Sos do pizzy z pomidorów
- Pomidor (600 g)
- Czosnek (10 g)
- Oliwa z oliwek (30 ml)
- Bazylia świeża (10 g)
Przepis na sos do pizzy z pomidorów krok po kroku
Pomidory umyj. Pokrój na ćwiartki i usuń szypułki oraz ziarenka. Pozostały miąższ pokrój w kostkę.
Na patelni podgrzej oliwę.
Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmaż 30 sekund.
Dodaj pomidory. I duś na małym ogniu, aż się rozpadną.
Listki bazylii porwij na mniejsze kawałki i dodaj na patelnię.
Sos przetrzyj przez grube sitko by oddzielić skórki od pomidorów.
Dopraw solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi.
Gotuj jeszcze 15 minut.
-
Pulpety w sosie pomidorowym
-
Passata pomidorowa
-
Sałatka z zielonych pomidorów
-
Sałatka z pomidorów
-
Sałatka z suszonymi pomidorami
-
Leczo z kurczakiem
-
Sos meksykański
-
Pasta z suszonych pomidorów
-
Pomidory w słoikach
-
Śledzie z suszonymi pomidorami
-
Leczo na zimę
-
Pulpa pomidorowa
-
Sałata z zielonych pomidorów na zimę
-
Przecier pomidorowy Thermomix
-
Domowy ketchup
-
Ketchup z dyni
-
Sałatka z makaronem i suszonymi pomidorami
-
Pesto z suszonych pomidorów
-
Przetwory z pomidorów
Więcej informacji na temat sosu do pizzy z pomidorów
Sos do pizzy z pomidorów to smaczny dodatek, który wzbogaci smak najbardziej popularnego dania na świecie. Ten najlepszy sos sprawdzi się również do innych dań.
Przepis na sos do pizzy z pomidorów wykonasz w kilka chwil. Wykonasz go tylko ze świeżych pomidorów, oliwy i przypraw.
Pomidory umyj. Pokrój na ćwiartki i usuń szypułki oraz ziarenka. Pozostały miąższ pokrój w kostkę. Na patelni podgrzej oliwę. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmaż 30 sekund. Dodaj pomidory. I duś na małym ogniu, aż się rozpadną. Listki bazylii porwij na mniejsze kawałki i dodaj na patelnię. Sos przetrzyj przez grube sitko by oddzielić skórki od pomidorów. Dopraw solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi. Gotuj jeszcze 15 minut. W tych kilku krokach wiesz już jak zrobić sos do pizzy z pomidorów. Jest tak dobry, że na pewno zostanie Twoim faworytem.
Pomidorów nie trzeba nikomu przedstawiać. Są to warzywa znane na całym świecie. Pomidory to świetne źródło potasu. Ten składnik pomaga m.in. utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi. Mają zaledwie 18 kcal na 100 g. Są źródłem likopenu, naturalnego czerwonego barwnika, o udowodnionym przeciwnowotworowym działaniu. Zawierają też bardzo dużo witaminy C. Już jedna sztuka (180 g) zapewnia 60% zapotrzebowania na tę witaminę. To świetne uzupełnienie posiłków podczas stosowania diety niskokalorycznej.
Pyszny pomysł na warzywa w postaci sosów to dobre rozwiązanie dla osób, które chciałyby wzbogacić swoją dietę w witaminy i składniki odżywcze. Codziennie powinno spożywać się przynajmniej 400 g warzyw. Dieta zbilansowana, bogata w warzywa i błonnik jest najlepsza dla naszego zdrowia. Żaden suplement nie zapewni tego, co odpowiednio zbilansowana dieta bogata w świeże warzywa lub przetwory warzywne przygotowane na zimę. Takie dodatki warzywne jak sos do pizzy z pomidorów to smaczny sposób na wzbogacenie dań w warzywa. To świetny pomysł na dodatek nie tylko do pizzy, ale również jako sos do innych dań.
Alergeny w sosie do pizzy z pomidorów
Lista alergenów dla sosu do pizzy z pomidorów przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na sos do pizzy z pomidorów
Wartości odżywcze sosu do pizzy z pomidorów
Pomidory są źródłem likopenu, naturalnego czerwonego barwnika, o udowodnionym przeciwnowotworowym działaniu. Zawierają też bardzo dużo witaminy C.
Energia i białka
(300g)
Węglowodany
(300g)
Tłuszcze
(300g)
Witaminy
(300g)
Składniki mineralne
(300g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.