier pomidorowy w thermomixie krok po kroku

Składniki dla 2 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, cukier
To będzie niezbędne
thermomix, koszyczek (thermomix)

Pomidory sparz, obierz ze skórki i wytnij z nich szypułki.

Umieść pomidory pokrojone na kawałki w naczyniu Thermomixa i rozdrobnij 5 sekund / obroty 8.

Na pokrywie umieść koszyczek i gotuj Varoma / 30 minut / obroty wsteczne 1.

Przez otwór dodaj sól oraz cukier. Całość wymieszaj 10 sekund / obroty 10.

Gorące pomidory rozlej do wyparzonych słoiczków.

Zakręć i ustaw do góry dnem.

W ten sposób zostaw do wystygnięcia.

Przecier pomidorowy Thermomix w białej miseczce
Przecier pomidorowy Thermomix
Koszt przygotowania dania
13.34 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
91 kcal
Liczba alergenów w daniu
0
15

Przecier pomidorowy Thermomix - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o przecierze pomidorowym w Thermomixie

Przecier pomidorowy Thermomix przygotowany na zimę to świetny pomysł, jeśli lubisz dania na bazie sosu pomidorowego. Tak zapasteryzowane pomidory sprawdzą się do zup czy sosów.

Ten prosty przepis na przecier pomidorowy z Thermomixu jest bardzo szybki w przygotowaniu. Do jego przygotowania potrzebne są tylko pomidory i sól. Tylko tyle wystarczy by powstała ta pyszna podstawa do zupy pomidorowej czy sosów. Na samym początku obierz pomidory ze skórki. Aby to zrobić wystarczy przelać je wrzątkiem. Taka gorąca kąpiel powoduje, że skórka z pomidorów schodzi sama. Obrane pomidory pokrój na kawałki i wytnij z nich twardą szypułkę. Pomidory umieść w naczyniu Thermomixa i rozdrobnij. Gotuj przez 30 minut na temperaturze Varoma. Następnie dodaj sól oraz cukier i całość wymieszaj. Gorące pomidory przełóż do czystych, wyparzonych słoików. Szybko zakręć nakrętkę i ustaw je nakrętką do dołu. W tych kilku krokach wiecie już jak zrobić przecier pomidorowy w Thermomixie. Pasteryzowany przecier pomidorowy jest absolutnym klasykiem w moim wakacyjnym przygotowywaniu przetworów na zimę. Konieczne są dobre, mięsiste, świeże pomidory, które mają niesamowity smak i zapach. W ten sposób, w każdej chwili mogę przygotować sos do spaghetti np. bolegnese czy napoli, sos do pizzy lub zupę pomidorową. To zdecydowanie najlepszy, szybki i łatwy przecier, jaki możecie przygotować. Domowe przetwory nie tylko zachowują smak lata na dłużej, ale to także zdrowa i tańsza alternatywa dla sklepowych wyrobów.

Pomidorów nie trzeba nikomu przedstawiać. Są to warzywa znane na całym świecie. Pomidory to świetne źródło potasu. Ten składnik pomaga m.in. utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi. Mają zaledwie 18 kcal na 100 g. Są źródłem likopenu, naturalnego czerwonego barwnika, o udowodnionym przeciwnowotworowym działaniu. Zawierają też bardzo dużo witaminy C. Już jedna sztuka (180 g) zapewnia 60% zapotrzebowania na tę witaminę. To świetne uzupełnienie posiłków podczas stosowania diety niskokalorycznej.

Wartości odżywcze przecieru pomidorowego w Thermomixie

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(500g)
Energia (kalorie)
18.35 kcal
91.74 kcal
Białko
0.88 g
4.39 g

Węglowodany w przecierze pomidorowym w thermomixie

Na 100g
Na porcję
(500g)
Węglowodany
3.98 g
19.91 g
Węglowodany przyswajalne
2.78 g
13.92 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.20 g
5.99 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(500g)
Tłuszcz
0.20 g
1.00 g
Tłuszcze nasycone
0.09 g
0.45 g
Tłuszcze nienasycone
0.11 g
0.55 g
Tłuszcze trans
0.00 g
0.00 g
Cholesterol
0.00 mg
0.00 mg

Witaminy w przepisie na przecier pomidorowy w thermomixie

Na 100g
Na porcję
(500g)
Witamina A
41.92 µg (mcg)
209.58 µg (mcg)
Witamina B6
0.08 mg
0.40 mg
Witamina B12
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina C
13.67 mg
68.36 mg
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina E
0.54 mg
2.69 mg
Retinol
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Tiamina
0.04 mg
0.20 mg
Ryboflawina
0.02 mg
0.10 mg
Niacyna
0.60 mg
2.99 mg
Foliany
14.97 µg (mcg)
74.85 µg (mcg)
Beta karoten
448.10 µg (mcg)
2240.52 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na przecier pomidorowy w thermomixie

Na 100g
Na porcję
(500g)
Sód
43.71 mg
218.57 mg
Potas
236.54 mg
1182.68 mg
Wapń
10.00 mg
50.02 mg
Fosfor
23.95 mg
119.76 mg
Magnez
10.98 mg
54.90 mg
Żelazo
0.27 mg
1.35 mg
Cynk
0.17 mg
0.85 mg
Miedź
0.06 mg
0.30 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny przecieru pomidorowego w Thermomixie 15
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w przecierze pomidorowym w Thermomixie

Lista alergenów dla przecieru pomidorowego w Thermomixie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na przecier pomidorowy w Thermomixie

Cena przygotowania przecieru pomidorowego w Thermomixie

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Pomidor
1000 g
2.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 7
13.33
Za 1000 g
Sól
1 g
1/2 łyżeczki
1.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.00
Za 1 g
Cukier
1 g
1/2 łyżeczki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.00
Za 1 g
Koszt składników
17.50
Jak oceniasz przepis na przecier pomidorowy w thermomixie
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób