Przecier pomidorowy Thermomix
- Pomidor (1000 g)
- Sól 1/2 łyżeczki (1 g)
- Cukier 1/2 łyżeczki (1 g)
Przepis na przecier pomidorowy w thermomixie krok po kroku
Pomidory sparz, obierz ze skórki i wytnij z nich szypułki.
Umieść pomidory pokrojone na kawałki w naczyniu Thermomixa i rozdrobnij 5 sekund / obroty 8.
Na pokrywie umieść koszyczek i gotuj Varoma / 30 minut / obroty wsteczne 1.
Przez otwór dodaj sól oraz cukier. Całość wymieszaj 10 sekund / obroty 10.
Gorące pomidory rozlej do wyparzonych słoiczków.
Zakręć i ustaw do góry dnem.
W ten sposób zostaw do wystygnięcia.
-
Chlebek ziołowy Thermomix
-
Pizza Thermomix
-
Gofry Thermomix
-
Ciasto marchewkowe Thermomix
-
Ciasto na pizzę Thermomix
-
Naleśniki Thermomix
-
Placki ziemniaczane Thermomix
-
Kawa mrożona Thermomix
-
Sernik Thermomix
-
Szarlotka Thermomix
-
Chałka Thermomix
-
Malinowa chmurka Thermomix
-
Pierniki z Thermomixu
-
Kopytka z Thermomixu
-
Sernik rosa Thermomix
-
Ciasto na pierogi Thermomix
-
Owsianka Thermomix
-
Piernik Thermomix
-
Przepisy do Thermomixa
Więcej informacji na temat przecieru pomidorowego w thermomixie
Przecier pomidorowy Thermomix przygotowany na zimę to świetny pomysł, jeśli lubisz dania na bazie sosu pomidorowego. Tak zapasteryzowane pomidory sprawdzą się do zup czy sosów.
Ten prosty przepis na przecier pomidorowy z Thermomixu jest bardzo szybki w przygotowaniu. Do jego przygotowania potrzebne są tylko pomidory i sól. Tylko tyle wystarczy by powstała ta pyszna podstawa do zupy pomidorowej czy sosów. Na samym początku obierz pomidory ze skórki. Aby to zrobić wystarczy przelać je wrzątkiem. Taka gorąca kąpiel powoduje, że skórka z pomidorów schodzi sama. Obrane pomidory pokrój na kawałki i wytnij z nich twardą szypułkę. Pomidory umieść w naczyniu Thermomixa i rozdrobnij. Gotuj przez 30 minut na temperaturze Varoma. Następnie dodaj sól oraz cukier i całość wymieszaj. Gorące pomidory przełóż do czystych, wyparzonych słoików. Szybko zakręć nakrętkę i ustaw je nakrętką do dołu. W tych kilku krokach wiecie już jak zrobić przecier pomidorowy w Thermomixie. Pasteryzowany przecier pomidorowy jest absolutnym klasykiem w moim wakacyjnym przygotowywaniu przetworów na zimę. Konieczne są dobre, mięsiste, świeże pomidory, które mają niesamowity smak i zapach. W ten sposób, w każdej chwili mogę przygotować sos do spaghetti np. bolegnese czy napoli, sos do pizzy lub zupę pomidorową. To zdecydowanie najlepszy, szybki i łatwy przecier, jaki możecie przygotować. Domowe przetwory nie tylko zachowują smak lata na dłużej, ale to także zdrowa i tańsza alternatywa dla sklepowych wyrobów.
Pomidorów nie trzeba nikomu przedstawiać. Są to warzywa znane na całym świecie. Pomidory to świetne źródło potasu. Ten składnik pomaga m.in. utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi. Mają zaledwie 18 kcal na 100 g. Są źródłem likopenu, naturalnego czerwonego barwnika, o udowodnionym przeciwnowotworowym działaniu. Zawierają też bardzo dużo witaminy C. Już jedna sztuka (180 g) zapewnia 60% zapotrzebowania na tę witaminę. To świetne uzupełnienie posiłków podczas stosowania diety niskokalorycznej.
Alergeny w przecierze pomidorowym w thermomixie
Lista alergenów dla przecieru pomidorowego w Thermomixie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na przecier pomidorowy w thermomixie
Wartości odżywcze przecieru pomidorowego w thermomixie
Pomidory to ważne dla zdrowia źródło potasu.
Energia i białka
(500g)
Węglowodany
(500g)
Tłuszcze
(500g)
Witaminy
(500g)
Składniki mineralne
(500g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.