Sos brokułowo śmietanowy
- Brokuły (200 g)
- Masło - ćwierć kostki (50 g)
- Cebula - 1 średnia sztuka (70 g)
- Śmietanka kremowa 30% (330 g)
- Mąka pszenna typ 500 - 2 płaskie łyżki stołowe (20 g)
Przepis na sos brokułowo śmietanowy krok po kroku
Brokuła umyj, podziel na mniejsze różyczki i gotuj w osolonej wodzie przez około 15 minut.
Cebulę obierz i pokrój w kostkę.
Na patelni rozgrzej masło i podsmaż na nim cebulę.
Gdy cebula zarumieni się dodaj łyżeczkę bazylii, łyżeczkę oregano oraz 300 ml śmietany. Składniki dokładnie wymieszaj i duś chwilę.
W pozostałej śmietanie wymieszaj dokładnie mąkę.
Zawiesinę z mąki i śmietanki dodaj do sosu na patelni, całość dokładnie wymieszaj i dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Sos gotuj średniej mocy palnika przez około 10 minut.
Do gotowego sosu dodaj ugotowane brokuły i dokładnie wymieszaj.
Sos podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami.
Więcej informacji na temat sosu brokułowo śmietanowego
Sos brokułowo-śmietanowy to doskonały pomysł na dodatek do obiadu. Szybki w przygotowaniu sos na bazie śmietany i brokułów świetnie smakuje z dodatkiem makaronu lub ryżu. Sos można wykorzystać również jako składnik do przygotowania pysznych zapiekanek. Sprawdzony przepis na sos brokułowo-śmietanowy jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania sosu potrzebne będą następujące produkty: brokuły, masło, cebula, śmietanka 30%, mąka pszenna, sól, pieprz, oregano oraz bazylia.
A jak zrobić sos brokułowo-śmietanowy? Brokuła umyj, podziel na mniejsze różyczki i gotuj w osolonej wodzie przez około 15 minut. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej masło i podsmaż na nim cebulę. Gdy cebula zarumieni się, dodaj łyżeczkę bazylii, łyżeczkę oregano oraz 300 ml śmietany. Składniki dokładnie wymieszaj i duś chwilę. W pozostałej śmietanie wymieszaj dokładnie mąkę. Zawiesinę z mąki i śmietanki dodaj do sosu na patelni, całość dokładnie wymieszaj i dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Sos gotuj średniej mocy palnika przez około 10 minut. Do gotowego sosu dodaj ugotowane brokuły i dokładnie wymieszaj.
Brokuł to warzywo bogate w wiele cennych witamin oraz składników mineralnych. Znajdziemy w nim również sulforafan, który jest silnym przeciwutleniaczem - związki te zmniejszają produkcję wolnych rodników i zmniejszają ryzyko zachorowania na choroby nowotworowe. Brokuł zawiera witaminy, do których możemy zaliczyć witaminę C, witaminę A, witaminę K oraz niektóre witaminy z grupy B. W brokule znajdziemy także składniki mineralne, do których zaliczymy: wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód oraz cynk. Dostarczenie witaminy C z brokuła może wpływać na poprawę funkcjonowania naszego układu odpornościowego. Jest to szczególnie ważne w okresie wzmożonej zachorowalności, która przypada w okresie jesienno-zimowym.
Podsumowując pyszny sos brokułowo-śmietanowy stanowi doskonały dodatek do makaronu lub ryżu. Smaczny sos jest dobry do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu i najlepiej smakuje na ciepło. Produkty niezbędne do jego wykonania dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.
Alergeny w sosie brokułowo śmietanowym
Lista alergenów dla sosu brokułowo śmietanowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Śmietanka kremowa 30%
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
Wartości odżywcze sosu brokułowo śmietanowego
Sos brokułowo śmietanowy to doskonała propozycja na pyszny dodatek do makaronu. Sos warto przygotować również jako dodatek do zapiekanek ziemniaczanych.
Energia i białka
(330g)
Węglowodany
(330g)
Tłuszcze
(330g)
Składniki mineralne
(330g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.