Przepis na passatę pomidorową krok po kroku

Składniki dla 40 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, oregano, bazylia, czosnek
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, butelka szklana

W dużym garnku zagotuj wodę (ok. 3/4 wysokości garnka). Partiami wkładaj do niej pomidory na ok. 1 minutę, następnie wyjmij, obierz ze skórki, usuń szypułki i pokrój na mniejsze kawałki.

Tak przygotowane pomidory przełóż do czystego garnka, dopraw wedle uznania i zagotuj. Gotuj ok. 5 minut.

Passatę przelej go wygotowanych słoików lub szklanych butelek, szczelnie zakręć i odstaw do góry dnem, aż wystygną.

Przed przelaniem możesz też ją zblendować, w zależności od konsystencji, jaką chcesz uzyskać.

passata pomidorowa
passata pomidorowa
Koszt przygotowania dania
66.67 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
18 kcal
Liczba alergenów w daniu
0
30

Passata pomidorowa - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o passacie pomidorowej

Passata pomidorowa to pomysł na pyszny dodatek do zup, sosów, dań głównych, zapiekanek, czy pizzy pochodzący prosto z tradycyjnej włoskiej kuchni. Często bywa nazywana również przecierem pomidorowym, jednak warto pamiętać, że są to dwa odrębne produkty. Mimo że powstają z tych samych produktów, czyli ze świeżych pomidorów i mają identyczny skład, główna różnica polega na konsystencji. Przecier jest zdecydowanie gęstszy i bardziej skoncentrowany, passata jest natomiast bardziej płynna. Najlepsza, domowa passata powstaje ze świeżych pomidorów, najlepiej sezonowych i dojrzałych, ponieważ wtedy mają najbardziej intensywny smak i najwięcej wartości odżywczych. Takie przetwory pomidorowe to również świetny sposób na przedłużenie sezonu na te warzywa w swojej kuchni. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić passatę pomidorową, koniecznie czytaj dalej, aby poznać nasz sprawdzony przepis, dzięki któremu przygotujesz ją w łatwy i prosty sposób. Wystarczy, że sparzone, obrane ze skórki pomidory zagotujesz w dużym garnku, doprawisz wedle uznania i przelejesz do słoików lub szklanych butelek. Jako przyprawy do passaty bardzo dobrze sprawdzają się ząbki czosnku, świeża lub suszona bazylia, oregano oraz zioła prowansalskie. Ilość i jakość przypraw możesz indywidualnie dopasować do swoich preferencji, dlatego przepis na passatę pomidorową warto dowolnie modyfikować i eksperymentować z różnymi dodatkami. Passata pomidorowa świetnie sprawdzi się jako baza do zup i sosów, można ją również wykorzystać jako dodatek do pizzy lub zapiekanek. Pomidory to bardzo wartościowe warzywa, będące źródłem witamin, potasu i likopenu, który jest bardzo silnym antyoksydantem oraz działa prewencyjnie w stosunku do chorób układu sercowo-naczyniowego oraz nowotworów. Co ciekawe, jego zawartość w passacie i innych przetworach pomidorowych jest wyższa niż w świeżych pomidorach, przez co bez obaw można stwierdzić, że jest to zdrowy, wartościowy, a przy tym bardzo smaczny produkt.

Wartości odżywcze passaty pomidorowej

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kalorie)
18.00 kcal
18.00 kcal
Białko
0.88 g
0.88 g

Węglowodany w passacie pomidorowej

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany
3.89 g
3.89 g
Węglowodany przyswajalne
2.69 g
2.69 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.20 g
1.20 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz
0.20 g
0.20 g
Tłuszcze nasycone
0.09 g
0.09 g
Tłuszcze nienasycone
0.11 g
0.11 g
Tłuszcze jednonasycone
0.03 g
0.03 g
Tłuszcze wielonasycone
0.08 g
0.08 g
Tłuszcze trans
0.00 g
0.00 g
Cholesterol
0.00 mg
0.00 mg

Witaminy w przepisie na passatę pomidorową

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A
42.00 µg (mcg)
42.00 µg (mcg)
Witamina B6
0.08 mg
0.08 mg
Witamina B12
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina C
13.70 mg
13.70 mg
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina E
0.54 mg
0.54 mg
Retinol
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Tiamina
0.04 mg
0.04 mg
Ryboflawina
0.02 mg
0.02 mg
Niacyna
0.60 mg
0.60 mg
Foliany
15.00 µg (mcg)
15.00 µg (mcg)
Beta karoten
449.00 µg (mcg)
449.00 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na passatę pomidorową

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód
5.00 mg
5.00 mg
Potas
237.00 mg
237.00 mg
Wapń
10.00 mg
10.00 mg
Fosfor
24.00 mg
24.00 mg
Magnez
11.00 mg
11.00 mg
Żelazo
0.27 mg
0.27 mg
Cynk
0.17 mg
0.17 mg
Miedź
0.06 mg
0.06 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny passaty pomidorowej 30
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w passacie pomidorowej

Lista alergenów dla passaty pomidorowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na passatę pomidorową

Cena przygotowania passaty pomidorowej

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Pomidor
5000 g
2.00
Za 150.0 g
Liczba opakowań 34
66.67
Za 5000 g
Koszt składników
68.00
Jak oceniasz przepis na passatę pomidorową
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób