Pasta z suszonych pomidorów

Opublikowano: 08.10.2021 r., 8:57 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pasta z suszonych pomidorów podana w kolorowej miseczce.
Pasta z suszonych pomidorów
Pasta z suszonych pomidorów to ciekawy dodatek na chleb domowej roboty. Pasta jest wyrazista w smaku i ma kremową konsystencję, doskonale zastąpi masło podczas śniadania.
Przygotowanie 7 min
226 kcal
Kcal w porcji
130 g
Wielkość porcji
33
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 5 porcji
  • Ser twarogowy tłusty (200 g)
  • Suszone pomidory w oleju (300 g)
  • Cebula - 1 duża sztuka (100 g)
  • Koperek ogrodowy świeży (10 g)
  • Pestki dyni (40 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
malakser

Przepis na pasta z suszonych pomidorów krok po kroku

Pestki dyni podpraż na rozgrzanej patelni, aż lekko się zarumienią. Gdy wystygną posiekaj je na drobniejsze kawałki.

W malakserze umieść twaróg, suszone pomidory i rozdrobnij, aż powstanie gładka masa.

Cebulę obierz z łupiny i pokrój w drobną kostkę.

Posiekaj koper. Wraz z cebulą i pestkami dyni dodaj do twarogu z pomidorami, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj łyżką i podawaj z pieczywem razowym.

Jak oceniasz przepis na pasta z suszonych pomidorów
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,6% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat pasty z suszonych pomidorów

Pasta z suszonych pomidorów to doskonała propozycja na domowy dodatek do chleba. Smaczna pasta na bazie suszonych pomidorów i twarogu doskonale sprawdza się jako zamiennik masła. Przepis na pastę z suszonych pomidorów jest bardzo łatwy do wykonania, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego aby ją przygotować. Do zrobienia pasty potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: twaróg tłusty, suszone pomidory w oleju, koperek świeży, pestki dyni, sól i pieprz oraz cebula.

Jak zrobić pastę z suszonych pomidorów? Na początek pestki dyni podpraż na rozgrzanej patelni, aż lekko się zarumienią. Gdy wystygną posiekaj je na drobniejsze kawałki. W malakserze umieść twaróg, suszone pomidory i rozdrobnij, aż powstanie gładka masa. Cebulę obierz z łupiny i pokrój w drobną kostkę. Posiekaj koper i wraz z cebulą i pestkami dyni dodaj do twarogu z pomidorami, wymieszaj łyżką i podawaj z pieczywem razowym.

Twaróg jest rodzajem sera produkowanym z mleka. Do przygotowania past najlepiej nadaje się twaróg tłusty, gdyż tłuszcz jest nośnikiem smaku oraz nadaje pożądanej konsystencji paście. Twaróg jest przede wszystkim dobrym źródłem biała. Białko jest bardzo ważnym składnikiem pokarmowym w naszej diecie. Jest składnikiem budulcowym naszego organizmu oraz substratem do produkcji ważnych hormonów takich jak insulina czy prolaktyna. Ser twarogowy zawiera także duże ilości wapnia. Czyli podstawowego składnika mineralnego budującego nasze kości. Niedobór wapnia prowadzi do powstania osteoporozy oraz zaburzeń układu mięśniowo – nerwowego.

Pestki dyni są cennym źródłem wielu witamin i składników mineralnych. Przede wszystkim zawierają pokaźne ilości cynku, dlatego polecane są szczególnie często mężczyznom jako środek zapobiegający chorobom prostaty. Pestki dyni zawierają także sporą ilość witaminy E oraz witamin z grupy B. Witamina E, nazywana eliksirem młodości, ma bardzo korzystny wpływ na wygląd naszych włosów, skóry i paznokci, jest także naturalną substancją chroniącą przed działaniem wolnych rodników.

Podsumowując pyszna pasta idealnie pasuje na śniadanie. Może być smacznym dodatkiem do kanapek, makaronu lub zapiekanek. Zawiera wiele cennych składników mineralnych i witamin, powinna więc częściej gościć na naszym stole.

Alergeny w paście z suszonych pomidorów

Lista alergenów dla pasty z suszonych pomidorów przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser twarogowy tłusty

Wartości odżywcze pasty z suszonych pomidorów

na 100g gotowej potrawy

Pasta z suszonych pomidorów to pyszny dodatek na kanapki. Pasta jest bogatym źródłem naturalnych przeciwutleniaczy a także witamin i składników mineralnych. Zawiera także sporą ilość białka zwierzęcego.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(130g)
Energia (kcal)
173.98
226.18
Białko (g)
8.03
10.44

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(130g)
Węglowodany (g)
14.62
19.00
Węglowodany przyswajalne (g)
11.25
14.62
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
3.37
4.38

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(130g)
Tłuszcz (g)
10.95
14.23
Tłuszcze nasycone (g)
3.79
4.93
Tłuszcze nienasycone (g)
7.16
9.30
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: pestki dyni.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
5.54
7.20

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(130g)
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(130g)
Sód (mg)
237.43
308.66
Potas (mg)
843.69
1096.80
Wapń (mg)
62.40
81.12
Żelazo (mg)
1.87
2.43
Szacunkowy indeks glikemiczny pasty z suszonych pomidorów 33
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pasty z suszonych pomidorów

Koszt składników
28.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ser twarogowy tłusty
200 g
3.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
2.80
Za 200 g
Suszone pomidory w oleju
300 g
6.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 2
6.67
Za 300 g
Cebula
100 g
1 duża sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Koperek ogrodowy świeży
10 g
2.50
Za 25,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 10 g
Pestki dyni
40 g
7.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
2.80
Za 40 g
Koszt składników
28.00